Νέο ρεκόρ στον αριθμό των θετικών διαγνώσεων κορονοϊού σημειώθηκε σήμερα (10/9) στο Ισραήλ, με 3.904 νέα κρούσματα να έχουν εντοπισθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι τοπικές Αρχές δείχνουν μάλλον αμήχανες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τελούν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες σε 40 αστικά κέντρα της χώρας - όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους είτε Άραβες είτε υπερορθόδοξοι Εβραίοι - οι αστυνομικές Αρχές δεν άσκησαν όλα τα περιθώρια που τους επιτρέπει η ισχύουσα έκτακτη νομοθεσία και χθες το βράδυ, στην πλειονότητα των συνοικιών που παρουσίασαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η κίνηση στους δρόμους ήταν κανονική.
Εκφράζονται εύλογες απορίες γιατί άραγε η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες θα μειώσει την εξάπλωση του ιού, όταν κατά την διάρκεια της ημέρας, οι κάτοικοι των ”κόκκινων περιοχών” έχουν την δυνατότητα να διακινούνται παντού, χωρίς κανέναν περιορισμό, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό οπουδήποτε βρίσκονται;.
Η απάντηση είναι απλή: Η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι θεσμοί οι επιφορτισμένοι για την καταπολέμηση του κορονοϊού δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Και εν τω μεταξύ, στην μεν αραβική κοινωνία τελούνται αυτήν την περίοδο γαμήλιες τελετές με πολλούς καλεσμένους, στην υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινωνία γιορτάζονται οι τελευταίες ημέρες του εβραϊκού έτους με μαζικές ”Δεήσεις Εξιλέωσης” (”Σλιχότ”) στις συναγωγές, την ίδια στιγμή που μη-θρησκευόμενοι Εβραίοι και Άραβες συγκεντρώνονται σε μπαρ και εστιατόρια, λίγο πριν τελειώσουν -επίσημα τουλάχιστον- οι καλοκαιρινές διακοπές. Στα χθεσινοβραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, οι εικόνες σε κέντρο διασκέδασης από πάρτυ που διασκέδαζε χωρίς μάσκες και χωρίς την τήρηση αποστάσεων η εύπορη αραβική νεολαία της Χάιφα διαδέχονταν από αντίστοιχες εικόνες από νέους και νέες στο κέντρο του Τελ Αβίβ και από χορούς εκατοντάδων υπερορθόδοξων σε κλειστούς χώρους σε γαμήλιες τελετές. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι πράγματι η κατάσταση τελεί εκτός ελέγχου - ενώ κάθε Σάββατο βράδυ έχει πλέον γίνει κάτι σαν ‘παράδοση’ τις τελευταίες δώδεκα εβδομάδες, χιλιάδες διαδηλωτές να δίνουν ραντεβού έξω από την επίσημη οικία του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, ζητώντας του να παραιτηθεί για ποικίλους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομική κρίση που προκάλεσε η επιβολή μέτρων κατά της πανδημίας..
Από την άλλη, ο συντονιστής των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, επιδημιολόγος καθ. Ρόνι Γκάμζο, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ υπονοεί ότι η δυσχέρεια επιβολής των μέτρων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης - κάτι που είναι αληθές, εάν λάβουμε υπ′ όψιν την κριτική που ακούγεται από διάφορους υπουργούς, είτε λόγω της ‘υπερβολικής αυστηρότητας των αποφάσεων‘, είτε λόγω της ‘υπερβολικής χαλαρότητας’ των μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ των ισραηλινών νοσοκομείων χειροτερεύει, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, και μαζί της η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης που δεν φαίνεται αντάξια των περιστάσεων. Εν τέλει, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εξαιρετικά αυστηρή επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τότε, κυριολεκτικά εν μία νυκτί (από το 6% στο 27%!), κούρασε τους πολίτες και φόβισε την κυβέρνηση για το πολιτικό κόστος που δύναται να επιφέρει μία επανάληψη του ‘ολικού κλεισίματος’ της αγοράς, ενόψει των γιορτών του πρώτου μήνα του νέου εβραϊκού έτους, που αρχίζει σε μία ακριβώς εβδομάδα από σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου.
Για την ώρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση με δύο κύρια επικοινωνιακά ”σωσίβια” :
Στις 15/9 θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο η επίσημη τελετή υπογραφής των μνημονίων συναντίληψης μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για την επισφράγιση της δήλωσης ομαλοποίησης των διμερών διπλωματικών σχέσεων που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2020. Η ισραηλινή κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου προσωπικά, τρέφουν μεγάλες ελπίδες για την αύξηση της δημοτικότητάς του, από τα ιστορικά πλάνα που θα μεταδοθούν απ′ ευθείας από την Ουάσιγκτον. Ήδη χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από έναν Νορβηγό βουλευτή, για την πρωτοβουλία του να βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-ΗΑΕ, ενώ σε εσωκομματικό επίπεδο, ανάλογες σκέψεις εκφράζουν στελέχη του Λικούντ για πιθανή βράβευση και του Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το δεύτερο επικοινωνιακό ‘σωσίβιο’ σχετίζεται με τον τουρισμό. Στις 9/9 η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν στο εξής την διέλευση ισραηλινών πτήσεων από τον εναέριό τους χώρο. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στην ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία Israir να πετάξει για πρώτη φορά από το Τελ Αβίβ στο Ντουμπάι στις 2 Οκτωβρίου 2020.
Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό ‘σωσίβιο’ σε επικοινωνιακό επίπεδο, προσέφερε στην κυβέρνηση Νετανιάχου η Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ‘ανοίξει’ για τους ισραηλινούς τουρίστες όλα τα αεροδρόμιά της, χωρίς να υποχρεώνονται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στα θέρετρα της χώρας - είδηση που ‘έπαιξε’ έντονα σε όλα τα ΜΜΕ στο Ισραήλ.
Ωστόσο, αυτή η είδηση δημιουργεί την εξής οξύμωρη κατάσταση: Από τη μια, οι Ισραηλινοί που θα ήθελαν να κάνουν τις εορταστικές τους διακοπές εντός του Ισραήλ, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες πόλεις και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Από την άλλη, η μετάβασή τους από και προς τα ελληνικά θέρετρα, να καθίσταται σαφώς ευκολότερη..
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η εξάπλωση του κορονοϊού στο Ισραήλ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τα κυβερνητικά μέτρα. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν - και όχι άδικα - ότι οι εβραϊκές γιορτές των ερχόμενων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα βρουν τους Ισραηλινούς πολίτες, Εβραίους και Άραβες, κλεισμένους στα σπίτια τους, τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ να συνεχίζονται με την ίδια συχνότητα και ένταση και στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 οι τηλεοπτικές οθόνες θα γεμίσουν με εκτενείς ανταποκρίσεις από τον Λευκό Οίκο.
Όσο για την ανανέωση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς την Ελλάδα - σίγουρα δεν θα καταφέρουν να θυμίσουν σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, εφόσον βέβαια δεχθούμε ότι πράγματι οι ελπίδες για ‘επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα’ θα γίνουν πράξη.. Ειδικά ως προς αυτό το θέμα, η υπεραισιοδοξία μάλλον βλάπτει.
Παρ′ όλα αυτά, θα ήταν σκόπιμο να επισημανθεί το εξής:
Η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εξυπηρετεί επικοινωνιακά την ισραηλινή κυβέρνηση και τον Βενιαμίν Νετανιάχου προσωπικά. Η Αθήνα έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα πόσο πρόθυμη είναι να προσθέσει με όποιον τρόπο μπορεί τα ποσοστά δημοτικότητας του ‘ταλαιπωρημένου επικοινωνιακά’ ισραηλινού πρωθυπουργού. Να υπενθυμίσουμε την ‘εκτός σειράς’ τριμερή συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, την ‘άκαιρη’ σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές τριμερή συνάντηση της Αθήνας, στις 2 Ιανουαρίου 2020 (επανειλημμένη κοινή δήλωση δέσμευσης για την πραγμάτωση του πρότζεκτ του αγωγού EastMed), την δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, ότι θα ανανεωθεί ‘άμεσα’ το τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα (αν και οι κοινές αποφάσεις των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν δεν το επέτρεπαν) - και τέλος, τώρα, ενόψει της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς που φέτος γιορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου.
Προφανώς, η Αθήνα προσβλέπει σε αντίστοιχες εξυπηρετήσεις από πλευράς Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν έχει ακόμα διαφανεί με σαφήνεια ποιες ακριβώς θα είναι αυτές, που θα είναι αντάξιες της επανειλημμένης ”επικοινωνιακής βοήθειας” που απλόχερα παρέχεται εξ Ελλάδος προς την ισραηλινή κυβέρνηση και στον Βενιαμίν Νετανιάχου προσωπικά.