Η επικοινωνία κωφών και ακουόντων είναι εφικτή με τα «έξυπνα» κινητά

Η επικοινωνία κωφών και ακουόντων είναι εφικτή με τα «έξυπνα» κινητά
humonia via Getty Images

Το σύγχρονο κινητό σου τηλέφωνο αποτελεί μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, η οποία από μόνη της δεν μπορεί να στηρίξει τον όρο ”έξυπνη” που της αποδίδουν αλλά σε συνδυασμό με σένα, με την αλληλεπίδρασή μεταξύ σας, δημιουργείται ένα πανέξυπνο και πολυδύναμο δίδυμο. Χρησιμοποιώ εδώ και λίγο καιρό ένα τέτοιο κινητό τηλέφωνο και έχω καταφέρει να επιλύσω ορισμένα ανυπέρβλητα έως τώρα ζητήματα που μου δυσκόλευαν την καθημερινότητα και περιόριζαν την αυτονομία μου σε ορισμένες δράσεις.

Μπορώ να μάθω άμεσα, φωτογραφίζοντάς το περιεχόμενο ενός εγγράφου που φτάνει στα χέρια μου, να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ενός κειμένου που λαμβάνω στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο σε μορφή εικόνας, σ’ έναν τύπο αρχείου απόλυτα απροσπέλαστο μέχρι πρότινος για Ανθρώπους με πρόβλημα όρασης όπως εγώ. Εξαντλώντας πολλές φορές τις δυνατότητές του, έχω καταφέρει να μάθω τα περισσότερα απ′ όσα μπορεί να μου προσφέρει και έχω ανακαλύψει μερικές χρήσεις του, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες και σε άλλους.

Η φωνητική πληκτρολόγηση είναι μια από αυτές. Μπορώ να ”πληκτρολογώ” φωνητικά κάθε τι που επιθυμώ με μεγάλη ταχύτητα και επομένως να απαντώ άμεσα σε ένα γραπτό μήνυμα. Μπορώ επίσης να μεταφέρω σε μορφή γραπτού κειμένου οτιδήποτε καταγράφεται από το μικρόφωνο του κινητού μου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής. Δοκίμασα λοιπόν να ανοίξω την συγκεκριμένη εφαρμογή μπροστά στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, και εντόπισα πως κατέγραφε με υψηλή ακρίβεια τα όσα μεταδίδονταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων. Η αδυναμία του να τοποθετεί σημεία στίξης δεν ήταν και τόσο σημαντική. Συνειδητοποίησα πως οι κωφοί, μεγάλο μέρος των οποίων γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, είναι δυνατό να λάβουν την πληροφορία των ειδήσεων χωρίς πρόβλημα, χωρίς διερμηνέα νοηματικής, όπου και αν βρεθούν με το κινητό τους στο χέρι. Μπορούν να ακολουθήσουν όσα περιέγραψα λίγο πριν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το δελτίο ειδήσεων. Μπορούν να κάνουν το ίδιο σε μια ομιλία, μια διάλεξη. Αρκεί να έχουν πρόσβαση σε μια καθαρή και δυνατή πηγή ήχου, πλάι σε ένα ηχείο για παράδειγμα. Αν κάποιο ΜΜΕ ασχοληθεί με το θέμα και χρησιμοποιήσει κάποια από τις διαθέσιμες εφαρμογές αναγνώρισης φωνής, μπορεί να πετύχει να προσφέρει σε μορφή υποτίτλων είτε στην οθόνη της τηλεόρασης ή στον ιστότοπό του, μεγάλο μέρος των πληροφοριών του προγράμματος του.

Αν συναντήσεις έναν κωφό που δεν μπορεί να «διαβάζει» τα χείλη σου και χρειαστεί να επικοινωνήσεις μαζί του, χρησιμοποίησε το κινητό σου. Άνοιξε κάποια εφαρμογή όπου μπορείς να γράψεις κείμενο, ενεργοποίησε την φωνητική πληκτρολόγηση και ότι λες θα καταγράφεται στην οθόνη του κινητού σου. Με μια χειρονομία πρότεινε στον κωφό «συνομιλητή» σου να διαβάσει το κείμενο στην οθόνη σου και η επικοινωνία έχει επιτευχθεί.

Αναδημοσίευση από το takisalexandrakis.blogspot.gr

Δημοφιλή