Εξαφανίστηκε κοράκι από τον Πύργο του Λονδίνου - Τι λέει ο θρύλος για την καταστροφή του βασιλείου

Η βασίλισσα του Πύργου, Μερλίνα, εικάζεται πως έχει πεθάνει και οι Άγγλοι θυμήθηκαν τον θρύλο για τα έξι κοράκια από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση του βασιλείου.

Ένα από τα κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου εξαφανίστηκε και υπάρχουν φόβοι πως έχει πεθάνει, γεγονός που ίσως αποτελεί έναν πολύ κακό οιωνό για τη Βρετανία αφού σύμφωνα με τον θρύλο, στον Πύργο πρέπει να κατοικούν πάντα έξι κοράκια αλλιώς το βασίλειο θα καταστραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην επίσημη ιστοσελίδα Tower of London, o θρύλος που συνδέει τα κοράκια με την πτώση ή την ευημερία του βασιλείου πηγαίνει πίσω την περίοδο της βασιλιάς του Καρόλου Β, τον 17ο αιώνα. Λέγεται πως ήταν ο πρώτος που επέμενε ότι τα κοράκια του Πύργου προστατεύoyn το βασίλειο αφού κάποιος τον προειδοποίησε πως εάν αυτά έφευγαν ο ίδιος θα έχανε τη βασιλιά και ο Πύργος θα «έπεφτε».

Η εντολή για την διατήρηση των πουλιών στον Πύργο δόθηκε από τον ίδιο και αρνήθηκε την απομάκρυνσή τους ακόμη και όταν τη ζήτησε ο βασιλικός αστρονόμος, Τζον Φλάμστεντ ο οποίος υποστήριζε πως τα κοράκια τον εμπόδισαν της παρατηρήσεις του.

Ο υπεύθυνος για κοράκια (φέρει τον τίτλο Ravenmaster), Κρίστοφερ Σκάιφ επιβεβαίωσε πως ένα από πουλιά, η Μερλίνα, γνωστή και ως η βασίλισσα του Πύργου, έχει εξαφανιστεί εδώ και εβδομάδες και πλέον εικάζεται πως έχει πεθάνει.

TOLGA AKMEN via Getty Images
TOLGA AKMEN via Getty Images

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ανέφερε: “Η Μερλίνα είναι ελεύθερο πνεύμα και είναι γνωστό πως συχνά εγκαταλείπει τον Πύργο. Είμαι πατέρας της και πάντα επιστρέφει σε εμάς αλλά αυτή τη φορά δεν το έκανε. Έτσι, φοβάμαι πως δεν είναι πλέον ανάμεσά μας» και πρόσθεσε πως «λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πριν το lockdown, βάζαμε τα κοράκια για ύπνο. Η Μερλίνα δεν είχε επιστρέψει».

Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος της Μερλίνα θα σημαίνει πως στον Πύργο έχουν απομείνει επτά κοράκια (η ίδια ήταν το όγδοο) και όπως γράφει ο Guardian εάν δύο ακόμη πεθάνουν τότε σύμφωνα με τον θρύλο, το βασίλειο θα καταστραφεί.

Ο Σκάιφ πάντως είπε πως εάν η Μερλίνα δεν επιστρέψει, υπάρχει ένα επιπλέον κοράκι για παν ενδεχόμενο.

«Έχουμε επτά κοράκια εδώ στον Πύργο του Λονδίνου, έξι με βασιλικό διάταγμα. Και φυσικά έχω ακόμα ένα εφεδρικό, οπότε είμαστε εντάξει προς το παρόν».

Σε ανάρτησή τους στο Twitter, οι υπεύθυνοι του Πύργου του Λονδίνου εκφράζουν την ελπίδα να επιστρέψει η Μερλίνα και τονίζουν πως αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχουν επτά κοράκια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και αργότερα μάλλον θα αντικατασταθεί από ένα νέο κοράκι, από το πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Η ιστορία του Πύργου του Λονδίνου

Το Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Αυτής Μεγαλειότητας που είναι πιο γνωστό ως ο Πύργος του Λονδίνου, είναι ιστορικό κάστρο στη βόρεια όχθη του Τάμεση στο κεντρικό Λονδίνο, στην Αγγλία και σήμερα αποτελεί αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco ενώ παραμένει βασιλικό οχυρό, με φρουρά και οπλοστάσιο.

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Αγγλία προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μέσα στον Πύργο, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο θησαυροφυλάκιο, φυλάσσονται τα πετράδια των στεμμάτων και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως βασιλικές πανοπλίες. Συνταξιούχοι στρατιωτικοί, οι λογχοφόροι φρουροί, φυλάσσουν τον πύργο και ξεναγούν τους επισκέπτες.

rabbit75_ist via Getty Images

Αρχικά κατασκευάστηκε ο Λευκός Πύργος (ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του χρώματος της πέτρας του) το 1066 αφού ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής κατέλαβε την Αγγλία και επέλεξε το Λονδίνο ως πρωτεύουσα της χώρας και για να ελέγχει καλύτερα την πόλη, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεγάλο οχυρό εκεί όπου τελείωναν τα παλιά ρωμαϊκά τείχη. Το φρούριο ονομάστηκε Λευκός Πύργος, εξαιτίας του χρώματος της πέτρας του.

Τους τρεις επόμενους αιώνες, χτίστηκε γύρω του ένα πελώριο οχυρωματικό σύμπλεγμα, προστατευμένο από τείχη και τάφρο, το οποίο ονομάστηκε Πύργος του Λονδίνου.

Αρχικά το κάστρο ήταν το κέντρο της μοναρχικής εξουσίας, αλλά και ένα καταφύγιο για την βασιλική οικογένεια σε περιόδους ταραχών ταραγμένες περιόδους.

Αργότερα, μετατράπηκε σε φυλακή ακόμη και για βασίλισσες όπως η Άννα Μπολέιν, σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Η αλλά και της κόρης της και μετέπειτα πανίσχυρης μονάρχη, Ελισάβετ Α’.

Σε ένα ύψωμα, έξω από τα τείχη του κάστρου, γίνονταν και οι εκτελέσεις δια αποκεφαλισμού κυρίως ευγενών που είχαν κριθεί ένοχοι ένοχοι για προδοσία ενώ μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτελούνταν με μυστικότητα στους εσωτερικούς χώρους του Πύργου.

Φυσικά ο Πύργος του Λονδίνου ήταν και τόπος βασανιστηρίων γνωστός μάλιστα για το βασανιστήριο με την μέθοδο της υπερέκταση των άκρων πάνω σε έναν τροχό που επιτρεπόταν στο βασίλειο έως το 1640.

STR New / Reuters
TOLGA AKMEN via Getty Images

Σήμερα ο Πύργος του Λονδίνου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco ενώ παραμένει βασιλικό οχυρό, με φρουρά και οπλοστάσιο. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Αγγλία προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μέσα στον Πύργο, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο θησαυροφυλάκιο, φυλάσσονται τα πετράδια των στεμμάτων και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως βασιλικές πανοπλίες. Συνταξιούχοι στρατιωτικοί, οι λογχοφόροι φρουροί, φυλάσσουν τον πύργο και ξεναγούν τους επισκέπτες.

Δημοφιλή