Η επιστήμη πίσω από τον ήχο του νερού που πέφτει από ψηλά

Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αστάθεια Rayleigh-Plateau.
Nico De Pasquale Photography via Getty Images

Μπορεί να αισθάνεστε διψασμένοι μόνο και μόνο που το σκέφτεστε. Ή, αν είστε επιστήμονας, μπορεί να αισθάνεστε περίεργοι.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Mouad Boudina και οι συνεργάτες του ήθελαν να καταλάβουν γιατί ο τρόπος που χύνουμε το νερό από ψηλά αλλάζει τον παραγόμενο ήχο που ακούμε, αναφέρει το Science News.

Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αστάθεια Rayleigh-Plateau.

Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο αυτοί οι κυματισμοί επηρεάζουν την επιφάνεια του υγρού, σχηματίζοντας φυσαλίδες αέρα που δονούνται και παράγουν ήχο.

Το νερό που χύθηκε από ένα σωλήνα κοντά στην επιφάνεια ενός ποτηριού δεν ακούστηκε, καθώς το κυματισμοί του νερού δεν πρόλαβαν να σχηματίσουν κυματισμούς. Επειδή το νερό χύθηκε από μεγαλύτερο ύψος, τα κύματα έγιναν ανώμαλα και ο ήχος ήταν πιο δυνατός, αναφέρει ο Boudina, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, και οι συνεργάτες του σε εργασία που δημοσίευσαν στο Physical Review Fluids.

Το πλάτος του κύματος του νερού είχε επίσης σημασία. Οι λεπτότεροι πίδακες ήταν πιο δυνατοί από τους παχύτερους πίδακες που έπεσαν από το ίδιο ύψος. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς πέφτουν, τα λεπτά κύματα γίνονται πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τα παχύτερα.

Δημοφιλή