Η επίθεση του νέου «συνασπισμού των προθύμων» κατά της Συρίας και η επανάληψη του φιάσκου των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ

Η επίθεση του νέου «συνασπισμού των προθύμων» κατά της Συρίας και η επανάληψη του φιάσκου των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ
AMMAR SULEIMAN via Getty Images

Τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδος) του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018 ο νέος «συνασπισμός των προθύμων» αποτελούμενος αυτή τη φορά από τρία μόνο κράτη (ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Γαλλία) χτύπησε με 103 πυραύλους Τόμαχοκ χημικά εργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής χημικών όπλων(;) του καθεστώτος Άσαντ. Με ανακοινώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πυραυλικών επιθέσεων οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Αμύνης των τριών χωρών υποστήριξαν ότι σημείωσαν ένα καίριο πλήγμα στη δυνατότητα του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιήσει στο μέλλον χημικά όπλα κατά αμάχων. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι από τους 103 πυραύλους Τόμαχοκ οι 71 αναχαιτίστηκαν από τη Συριακή αεράμυνα που χρησιμοποίησε απαρχαιωμένα Σοβιετικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα.

Τον Μάρτιο του 2003 ο τότε «συνασπισμός των προθύμων» αποτελούμενος από τις ΗΠΑ, την Μ.Βρετανία, την Αυστραλία και την Πολωνία χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ (τότε είχε καταψηφίσει και η Γαλλία επί Προεδρίας Ζακ Σιράκ ως μόνιμο μέλος του Σ.Α.) και κατά παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου προχώρησαν σε εισβολή στο Ιράκ με αιτιολογία την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ισχυρισμός που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν απολύτως ψευδής και λειτούργησε απλά ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει την παράνομη εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο νέος «συνασπισμός των προθύμων» ισχυρίστηκε ότι η πυραυλική επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ πραγματοποιήθηκε για να προστατέψει τους αμάχους της Συρίας από την «βαναυσότητα» του καθεστώτος που σκοτώνει αμάχους κάνοντας χρήση χημικών όπλων. Αφορμή για την επίθεση αποτέλεσε η καταγγελία από την αμφιλεγόμενη μη κυβερνητική οργάνωση «Λευκά Κράνη», ότι το Σάββατο 7 Απριλίου 2018 το καθεστώς Άσαντ προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού.

Έχουμε μία επανάληψη του σκηνικού που στήθηκε το 2003 για να «νομιμοποιήσει» την εισβολή στο Ιράκ; Ο γράφων υποστηρίζει ότι το περιστατικό στη Ντούμα σύμφωνα με την κοινή λογική (τι λόγο είχε το καθεστώς Άσαντ να χτυπήσει με χημικά όπλα αμάχους τη στιγμή που με συμβατικά όπλα είχε εξοντώσει τους Ισλαμιστές αντάρτες στην Ανατολική Γούτα και τη Ντούμα;) και τα διαθέσιμα δεδομένα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα προβοκάτσια εκ μέρους των Ισλαμιστών ανταρτών προκειμένου να προκαλέσουν την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό που έγινε στη Ντούμα αποτελεί προμνησία (déjà vu) αυτού που είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2017 στο Χαν Σειχούν και τον Αύγουστο του 2013 στην Ανατολική Γούτα (προάστιο της Δαμασκού).

Ας θυμηθούμε τι έγινε τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με τα Δυτικά ΜΜΕ ο Άσαντ εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ήταν έτοιμος να διατάξει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ αλλά τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και συμφώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2013 να υποχρεωθεί ο Άσαντ να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο που είχε στην κατοχή του.

Την επίβλεψη της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ την ανέλαβαν οι επιθεωρητές του Διακυβερνητικού Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ο οποίος από το 1997 επιβλέπει την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ως παρένθεση, ότι ο διάσημος Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς (βραβευμένος με Πούλιτζερ) με άρθρο που έγραψε τον Δεκέμβριο του 2013 (Τίτλος άρθρου: «Τίνος Σαρίν;») ισχυρίστηκε παρουσιάζοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι η επίθεση στην Ανατολική Γούτα ήταν προβοκάτσια των Ισλαμιστών ανταρτών προκειμένου να προκαλέσουν την επέμβαση των ΗΠΑ στο Συριακό εμφύλιο και να ανατρέψουν τον Άσαντ. Ανέφερε μάλιστα ότι το Σαρίν το προμηθεύτηκαν οι Ισλαμιστές αντάρτες από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους το είχαν προμηθευτεί από τις αποθήκες χημικών όπλων που διέθετε το καθεστώς του Καντάφι και είχαν πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών της Λιβύης μετά την ανατροπή του Λίβυου δικτάτορα τον Οκτώβριο του 2011. Τον Ιανουάριο του 2016 ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού ότι τα χημικά όπλα που διέθετε το καθεστώς Άσαντ είχαν καταστραφεί.

Στις 23 Μαρτίου του 2018 σε έγγραφο του ΟΑΧΟ αναφέρεται ότι από επιθεωρήσεις που έλαβαν χώρα στα χημικά εργαστήρια Barzah και Jamrayah και ολοκληρώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2017 «δεν παρατηρήθηκαν δραστηριότητες μη συμβατές με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα»! Στις 14 Απριλίου του 2018 όμως ο νέος «συνασπισμός των προθύμων» εξαπέλυσε πυραύλους Τόμαχοκ κατά του χημικού εργαστηρίου Barzah με την αιτιολογία ότι σε αυτό ανέπτυσσε χημικά όπλα το καθεστώς Άσαντ!

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις η «χειρουργική» επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Συρίας το περασμένο Σάββατο 14 Απριλίου 2018 πέρα από το γεγονός ότι δεν είχε την έγκριση του Σ.Α. του ΟΗΕ και επομένως ήταν παράνομη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο χτύπησε χημικά εργαστήρια τα οποία σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ (με έγγραφο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ήδη από τις 23 Μαρτίου 2018) δεν ήταν ύποπτα για την ανάπτυξη χημικών όπλων! Διαπιστώνουμε δηλαδή μία επανάληψη του φιάσκου των όπλων μαζικής καταστροφής που δήθεν κατείχε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και αποτέλεσε το πρόσχημα για την παράνομη εισβολή και κατοχή του Ιράκ από τον τότε «συνασπισμό των προθύμων».

Πρώτη δημοσίευση στο ΚΕΔΙΣΑ

Δημοφιλή