Η Evergrande συνεχίζει να στοιχειώνει την κινεζική οικονομία - Ετοιμα κι άλλα «κανόνια»

Δεκάδες κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται ένα βήμα από την χρεοκοπία υπονομεύουν την ανάπτυξη της χώρας.
ALY SONG via Reuters

Μετά την τεράστια οικονομική κρίση χρέους που προκάλεσε στην Κίνα η χρεοκοπία του κατασκευαστικού γίγαντα Evergrande το 2021, η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για πτώχευση και στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Reuters, το αίτημα για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, αφορά σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που διεξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και στα νησιά Κέιμαν και προστατεύει την εταιρεία από τους πιστωτές της.

Παρόμοιο αίτημα, έχουν υποβάλλει και η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης Modern Land China Co. μετά την αποτυχία να αποπληρώσει ένα ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και η Tianji Holdings, η οποία ζήτησε επίσης την προστασία του Κεφαλαίου 15 την Πέμπτη σε δικαστήριο του Μανχάταν.

Η πτώχευση όμως της Evergrande και στις ΗΠΑ προκαλεί νέα ανησυχία στην Κίνα, καθώς ο τεράστιος κατασκευαστικός της τομέα αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει το αλυσιδωτό ντόμινο που προκάλεσε η χρεοκοπία της ναυαρχίδας του κλάδου το 2021.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της Evergrande περιλαμβάνει συνολικά 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ομόλογα, εξασφαλίσεις και υποχρεώσεις επαναφοράς.

Νέα κανόνια έτοιμα να «χτυπήσουν» την κινεζική οικονομία

Από το 2021 μέχρι σήμερα, πολλές κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα από τη χρεοκοπία καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών κατασκευαστικών, γεγονός που τις καθιστά ως μια μικρή «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας.

Ωστόσο, τα επόμενα μεγάλα κινεζικά «κανόνια» εκτιμάται ότι θα έρθουν από τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και την Country Garden, το Νο. 1 ιδιωτικό προγραμματιστή της χώρας.

Η Κίνα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση στον τομέα των ακινήτων, με αποτελέσμα ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας της να παραμένει παραπάνω από ορατός, σε μια εποχή που αντιμετωπίζει παράλληλα χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, αύξηση της ανεργίας και αδύναμη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η Morgan Stanley και ορισμένες από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες στον κόσμο προβλέπουν σημαντική μείωση της ανάπτυξης στην Κίνας το 2023, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 4,7% φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5%.

Η Κίνα στοχεύει σε ετήσια ανάπτυξη 5% για φέτος, αν και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χάσει τον στόχο αυτό, εκτός εάν το Πεκίνο αυξήσει τα μέτρα στήριξης για να σταματήσει την πτώση.

Δημοφιλή