To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 9 Μαΐου 2018 την εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα Γεωστρατηγικός Ενεργειακός Κόμβος της Ευρώπης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας με την ευγενική υποστήριξη του Europe Direct City of Athens και χορηγό επικοινωνίας το energypress.gr
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής κ. Βασίλης Κοψαχείλης, ο ερευνητής δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας κ. Ιωάννης Μιχαλέτος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Παρισίων και ειδικός σε θέματα Γεωπολιτισμού κ. Δημοσθένης Δαββέτας και ο Αντιπρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωνσταντίνος Σταμπολής. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, διευθυντής του eleftherostypos.gr κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος στο σύντομο χαιρετισμό και την εισαγωγική του ομιλία ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε Γεωστρατηγικό Ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει στην υλοποίηση μίας σειράς ενεργειακών έργων όπως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, η επέκταση του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, η ολοκλήρωση της κατασκευής του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP και η επέκταση επί Ελληνικού εδάφους του υπό κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Νότια Ευρώπη παρακάμπτοντας την προβληματική περιοχή της Ουκρανίας. Ο κ. Μπανούτσος επισήμανε τέλος ότι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Ελλάδος να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων ενεργειακών έργων χωρίς αποκλεισμούς και γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εκπροσώπησε τον Προέδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση. Στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το ΚΕΔΙΣΑ για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση αναφέροντας ότι η Γεωστρατηγική της Ενέργειας είναι ένα θέμα που παραμένει πάντα σημαντικό και επίκαιρο.
Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης στην ομιλία του, ανέφερε ότι η Ελλάδα και ότι συζητείται ή υλοποιείται σε επίπεδο ενέργειας για τη χώρα, αποτελεί εισαγωγέα φυσικού αερίου και χώρα transit για λογαριασμό ξένων προμηθευτών και αγορών. Ελάχιστα έχει να ωφεληθεί η χώρα από αυτό, αντίθετα και ειδικά στην προοπτική κατασκευής του συζητούμενου αγωγού East Med, η χώρα θα κληθεί να αναλάβει μεγάλα γεωπολιτικά ρίσκα που δεν της αναλογούν και ενδεχομένως να την υπονομεύσουν. Εκτίμησε επίσης ότι η παγκόσμια τάση οδηγεί σε στροφή από τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους προς τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεχνολογίες και όχι οι φυσικοί πόροι έχουν σημασία και υπεραξία, ενώ παράλληλα είναι γεωπολιτικά ουδέτεροι. Συμπερασματικά ο κ. Κοψαχείλης εκτίμησε πως η Ελλάδα έχασε το τρένο των φυσικών ενεργειακών πόρων και έχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο να μπει δυναμικά στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών, στοιχείο γεωπολιτικά ουδέτερο, που δεν απαιτεί επενδύσεις στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, έχει υπεραξία σε σχέση με τους φυσικούς πόρους, μηδενικό περιβαλλοντολογικό ρίσκο, μηδενικό γεωπολιτικό ρίσκο, και είναι το μέλλον που θα μας βάλει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος στην ομιλία του ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο του 21 αιώνα και πως η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ που ως στόχο έχει την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο έχει ουσιαστικά αποτύχει δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία που να μπορεί να καλύψει με επάρκεια και σε ανταγωνιστικές τιμές την ενεργειακή ζήτηση της Ευρώπης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας αυτής της πολιτικής το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να τροφοδοτηθεί ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP με Ρωσικό φυσικό αέριο παρά το γεγονός ότι είχε σχεδιαστεί αρχικά για να μεταφέρει μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί το Αζέρικο φυσικό αέριο δεν επαρκεί για να καταστήσει τον TAP οικονομικά βιώσιμο, ούτε οι ποσότητες του Αζέρικου φυσικού αερίου δύνανται να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση της Ευρώπης. Ανέφερε επίσης ότι το υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ευρώπη δεδομένου ότι δεν προσφέρεται σε ανταγωνιστικές τιμές και σε επαρκείς ποσότητες . Εκτίμησε τέλος ότι η κατάσταση αναφορικά με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων ενεργειακών έργων στην Ελλάδα είναι ακόμα ρευστή και απέχουμε από το να μπορέσει να χαρακτηριστεί η χώρα μας Γεωστρατηγικός Ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.
Ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας στην ομιλία του ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στον γεωπολιτισμό. Ανέλυσε όλες τις πτυχές της έννοιας του γεωπολιτισμού επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη μόνο από την επιτυχή προώθηση του πολιτιστικού της προϊόντος στο εξωτερικό.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Σταμπολής στην ομιλία του σημείωσε πως «είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από ψευδαισθήσεις γύρω από το ζητούμενο η χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος». Όμως, τόνισε ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται έργα που θα μας εντάξουν στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, όχι της Ευρώπης. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή θα πρέπει να παράγει περισσότερη ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, που υπολογίζεται σε 72,5 %. Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζονται επενδύσεις, αφενός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφετέρου στις διασυνδέσεις. Εκτίμησε, πως μέχρι το 2025 η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ. Το αέριο θα προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, καθώς είναι η μόνη παραγωγός χώρα που έχει εφεδρική ικανότητα. Ο κ. Σταμπολής ανέφερε επίσης πως συνολικά το 2020, μέσω της Ελλάδας θα διέρχονται 13-14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ το 2030 η ποσότητα θα φθάσει τα 30 δισ. μόλις το 6% της ευρωπαϊκής ζήτησης, καταλήγοντας πως «τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το αφήγημα του ενεργειακού κόμβου».