Η εταιρεία που κάθε Τετάρτη στέλνει τους εργαζόμενους σπίτι τους

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος παγκοσμίως.
Westend61 via Getty Images

Τις Τετάρτες, όταν οι περισσότεροι φίλοι της είναι στη δουλειά, η Τίφανι κάνει μαθήματα τένις.

Εδώ και ένα χρόνο η εταιρεία που δουλεύει στη Μελβούρνη, η Versa, κλείνει κάθε Τετάρτη και δίνει στους εργαζόμενους ρεπό (ενώ πληρώνονται κανονικά για 5ημερο).

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, κάθονται κάθε Τετάρτη και ξαναπάνε δουλειά για δύο ακόμη μέρες μέχρι το Σαββατοκύριακο. Κανέναν ραντεβού με πελάτες δεν γίνεται την Τετάρτη, αλλά εάν προκύψει κάτι έκτακτο, θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο τηλέφωνο για να μιλήσουν με τον πελάτη.

Η τετραήμερη εργασία διαδίδεται δειλά-δειλά παγκοσμίως και αποδίδει. Στη Ελλάδα, το εφαρμόζει η Skroutz για τρεις μήνες το καλοκαίρι και όπως μας είπαν στην HuffPost Greece, ο στόχος είναι να γίνει μόνιμο το μέτρο.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Τίφανι η ιδέα της τετραήμερης εργασίας, είχε ενθουσιαστεί αλλά ήταν και επιφυλακτική, λέει στο BBC. Σαν project manager είναι η βασική επαφή μεταξύ πελατών και προσωπικού, και ανησυχούσε εάν θα έβγαιναν τα deadlines, ή εάν θα αυξανόταν το στρες για να βγει η δουλειά.

Όμως όλοι κατάφεραν να οργανώσουν καλύτερα το πρόγραμμα τους, ώστε η μια ημέρα ρεπό να μην επηρεάζει όσα έπρεπε να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Όλοι φρόντιζαν να έχουν ολοκληρώσει τα πολύ βασικά πράγματα που έπρεπε να γίνουν μέχρι την Τρίτη, οι συναντήσεις έγιναν πιο στοχευμένες και δεν έχαναν πλέον χρόνο σε άσκοπες φλυαρίες.

Άλλωστε, κάθε δύο εβδομάδες γίνεται αξιολόγηση για το εάν το μέτρο της Τετάρτης λειτουργεί και αν πρέπει να αλλάξει κάτι, οπότε όλοι ξέρουν ότι εάν θέλουν να κρατηθεί, όλοι θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο παραγωγικοί και να οργανώνουν την εβδομάδα τους καλύτερα.

Επίσης παρατήρησαν ότι η τετραήμερη εργασία μείωσε κατά πολύ τις ημέρες ασθένειας που έπαιρναν οι εργαζόμενοι και βελτίωσε τις ευεξία των εργαζόμενων.

Η νέα πολιτική άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και από τότε η αυστραλιανή εταιρεία είδε τα κέρδη της σχεδόν να τριπλασιάζονται.

Η Καθ Μπλάκχαμ, η CEO και ιδρύτρια της εταιρείας, ήταν αυτοί που χρειάστηκε να πείσει όλη την ηγετική ομάδα της εταιρείας ότι το μέτρο θα λειτουργήσει και ότι μπορούσαν να το εφαρμόσουν πιλοτικά μέχρι να δουν αποτελέσματα. Εάν αυτά δεν ερχόντουσαν, θα επέστρεφαν στην 5ημερη εργασία. «Αυτό που ήθελα να αποδείξω είναι ότι ακόμη και σε μία βιομηχανία που συνήθως εργάζονται νέοι άνθρωποι υπερβολικά πολλές ώρες, μπορεί να λειτουργήσει η ελαστική εργασία εάν έχεις μια πρωτοποριακή ιδέα», λέει.

Γιατί την Τετάρτη

Η Μπλάκχαμ σκέφτηκε ότι είναι καλύτερα να επιλεχθεί η Τετάρτη και να δημιουργήσει δύο σπαστά διήμερα εργασίας μέσα στην εβδομάδα, από το να παίρνουν το ρεπό την Παρασκευή και να έχουν ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο, που πολλές φορές κάποιος μπορεί να αργήσει να προσαρμοστεί ξανά στη ρουτίνα της δουλειάς.

Η επιλογή της Τετάρτης είναι η πιο σωστή και για τον καθηγητή Χάροντ Χαρ, που ειδικεύεται στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στο Auckland University of Technology. Το ρεπό της Τετάρτης σημαίνει ότι επιστρέφεις την Πέμπτη για δουλειά αναζωογονημένος και τότε είναι που αυξάνεται η παραγωγικότητα.

Ο Χαρ έκανε έρευνα στην Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας, που πέρυσι έγινε πρωτοσέλιδο για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας. Και εδώ, οι ημέρες ασθένειας μειώθηκαν, η ευεξία των εργαζόμενων αυξήθηκε, όμως η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει όσους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην ευέλικτη και αποτελεσματική εργασία που απαιτεί το τετραήμερο.

Ενώ η Μπάκχαμ παρακινήθηκε από το γεγονός ότι ήθελε να δείξει ότι η ευέλικτη εργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική, ο Άντριου Μπαρνς, ο CEO και ιδρυτής της Perpetual Guardian εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία γιατί κάποια στιγμή διάβασε μια έρευνά που έλεγε ότι η εργαζόμενος είναι πραγματικά παραγωγικός για μόνο για περίπου δυόμιση ώρες την ημέρα. Πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να οργανωθεί ο χρόνος εργασίας, σκέφτηκε.

Likica83 via Getty Images

Πολλές εταιρείες φλερτάρουν με την ιδέα της τετραήμερης εργασίες μετά και τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει για την παραγωγικότητα, ωστόσο υπάρχουν και εταιρείες που το μέτρο εφαρμόστηκε και δεν λειτούργησε. Κυρίως γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους και αυξήθηκε το στρες. Για τον Μπαρνς, το σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι να βρουν τις δικές τους λύσεις για το πως θα λειτουργήσει και οι στόχοι της παραγωγικότητας να τηρούνται.

Τώρα η Perpetual Guardian βοηθά τουλάχιστον 50 άλλες εταιρείες για να μπορέσουν και εκείνες να εφαρμόσουν το μέτρο αποτελεσματικά.

Δημοφιλή