Η επόμενη μέρα στην Γαλλία: Αριθμητική, ζυμώσεις και ώρα αποφάσεων προς αναζήτηση κυβέρνησης

Μακριά από απόλυτη πλειοψηφία οι συνασπισμοί κομμάτων που τερμάτισαν πρώτοι. Μακρόν και Μελανσόν απορρίπτουν μια συνεργασία. Αδιέξοδα και βασικά σενάρια.
Πανηγυρισμοί στην Γαλλία για την ήττα της ακροδεξιάς (7 Ιουλίου 2024)
Πανηγυρισμοί στην Γαλλία για την ήττα της ακροδεξιάς (7 Ιουλίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Η ανατροπή στις κάλπες του κλίματος που έφερνε την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαριν Λε Πεν πρώτο κόμμα και πολύ κοντά στην εξουσία μπορεί να έφερε ανακούφιση αλλά τα δύσκολα δεν είναι πίσω για την Γαλλία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει μια σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης με δύο συνασπισμούς κομμάτων και ένα κόμμα να μοιράζονται την συντριπτική πλειοψηφία των εδρών, χωρίς κανένα εξ αυτών να μπορεί να σχηματίσει αυτομάτως αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα φέρνοντας στο προσκήνιο τους φόβους για τον κίνδυνο παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η συμμαχία -αριστερών, σοσιαλιστών, οικολόγων- Νέο Λαϊκό Μέτωπο συγκεντρώνει περίπου 182 έδρες και ακολουθεί η συμμαχία κομμάτων του γάλλου πρόέδρου, με 168 ενώ τρίτη δύναμη καθαρά ως κόμμα είναι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 143 έδρες. Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 45 έως και 56 έδρες.

Ο ”χρυσός αριθμός” για μια απόλυτη πλειοψηφία για τον αυτόματο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι 289 έδρες.

Προσθέσεις και αφαιρέσεις

Και εδώ αρχίζει η αριθμητική.

Η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από τις 289 έδρες άρα χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλα κόμματα και ουσιαστικά με αυτό του Μακρόν. Μόνο που ο τελευταίος έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να συνεργασία με τον Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας που αποτελεί την βασική συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Και ο Μελανσόν όμως έχει δηλώσει το ίδιο για τον Μακρόν.

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας της συμμαχίας αριστερών, σοσιαλιστών και οικολόγων θα είναι πάντα ευάλωτη σε προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση ενώ και η συγκατοίκηση Μακρόν-Μελανσόν θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Βέβαια, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει συμφωνήσει ποιος θα ήταν πρωθυπουργός εάν σχημάτιζε κυβέρνηση συνεπώς θα πρέπει να διερευνηθούν τα περιθώρια να ρίξει νερό στο κρασί του ο Μελανσόν προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης με πιθανότητες επιβίωσης και με την βοήθεια του Μακρόν. Με το κόμμα Μελανσόν όμως πρώτη δύναμη στον συνασπισμό κομμάτων θα ήταν πολύ δύσκολο. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και τα άλλα κόμματα του συνασπισμού πως δεν θα τον στήριζαν εάν το έκανε. Θα επιμείνει όμως ώστε ο εντολοδόχος πρωθυπουργος να είναι από το κόμμα του;

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάνει δηλώσεις μετά την νίκη του συνασπισμού κομμάτων Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπου το κόμμα του Ανυπότακτη Γαλλία είναι η βασική συνιστώσα.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάνει δηλώσεις μετά την νίκη του συνασπισμού κομμάτων Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπου το κόμμα του Ανυπότακτη Γαλλία είναι η βασική συνιστώσα.
via Associated Press

Ένα άλλο σενάριο, θα ήταν να επιχειρήσει ο συνασπισμός κομμάτων του Μακρόν, που ήρθε δεύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση να απομονώσει το κόμμα Μελανσόν, εξασφαλίζοντας μια συνεργασίας με τους ενισχυμένους σοσιαλιστές και τους οικολόγους. Και πάλι όμως για κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως να απαιτούσε ενίσχυση και από άλλα κόμματα.

Ένα τρίτο σενάριο, προς άρση του αδιεξόδου θα ήταν να πέσει στο τραπέζι η πρόταση για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τεχνοκρατών που επίσης όμως ίσως να μην μπορούσε να μακροημερεύσει.

Ζυμώσεις και πρωτοβουλία κινήσεων στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η βουλευτής του Νέου Λαϊκού Μετώπου Κλεμεντίν Οτέν κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου η ολομέλειά της να προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από ψηφοφορία, ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, που κατ’ αυτή δεν μπορεί να είναι «ούτε ο (σ.σ. σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, εξελέγη βουλευτής χθες) Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Πολίτες πανηγυρίζουν για την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, σοσιαλιστών, αριστερών και οικολόγων (7 Ιουλίου 2024)
Πολίτες πανηγυρίζουν για την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, σοσιαλιστών, αριστερών και οικολόγων (7 Ιουλίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Εξέφρασε την ευχή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αποτελούμενο από πολλές και πολύ διαφορετικές συνιστώσες, να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο που θα προσφέρει «ισορροπία» ώστε να μπορέσει «να κυβερνήσει».

Ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν, που έχει πάρει διαζύγιο από την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, κάλεσε από την πλευρά του να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους». Η νύξη, όχι και πολύ συγκαλυμμένη, αφορούσε προφανώς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τρεις φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, στον οποίο επικριτές του προσάπτουν ότι αρέσκεται «στον κρότο και στην οργή».

Η Κριστέλ Κραπλέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BVA επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αβεβαιότητες» ως προς αυτό, ιδίως το αν και κατά πόσον θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο η Ανυπότακτη Γαλλία, το αν θα αναζητηθεί νέα ισορροπία με τους σοσιαλιστές, το ποιος θα κυβερνήσει — και «με ποιο πρόγραμμα».

Από την άλλη, η προεδρική παράταξη αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κάτι που δεν προέβλεπε κανένας μετά τον πρώτο γύρο.

O γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν τηρεί στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων και αναζητά ήδη εναλλακτικές προς αποφυγήν μια "συγκατοίκησης" με τον Ζαν Λικ Μελανσόν (7 Iουλίου 2024)
O γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν τηρεί στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων και αναζητά ήδη εναλλακτικές προς αποφυγήν μια "συγκατοίκησης" με τον Ζαν Λικ Μελανσόν (7 Iουλίου 2024)
via Associated Press

Στάση αναμονής με ”καρφιά” για Μελανσόν από το ”στρατόπεδο” Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επέλεξε ως τώρα να μην πάρει τον λόγο, θα περιμένει να μάθει τη «σύνθεση» της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού αποφασίσει ποιον θα καλέσει να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ανήγγειλε πως θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του, αλλά δήλωσε έτοιμος να παραμείνει στη θέση για «όσο χρόνο το απαιτεί το καθήκον», καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εξάλλου το Συνταγμα δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στον Πρόεδρο για να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ωστόσο δεν μπορεί και να αγνοήσει την βούληση του γαλλικού λαού.

«Δεν μπορεί να να σχηματιστεί καμιά απόλυτη πλειοψηφία από τους ακραίους», σημείωσε πάντως με εμφανή ικανοποίηση.

Η απερχόμενη πλειοψηφία θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας, προειδοποίησε εξάλλου ο επικεφαλής της προεδρικής παράταξης, της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Συμπλήρωσε δε πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Τρίτη αλλά με μεγάλη ενίσχυση της κοινοβουλευτικής της δύναμης η Λε Πεν

Όσο για το κόμμα της Λε Πεν, αυτό μένει στην γωνία μακριά από όποια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και σίγουρα με διάθεση να αρχίσει από σήμερα κιόλας τις επιθέσεις σε κάθε κίνηση των δύο πρώτων σε δύναμη συνασπισμών κομμάτων.

Μαριν Λε Πεν μετά την ανακοίνωση των exit polls και τη προαφνή απόφαση των Γάλλων αν της χαρίσουν όχι τη πρώτη αλλά την τρίτη θέση στις εκλογές (7 Ιουλίου 2024)
Μαριν Λε Πεν μετά την ανακοίνωση των exit polls και τη προαφνή απόφαση των Γάλλων αν της χαρίσουν όχι τη πρώτη αλλά την τρίτη θέση στις εκλογές (7 Ιουλίου 2024)
Carl Court via Getty Images

Σε κάθε περίπτωση, η Λε Πεν βγήκε σημαντικά ενισχυμένη σε αριθμό εδρών και αν δούμε τα εκλογικά αποτελέσματα σε επίπεδο καθαρά κόμμάτων και όχι συνασπισμών είναι το πρώτο σε δύναμη και άρα και η πιο συμπαγής δύναμη στην Εθνοσυνέλευση.

«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», αντέδρασε η επικεφαλής της παράταξης της άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, ο υποψήφιος της οποίας για το Ματινιόν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», του δημοκρατικού μετώπου που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Δημοφιλή