1985, Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη.
Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται.
Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα.
Μετά τις παραστάσεις «Για την Ελένη», για την Ελένη Παπαδάκη, «Φύλακας μιας Επανάστασης», για τον Γιάννη Βλαχογιάννη, και την ταινία του «Μελίνα Στοπ - Καρέ, αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου, σε μία παράσταση για τη φωνή - φαινόμενο του ελληνικού τραγουδιού, τη Φλέρυ Νταντωνάκη.
Το κείμενο της παράστασης με τίτλο «Το Τραγούδι της Φλέρυς», που υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου, έχει την έγκριση της κόρης της Φλέρυς Νταντωνάκη, της μοναδικής της κληρονόμου, αλλά και της αδελφής της.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Το κοινό δεν είναι τίποτ’ άλλο
παρά οι γονείς κι εμείς
ένα μικρό, ανυπεράσπιστο παιδί μπροστά τους
Ίσως να ’χει δίκιο. Πάντως λέει την αλήθεια. Την αλήθεια της.
Όπως όλοι οι «τρελοί»… Στην περίπτωσή της βέβαια το παιδί είναι ένα θαύμα και η τρέλα της έρχεται από το φεγγάρι.
Ναι, για τη Φλέρυ μιλάμε - πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Μεγάλου Ερωτικού» - για «το τραγούδι της»… τις «ώρες τις συντριβής της», μέσα από το εξαιρετικό κείμενο του πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος γράφει πρώτη φορά για το θέατρο, και την αισθαντική ερμηνεία της Ελένης Κοκκίδου. Κι ο ήχος του Μάνου Χατζιδάκι πάντα «ανεπανάληπτος», όπως χαρακτήριζε και ο ίδιος ο συνθέτης τη φωνή της.
Μια φωνή που μπορεί να ελευθερώνει την καρδιά μας.
Μια φωνή σαν της Φλέρυς Νταντωνάκη.
Info
Θέατρο Σταθμός
Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 19:30
Παραστάσεις: από 8 Μαρτίου έως 9 Απριλίου
Κάθε Τετάρτη στις 19:30, Σάββατο στις 18:15, Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια
Τετάρτη: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Σάββατο & Κυριακή: 15 ευρώ (κανονικό), 13 ευρώ (μειωμένο), 10 ευρώ (ανέργων – ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλεια)
Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά