Όσο και αν σφίγγουν την ψυχή τα τραγικά των τελευταίων ημερών, έχουμε ανάγκη να στρεφόμαστε και προς τα θεμελιακά, όσα μάς συγκροτούν πνευματικά.
Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα!
Για κάποιους η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία συνοδεύεται από την λιτανεία των εικόνων.
Για άλλους η ενόχληση να βλέπουν ότι επαναλαμβάνεται ένα άχρηστο συμβολικό τελετουργικό όπου ο/η Αρχηγός του Κράτους παρίσταται στην Λειτουργία της Ιεράς Συνόδου και απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως.
Για ελάχιστους, όμως, η ευκαιρία να αναλογισθούν γιατί η αναστήλωση των εικόνων να ονομάζεται ‘της Ορθοδοξίας’… Μήπως επειδή οι ίδιοι οι πιστοί είναι οι έμψυχες εικόνες; Μήπως διότι το κολάζ των έμψυχων εικόνων φτιάχνει την Ορθοδοξία;
Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο, από δεκαετίες πριν, η Ιερά Σύνοδος όρισε η εβδομάδα που ακολουθεί να είναι αφιερωμένη στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας. Στην οικουμενικότητα του Χριστιανικού μηνύματος, δηλαδή.
Την Ορθοδοξία δεν τήν απαρτίζει το συνηθισμένο, το γνώριμο, το προβλέψιμο. Στον Ορθόδοξο κόσμο μέσα χωράει η ποικιλία, το ατίθασο, το εξωτικό. Χωρά οποιοσδήποτε αποφάσισε να πιστέψει πως ο Θεός που κάποτε έγινε άνθρωπος νίκησε τον θάνατο. Όπου και να κατοικεί αυτός ο άνθρωπος. Όποια και αν είναι τα πολιτισμικά του αυτονόητα.
Στην Ορθοδοξία περιλαμβάνονται εκατομμύρια Αμερικανοί, διασπαρμένοι στην αχανή χώρα, σε μικρές ή μεγάλες πόλεις. Σε μερικές ενορίες, μάλιστα, βρίσκεις και Αφρο-Αμερικανούς!
Αλλά Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν και οι Κορεάτες. Ολιγάριθμη αλλά σοβαρή. Να μην παραλείψουμε και τους Φιλιπινέζους, επίσης.
Εκεί κοντά και οι Ταϊβανέζοι. Άλλη σοβαρή δουλειά εδώ, με πολλά αναρτημένα θεολογικά κείμενα στο διαδίκτυο στην Κινεζική γλώσσα.
Οι κοντινοί μας Άραβες; Εκεί να δήτε: Λιβανέζοι, Σύριοι, Ιορδανοί, Παλαιστίνιοι. Στη Θεολογική τους Σχολή συχνά καλούν Έλληνες πανεπιστημιακούς να διδάξουν.
Η Ορθοδοξία, όμως, μεγαλουργεί και στους Εσθονούς. Στα 24 χρόνια που τούς φροντίζει ο Έλληνας μητροπολίτης Στέφανος τριπλασιάσθηκαν. Και εκεί μεταβαίνουμε από Ελλάδα για διδασκαλία.
Ποιος θα περίμενε ότι θα ήταν Ορθόδοξοι και γηγενείς Γάλλοι; Και όμως, όταν πριν χρόνια πέθανε ο σπουδαίος Ολιβιέ Κλεμάν, γράφτηκε μεγάλη νεκρολογία στη ‘Μόντ’. Εγώ ο ίδιος λειτούργησα στα περίχωρα του Παρισιού για οικογένειες Γάλλων, στα πλαίσια συνεδρίου τους.
Οι Αφρικανοί Ορθόδοξοι είναι γνωστοί από πολλά χρόνια. Σχεδόν σε κάθε Αφρικανική χώρα υπάρχουν πλέον επισκοπές και ενορίες. Αυτονόητες οι δυσκολίες, καθόλου αυτονόητος ο ζήλος τους όμως.
Μέσα στον κίνδυνο οι Ινδονήσιοι Ορθόδοξοι, καθώς περιβάλλονται από φανατικούς ισλαμιστές. Και όμως συνεχίζουν και αυξάνονται.
Μέχρι και στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού ιθαγενείς γίνονται μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας!
Στη Γουατεμάλα συντελέσθηκε το απίστευτο: χιλιάδες ιθαγενείς μπήκαν προ ετών στην Ορθοδοξία.
Ομοίως και Κολομβιανοί ντόπιοι. Και στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής.
Και το κορυφαίο όλων, που θα εκπλήξει πολλούς Έλληνες: Τούρκοι Ορθόδοξοι έχουν από χρόνια προστεθεί στην οικογένεια του Χριστού.
Ανεξάρτητα από την εθνικότητά σου, όταν πιστέψεις και βαπτισθείς ενσωματώνεσαι στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, του Θεού δηλαδή που έλαβε ανθρώπινη φύση. Όπου και αν ζης τότε, κοινωνάς Σώμα Του και Αίμα Του.
Σε ένα τροπάριο της Κυριακής της Ορθοδοξίας γράφει πως με την Ενανθρώπηση η θεϊκή ομορφιά αναμίχθηκε με την βρωμισμένη και ταλαιπωρημένη ανθρώπινη εικόνα (την ρυπωθείσαν εικόνα τω θείω κάλλει συγκατέμιξε). Ε, λοιπόν, αυτό είναι ένα συνταρακτικό γεγονός το οποίο διαπερνά τα σύνορα και γίνεται πράξη με οποιοδήποτε ανθρώπινο πλάσμα, άσχετα από φυλή και έθνος.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η μέρα κατά την οποία αναστηλώθηκαν οι εικόνες που ομορφαίνουν τους ναούς μας και τα σπίτια μας. Αλλά είναι και ο ευγνώμων συγκλονισμός επειδή είμαστε ζωντανές εικόνες οι οποίες ομορφαίνουμε τον κόσμο.