Η Ελλάδα μπροστά στο Διεθνές Τουριστικό άλμα

Η Ελλάδα μπροστά στο Διεθνές Τουριστικό άλμα

Όποιος ασχολείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον τουρισμό, ξέρει πολύ καλά, ότι αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες δραστηριότητες καθώς οι παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση μίας περιόδου είναι πάμπολλες. Με πρωταρχική παράμετρο την ασφάλεια αλλά και εξίσου πολύ σημαντική την οικονομική αβεβαιότητα ο τουρισμός καλείται να πληρώσει το καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα το οποίο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο για την πορεία μίας επιχείρησης και ενός project γενικότερα.

DIMITRIS STATHOPOULOS

Από τη ματιά των αριθμών

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε κομβικό σημείο, καθώς πολύ κοντά μας εξελίσσονται διάφορα ανασταλτικά για την πορεία του τουρισμού γεγονότα, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποκομίσει σημαντικά – ενδεχομένως πρόσκαιρα- οφέλη σχετικά με την πορεία του τουρισμού. Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, τα γεγονότα στην Αίγυπτο, αλλά και γενικότερα η αναστάτωση στη Μ. Ανατολή λειτούργησαν θετικά για την πορεία των αριθμών του ελληνικού τουρισμού. Μία ματιά στους αριθμούς για το 2017, μας δείχνει ότι οι διεθνείς αεροπορικές αυξήσεις για το 2017, αυξήθηκαν κατά περίπου 9%. Ανάλογη είναι και η αύξηση στον συνολικό αριθμό των τουριστών που έφτασαν στη χώρα μας κατά την περασμένη χρονιά, που εν αναμονή και των επίσημων αποτελεσμάτων, υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 28 εκατ. αφίξεις. Μεγάλο ζητούμενο βέβαια παραμένει η κατά κεφαλή κατανάλωση καθώς αυτό είναι τελικά που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Ευρώπη και Αμερική εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση 3,5%-4,5%, Ασία και Ειρηνικός 5%-6%, Αφρική 5%-7% και Μ. Ανατολή 4%-6%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα για τον παγκόσμιο τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά με τις αφίξεις να απογειώνονται κάνοντας μάλιστα ρεκόρ επταετίας. Ειδικότερα, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις εμφάνισαν αύξηση 7%, τη στιγμή που η μέση αύξηση τα τελευταία 7 χρόνια κυμαινόταν στο 4%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι αφίξεις σε διεθνές επίπεδο, έφτασαν στο 1,32 δις όπως προκύπτει και από το τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ειδικότερα τώρα για την Ευρώπη, οι χώρες της Μεσογείου, εμφάνισαν αύξηση 8% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το για το 2018, Ευρώπη και Αμερική εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση 3,5%-4,5%, Ασία και Ειρηνικός 5%-6%, Αφρική 5%-7% και Μ. Ανατολή 4%-6%.

Η επιστροφή της Τουρκίας

Μία από τις κύριες αγορές, για Ελλάδα και Τουρκία, η γερμανική, δίνει τη δική της εικόνα για το 2018, μέσα από την πορεία των κρατήσεων του μεγαλύτερου γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού, της TUI. Ειδικότερα, η διαφαινόμενη επιστροφή της Τουρκίας, μετά την εδώ και δύο συνεχόμενα έτη μείωση, αλλάζει δραστικά το χάρτη καθώς οι κρατήσεις για διακοπές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 70% μέχρι σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ταξιδιωτικός οργανισμός να αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις για την Αττάλεια κατά 100.000. Θετική παραμένει και η ζήτηση για τη χώρα μας καθώς εμφανίζει μέχρι στιγμής αύξηση κατά 16%, ενώ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι επιστρέφει δυναμικά η Αίγυπτος με αύξηση 58% και η Τυνησία με ποσοστό που ξεπερνάει το 100%. Σημειώνουμε ότι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γερμανούς παραμένει η Ισπανία.

Βρείτε τον Δημήτρη Σταθόπουλο στο Facebook: Dimitris Stathopoulos

Δημοφιλή