Η διατροφή μας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας με ένα σωρό τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. Και το καλύτερο είναι, ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές, όπως οι ηλιόσποροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που παρέχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Πέρα από τους σπόρους και τα δημητριακά όμως, μια είναι η σούπερ τροφή που σύμφωνα με τη διατροφολόγο του Χάρβαρντ, δρ Ούμα Ναϊντού, είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Oι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι απαραίτητη για τη γενική μας υγεία, ειδικά για τον εγκέφαλό μας.
Μερικά ευέλικτα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στα γεύματά μας είναι:
- Το λάχανο
- Το σπανάκι
- Το μαρούλι
- Το σέσκουλο
- Το κάλε
Τρεις λόγοι για να ενσωματώσουμε τα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή μας
1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Συχνά, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η άνοια σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σύμφωνα με μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια υπέροχη πηγή βιταμίνης Β9, η οποία είναι γνωστή και ως φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ θεωρείται βασικό για την υποστήριξη της εγκεφαλικής και νευρολογικής υγείας, τη βέλτιστη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ισορροπημένη ψυχική υγεία.
Για αυτό και τα φυλλώδη πράσινα είναι η πρώτη τροφή που προτείνει η δρ Nαϊντού για ασθενείς όσους θέλουμε να τονώσουμε τη διάθεσή μας.
2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη. Σε πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων η λουτεΐνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της δομής του εγκεφάλου. Και μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης μπορεί να ενισχύσει τη «λεκτική και γνωστική μνήμη».
3. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη του 2021.
(Με πληροφορίες από cnbc).