Στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά το ποσοστό πολιτών που παρέχουν στήριξη σε απολυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φετινού «Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού». Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro και τα οποία παρουσίασε στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ. Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ουγγαρία ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία.
Σύμφωνα ειδικότερα με το πόρισμα της μελέτης, «η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές», ενώ τα «λαϊκιστικά» κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2015».
Στο σύνολο της Ευρώπης, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψήφισε κάποιο απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα και μία στις τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως «στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος, με εξαίρεση αποτελούν τις μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή».
Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας είναι και το γεγονός πως ο δεξιός λαϊκισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός παραμένει στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.
Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro μελετά δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.
Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Αντρέας Γιόχανσον Χέινο δήλωσε πως «τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».