
Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ για εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μέρος ενός σχεδίου που προωθεί έντονα και προβλέπει, την ακύρωση όλων των συμφωνιών για την πράσινη ανάπτυξη ώστε οι χώρες να παραμείνουν «γαντζωμένες» στα ορυκτά καύσιμα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ουκρανία, έχουν αναγκαστεί να υποκύψουν στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για δασμούς και περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου να συνεχίσουν να αγοράζουν Αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι ΗΠΑ βλέπουν νέες πετρελαιοπηγές στην Αφρική
Το μεγαλύτερο deal όμως πρόκειται να γίνει στην Αφρική, όπου η κυβέρνησή Τραμπ διαφημίζει ακόμη και την επιστροφή του άνθρακα, του πιο βρώμικου από όλα τα ορυκτά καύσιμα, υποσχόμενος ενεργειακή επάρκεια σε μια ήπειρο που 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
«Είχαμε χρόνια να δούμε τις δυτικές χώρες να λένε ξεδιάντροπα να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα γιατί είναι κακός», είπε ο Κρις Ράιτ, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές «αντιπαραγωγικές για την Αφρική» η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.
«Αυτό είναι απλώς ανοησία, 100% ανοησία. Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Ράιτ, επανέλαβε την ίδια άποψη, που αποτελεί και επίσημη θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης, και στο πρόσφατο συνέδριο CeraWeek στο Χιούστον που διοργανώνουν οι πετρελαιάδες του Τέξας.
Στην ομιλία του υποστήριξε, πως ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα, και όχι λιγότερα, ορυκτά καύσιμα και επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν για «παράλογες και θρησκόληπτες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή» λέγοντας, ότι «δεν υπάρχει τρόπος ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και ο αιολική, να μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα».
Η ενεργειακή ατζέντα του Τραμπ, που έχει επικριθεί έντονα από τους επιστήμονες, περιστρέφεται γύρω από την ανεύρεση νέων γεωτρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν από Αμερικανικά κεφάλαια και φυσικά η Αφρική είναι σττο στόχαστρο των Αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών.
«Με την άρση των περιορισμών από τον Πρόεδρο Τραμπ, θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για τους Αμερικανούς επενδυτές να ασχοληθούν με τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αφρικής», δήλωσε ο Robert Stryk, πρόεδρος της Stryk Global Diplomacy, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που βοηθά το Αφρικανικό Ενεργειακό Επιμελητήριο να διευκολύνει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες της Αφρικής που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.
Ο Στρίκ, που ανήκει στο στρατόπεδο Τραμπ, υποστηρίζει ότι είναι «υποκριτικό για τις δυτικές χώρες να απαιτούν από την Αφρική να παραιτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα που τροφοδοτούν τις οικονομίες τους με άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
«Αφήστε την Αφρική να επιλέξει τη μοίρα της. Οι άνθρωποι μιλούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι κούφιες πολιτικές που κρατούν τους ανθρώπους στη φτώχεια» είπε.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν συγκινεί την κυβέρνηση Τραμπ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει fake news την κλιματική αλλαγή.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Η Αφρική είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον πλανήτη και υποφέρει ήδη από πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες, με τις χώρες της να χάνουν έως και το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για να αντιμετωπίσουν τυις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Ένας από τους μετασχηματισμούς που προκλήθηκαν από τα αμερικανικά ορυκτά καύσιμα ήταν ότι κατέστρεψαν το καλά ισορροπημένο κλίμα μας και βύθισε μερικούς από τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους της Αφρικής σε μια καθημερινότητα με ακραία καιρικά φαινόμενα, κατεστραμμένα σπίτια και δυσκολία να ζήσουν», δήλωσε ο Mohamed Adow, ιδρυτής και διευθυντής του Power Shift Africa.
«Είναι σημάδι τεράστιας άγνοιας το να μιλάει ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για επιστροφή στον άνθρακα, αλλά είναι επίσης προφανές ότι ασκεί πίεση για λογαριασμό των αμερικανικών εταιρειών ορυκτών καυσίμων που υποστηρίζουν Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς» είπε ο Adow.
Η δική του προσέγγιση, περιλαμβάνει βοήθεια από πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ώστε η Αφρική να στραφεί στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. ’Ομως η χρηματοδότηση για την πράσινη ενέργεια καθυστερεί, κάτι που επέτρεψε στον Τραμπ να καταργήσει ή να περικόψε πολλά από τα έργα αυτά, αποσύροντας παράλληλα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθική εξουσία να υπαγορεύουν στην Αφρική την αναπτυξιακή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσει», υποστηρίζει ο Adow λέγοντας ότι «οι Αφρικανοί ηγέτες πρέπει να επιλέξουν το μονοπάτι που βοηθά στην ασφαλή πρόσβαση στην ενέργεια και στην οικονομική ευημερία του λαού τους. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που προεσπίζουν σήμερα».
«Συμφωνία με τον διάβολο»
Ο άσσος στο μανίκι Τραμπ ωστόσο, για να πείσει τις χώρες να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στον άνθρακα είναι οι απειλές.
Πρόσφατα, ήρε την παύση στις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναγκάζοντας την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να επενδύσουν σε ένα έργο φυσικού αερίου στην Αλάσκα, για να αποφύγουν την επιβολή σκληρών δασμών από τον Τραμπ.
Έτσι η Ιαπωνία θα αρχίσει σύντομα να εισάγει ιστορικές ποσότητες Αμερικανικού LNG, από την Freeport του Τέξας, μια απόφαση που κατοχυρώθηκε τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shigeru Ishiba στον Λευκό Οίκο.
Αυτό έχει εξοργίσει τους επιστήμονες με τον Rollerson, έναν περιβαντολλόγο ακτιβιστή, να υποστηρίζει σε διαδήλωση έξω από το CeraWeek τη Δευτέρα ότι «άνθρωποι δηλητηριάζονται και μωρά γεννιούνται άρρωστα».
Ο Rollerson, αναφερόταν σε μια μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε το 2022 στον τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου της Freeport LNG, προκαλώντας το προσωρινό κλείσιμό της καθώς η μόλυνση του αέρα έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα.
Πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα Ishiba και του Trump, ο Rollerson ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με αξιωματούχους και να τους πείσει να μην υπογράψουν «συμφωνία με τον διάβολο».
«Κάλεσα την ιαπωνική κυβέρνηση να έρθει να δει το Freeport και να καταλάβει τι έχουν κάνει 57 χρόνια βιομηχανικής καταστροφής στην πόλη», είπε. «Δεν είναι καθόλου όμορφο».
«Η νεοαποικιακή αρπαγή Ουκρανικών ορυκτών από τον Τραμπ»
Η Ουκρανία, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την διαπραγμάτευση για την πρόσβαση στις ΗΠΑ στην αποθήκη ορυκτών της χώρας, η οποία περιλαμβάνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και υλικά όπως ο γραφίτης, που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.
Η συμφωνία βασίζεται φυσικά στην απειλή της διακοπής της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια σοβαρών διαπραγματεύσεων στον Ζελένσκι.
Ενδιαφέρον έχει το γεγοβνός, ότι η Ουκρανία κατάφερε ακόμη και κάτω από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, να ενισχύσει την υποδομή της για καθαρή ενέργεια που διαθέτει.
Η νέα ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να «αντιστρέψει αυτές τις προόδους, αναγκάζοντας ενδεχομένως το Κίεβο να επιστρέψει στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στον εξωτερικό έλεγχο της ενέργειας της – μια καταστροφική οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει θυσιάσει τόσα πολλά για την ανεξαρτησία της», δήλωσε η Svitlana Romanko, Ουκρανή περιβαλλοντική δικηγόρος και εκτελεστική διευθύντρια της Razom We Stand.
«Η νεοαποικιακή αρπαγή ορυκτών του Τραμπ θα έκανε την Ουκρανία υποτελές κράτος και θα επιτάχυνε την κλιματική κρίση χωρίς να κάνει τίποτα για να προστατεύσει την κυριαρχία μας», πρόσθεσε η Ρομάνκο. «Οι μόνοι άνθρωποι που κερδίζουν από αυτή την πρόταση είναι οι μέτοχοι αμερικανικών εταιρειών και ο Πούτιν».