Εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη με σπόντες για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς.
«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, μετά από τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη και πρόσθεσε:
«Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες».
Αμεση ήταν και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Τσαβούσογλου και την Τουρκία για τη φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας τόνισε:
«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».
Και συμπλήρωσε:
«Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα αυθημερόν στη Σμύρνη, για να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη.
Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιήθηκαν λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ′ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.
Το κτήριο Καπετανάκη και η ιστορία του Γενικού Προξενείου
Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού ενώ διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης.
Το κτήριο Καπετανάκη το είχε κληροδοτήσει στο Ελληνικό Δημόσιο το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης (ή Απέργης) ενώ όπως αναφέρεται στο neoclassicalgreece.blogspot.com απείχε λίγα μόλις μέτρα από από το ιστορικό Θέατρο της Σμύρνης ενώ «το γενικό διακοσμητικό ύφος του κτιρίου απέχει πολύ από τα νεοκλασσικά πρότυπα της η νότιας Ελλάδας, αλλά πλησίαζε πολύ αυτά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Θεσσαλονίκης πριν καεί. Το ίδιο ίσχυε και για τα περισσότερα κτίρια της Σμύρνης, τα οποία βέβαια υπερείχαν σε πολυτέλεια και διάκοσμο από αυτά των νησιών (περισσότερο χρήμα, μεγαλύτερη πόλη, άλλου τύπου κοινωνία, ευκολότερα και παρόμοια υλικά). Καθώς η Σμύρνη ήταν κοσμοπολίτικη, πολλά ήταν και τα Ευρωπαικού τύπου κτίρια. Χαρακτηριστικοί ήταν και οι Ότζαμωτοί εξώστες (κιοσέδες) ειδικά στα παραθαλάσσια κτίρια στην προκυμαία».