Ποδήλατο, λίγο έως πολύ, έχουμε κάνει όλοι, έστω και μια φορά, χωρίς να εξαιρέσω ότι η ζωή μας έχει γίνει… ποδήλατο, με καθημερινή ορθοπεταλιά! Βέβαια, η ποδηλασία, ως άθλημα, είναι και Ολυμπιακό, με πολλές χώρες του εξωτερικού να έχουν το σπορ της ποδηλασίας πολύ ψηλά στην αθλητική ατζέντα, δίνοντας ίση σημασία ακόμα και με το ποδόσφαιρο, που είναι το λαοφιλέστερο σπορ.
Χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, είναι πολύ γνωστές για την έμφαση που δίνουν στο σπορ, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, που είναι σχεδόν επίπεδες, έχουν το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μετακίνησης.
Στην Ελλάδα, η ποδηλασία δεν ανήκει στα προβεβλημένα σπορ, ούτε καν στα μεσαία. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις αθλητών, που έκαναν αθλητική καριέρα αλλά και… τηλεοπτική, ως παρουσιαστές εκπομπών.
Πρακτικά, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι επειδή η Ελλάδα είναι ορεινή χώρα δεν μπορεί να… ευδοκιμήσει το ποδήλατο. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελβετία, έχουν παρόμοια μορφολογία εδάφους, ωστόσο έχουν και διαφορετική νοοτροπία, ως λαός. Χωρίς να υποβαθμίζουν άλλα σπορ, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, το βόλεϊ ή το πόλο, έχουν σε περίοπτη θέση την ποδηλασία.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, γίνονται προσπάθειες να αναβαθμιστεί η ποδηλασία και μάλιστα αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη (έως τις 11 Μαΐου 2019), το ευρωπαϊκό έργο «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό», που χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο ποδηλατικές διαδρομές σε Πάτρα (10 χλμ.) και Μεσολόγγι – Αιτωλικό (23 χλμ.), ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατική διαδρομή Πάλαιρος – Μύτικας (19 χλμ.) και η τελευταία Λόγγος - Αίγιο (Αλυκή), θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 (μέσω Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών, με διέλευση από Σελιανίτικα, Άβυθο, Ροδοδάφνη, παραλία Αιγίου, Παναγία Τρυπητή και τερματισμός στην Αλυκή Αιγίου, ακολουθώντας τις οδού Ζωοδόχου Πηγής – Παυσανίου – Φιλοποίμενος).
Τώρα, η Δυτική Ελλάδα, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων (11ος εταίρος0, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8), που θα ξεκινά –όπως βλέπεται από τον χάρτη- από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF) και σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει το τμήμα από Μενίδι έως Δερβένι.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στην δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου
Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.