LNG: Η Ελλάδα αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης με μια νέα πλωτή δεξαμενή

«Θωρακίζουμε ενεργειακά τη χώρα» δήλωσε από την Ρεβυθούσα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Photonews via Getty Images

Εως τα τέλη Αυγούστου θα είναι έτοιμη να παραλάβει φυσικό αέριο μια νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεθυβούσα όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/8) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η νέα αυτή πλωτή δεξαμενή αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τα αποθέματα του φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της χώρας μας από τη Ρωσία.

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατευθεί από το δυσμενές σενάριο της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την επιθεώρηση της νέας πλωτής δεξαμενής που είναι αγκυροβολημένη στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα ο οποίος παραλαμβάνει, αποθηκεύει και επαναεριοποιεί το LNG.

«Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου, μεγάλο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ενεργειακά αποθέματα για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Η χώρα μας βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της, τα δύο τρίτα του οποίου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Reuters αναφέρει εξάλλου πως ετοιμάζεται επίσης ένας πλωτός τερματικός σταθμό LNG στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023 και πως η χώρα μας έχει αυξήσει την παραγωγή άνθρακα από τα εργοστάσια λιγνίτη της, τα οποία πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά. Η Αθήνα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ιταλία για το αν μπορεί να αποθηκεύσει φυσικό αέριο εκεί.

Τον Ιούλιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν έναν αγωγό φυσικού αερίου με μεγάλη καθυστέρηση, τον Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα συνδέεται με έναν άλλο αγωγό που θα μεταφέρει αζερικό αέριο.

Δημοφιλή