Η «ημέρα απελευθέρωσης» του Τραμπ: «Ανταποδοτικοί» δασμοί κατά πάντων- 20% στην ΕΕ

Ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, δασμούς 34% στην Κίνα και 25% σε όλα τα ξένης κατασκευής αυτοκίνητα
O πρόεδρος Τραμπ ενώ ανακοινώνει τους δασμούς (AP Photo/Mark Schiefelbein)
O πρόεδρος Τραμπ ενώ ανακοινώνει τους δασμούς (AP Photo/Mark Schiefelbein)
via Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε τις ανακοινώσεις δασμών της «ημέρας απελευθέρωσης» (liberation day) λέγοντας πως θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με «ανταποδοτικούς δασμούς» σε χώρες ανά τον κόσμο.

«Οι 2 Απριλίου 2025 θα μείνουν στη μνήμη για πάντα ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε» δήλωσε ο Τραμπ. «Για δεκαετίες τη χώρα μας λεηλατούσαν, βίαζαν και λαφυραγωγούσαν έθνη κοντά και μακριά», τόσο σύμμαχοι όσο και εχθροί, είπε.

Χειροκροτούμενος έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα» και για μια «ημέρα απελευθέρωσης» μετά την οποία η Αμερική γίνεται «πλούσια ξανά». Κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των ΗΠΑ από «απατεώνες», είπε ότι «οι φορολογούμενοί μας καταληστεύονταν για πάνω από 50 χρόνια, μα αυτό δεν θα συμβαίνει πλέον».

«Το κάνουν σε εμάς, και εμείς το κάνουμε σε αυτούς» είπε για τους δασμούς, κάνοντας λόγο πως η ημέρα αντιστοιχεί σε μια «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ. «Είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε» είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας πως οι δουλειές και οι κατασκευές θα επιστρέψουν δυναμικά στην Αμερική- ενώ υποσχέθηκε «άνοιγμα ξένων αγορών».

 (AP Photo/Mark Schiefelbein)
(AP Photo/Mark Schiefelbein)
via Associated Press

«Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» υποστήριξε, δηλώνοντας πως οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα και θα περιλαμβάνουν δασμούς 25% σε όλα τα ξένης κατασκευής αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στο εμπόριο, ο Τραμπ είπε ότι κάποιες φορές «ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό». Όπως σημείωσε, πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία- και τα αμερικανικά αυτοκίνητα είναι μόνο μικρό ποσοστό σε αυτές τις χώρες. «Η Ford πουλά πολύ λίγα» σε άλλες χώρες, είπε ο Τραμπ, μια ανισορροπία που «αποδεκάτισε» τις αμερικανικές βιομηχανίες. «Για αυτό από τα μεσάνυχτα επιβάλλουμε δασμούς 25% σε όλα τα ξένης κατασκευής αυτοκίνητα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ως προς τις μοτοσικλέτες, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δασμούς 2,4% στις εισαγόμενες- «στο μεταξύ η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες χρεώνουν πολύ μεγαλύτερες τιμές, όπως 60%. Η Ινδία χρεώνει 70% και το Βιετνάμ 75%» πρόσθεσε, επικρίνοντας τις χώρες της ΕΕ και της Ασίας για τους δασμούς σε αμερικαικά οχήματα. Επίσης, είπε ότι τα μέτρα που εκμεταλλεύονται άλλες χώρες είναι και «μη χρηματικά»- κατηγορώντας άλλα έθνη για διάφορα πράγματα, περιλαμβανομένης της κλοπής αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συνεχίζοντας δήλωσε πως οι ΗΠΑ ορθώνουν ανάστημα για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες ράντσων. Ο Καναδάς, σημείωσε, έχει δασμούς 200%- 250% για «πολλά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα», προσθέτοντας επίσης πως οι ΗΠΑ επιδοτούν πολλές χώρες. Επίσης, είπε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν τα αμερικανικά πουλερικά και ότι η Αυστραλία αρνείται να αγοράσει αμερικανικό βοδινό, καθώς και ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα «δεν θέλουν να πουλάμε το ρύζι μας εκεί».

Αποδοκίμασε τον φόρο εισοδήματος, που επιβλήθηκε το 1913 στους Αμερικανούς πολίτες «για λόγους άγνωστους στην ανθρωπότητα...ίδρυσαν τον φόρο εισοδήματος έτσι ώστε οι πολίτες, αντί για τις ξένες χώρες, να αρχίσουν να πληρώνουν τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για να λειτουργεί η κυβέρνησή μας».

(AP Photo/Mark Schiefelbein)
(AP Photo/Mark Schiefelbein)
via Associated Press

«Έχουν πάρει τόσο πολύ από τον πλούτο μας από εμάς...δεν θα αφήσουμε να συμβαίνει αυτό» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ δεν μπορούν άλλο να έχουν εμπορικά ελλείμματα με άλλες χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ τις επιδοτούν περισσότερο καιρό από ό,τι θα έπρεπε. «Φροντίζουμε χώρες ανά τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας πως είναι ώρα οι ΗΠΑ να φροντίσουν τον δικό τους λαό. Στη συνέχεια είπε πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να παράγουν επαρκή αντιβιοτικά.

«Εισάγουμε πρακτικά όλους μας τους υπολογιστές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά» τόνισε, ενώ υποστήριξε πως ένα και μόνο ναυπηγείο στην Κίνα βγάζει περισσότερα πλοία από ό,τι όλα τα ναυπηγεία των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το εμπορικό έλλειμμα, είπε, αντιπροσωπεύει «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας».

Παρουσιάζοντας γράφημα στο κοινό, έδειξε ότι η Κίνα «χρεώνει» στις ΗΠΑ δασμούς 67% οπότε και οι ΗΠΑ θα της χρεώσουν δασμούς 34%. Επίσης, το γράφημα έδειξε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν 20% δασμούς σε εισαγωγές από την ΕΕ, 46% στο Βιετνάμ, 32% στην Ταϊβάν, 24% στην Ιαπωνία, 26% στην Ινδία, 25% στη Νότια Κορέα, 36% στην Ταϊλάνδη, 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε» είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε την Κίνα και την ΕΕ, λέγοντας πως «μας καταληστεύουν, είναι λυπηρό να το βλέπεις, είναι οικτρό». Για την Ινδία είπε «πολύ σκληρή. Πολύ, πολύ σκληρή». Επίσης, ανακοίνωσε «ελάχιστους δασμούς βάσης» 10% σε άλλες χώρες με σκοπό την «ανοικοδόμηση» της αμερικανικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, είπε πως άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει «κακά» τις ΗΠΑ, με δυσανάλογους δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ- και οι ΗΠΑ θα χρεώσουν «περίπου το ήμισυ» από αυτά που χρεώνονται οι ίδιες. «Οπότε οι δασμοί δεν θα είναι πλήρως ανταποδοτικοί. Θα μπορούσα να το είχα κάνει αυτό, ναι, μα θα ήταν σκληρό για πολλές χώρες...δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό».

Επίσης πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ θα πληρώνουν μηδενικούς δασμούς. «Δεν έχει δασμούς αν φτιάχνετε τα προϊόντα σας εδώ στην Αμερική» σχολίασε, προσθέτοντας πως περιμένει «σύντομα» κλήσεις από βασιλιάδες, βασίλισσες και πρέσβεις που θα θέλουν εξαιρέσεις από δασμούς. Το μήνυμά του προς αυτούς είναι «εξαφανίστε τους δικούς σας δασμούς, ρίξτε τα φράγματά σας, μην χειραγωγείτε τα νομίσματά σας...και αρχίστε να αγοράζετε αμερικανικά αγαθά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Όπως είπε ο Τραμπ, σέβεται πολύ την Κίνα και τον πρόεδρο Σι, μα «εκμεταλλεύονται πάρα πολύ» τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια περιέγραψε μια εικόνα ανανεωμένης αμερικανικής οικονομίας, με νέα εργοστάσια να αντικαθιστούν «άδειες, νεκρές» εγκαταστάσεις και «εργοστάσια που καταρρέουν». Στη συνέχεια είπε ότι «από εδώ και πέρα δεν θα αφήσουμε κανέναν να πει σε Αμερικανούς εργάτες και τις οικογένειές τους ότι δεν μπορούν να έχουν το μέλλον που τους αξίζει», προσθέτοντας πως το μέλλον αυτό θα χτιστεί με «αμερικανικά χέρια, με αμερικανικές καρδιές και αμερικανικό ατσάλι». Αναφέρθηκε επίσης στη μετανάστευση, λέγοντας πως «έχουμε τώρα τα καλύτερα σύνορα που είχαμε ποτέ» και προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν τους μετανάστες που έρχονται νόμιμα- «χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους» για τις δουλειές που αναμένεται να δημιουργηθούν, είπε: «Θέλουμε κόσμο για να λειτουργεί αυτά τα εργοστάσια...πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγαπήσουν τη χώρα μας, όχι ανθρώπους που μισούν τη χώρα μας».

Δημοφιλή