Η Φλόριντα ζήλεψε την αθλιότητα του Τέξας - Κατάθεση νομοσχέδιου για απαγόρευση των αμβλώσεων

Και εισάγει την πρόβλεψη για επιβολή του νόμου από τους πολίτες έναντι αμοιβής. Στη σειρά άλλες πέντε Πολιτείες.
Ηλικιωμένη διαδηλώνει στη Νέα Υόρκη κατά του νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις. "Άμβλωση κατ' απαίτηση και χωρίς απολογία" (4 Σεπτεμβρίου 2021).
Ηλικιωμένη διαδηλώνει στη Νέα Υόρκη κατά του νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις. "Άμβλωση κατ' απαίτηση και χωρίς απολογία" (4 Σεπτεμβρίου 2021).
Anadolu Agency via Getty Images

Μόλις τέθηκε σε εφαρμογή ο δρακόντειος νόμος της Πολιτείας του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων (δηλαδή μετά τις έξι εβδομάδες κύησης, και χωρίς εξαιρέσεις για υποθέσεις αιμομιξίας και βιασμού), ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες σε αρκετές άλλες πολιτείες δήλωναν πως θα πρέπει υιοθετηθεί ανάλογος νόμος και στις δικές τους.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Φλόριντα και τώρα ένας ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Γουέμπστερ Μπάρνερι, που ουσιαστικά έχει αντιγράψει τον νόμο του Τέξας με πάσα λεπτομέρεια, όπως αναφέρει η HuffPost US, κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Φλόριντα, διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε διατηρεί και τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του νόμου του Τέξας.

Κατά πρώτον απαγορεύει την άμβλωση μετά τον εντοπισμό του πρώτου εμβρυϊκού «καρδιακού παλμού» - όρος που αμφισβητείται από την ιατρική κοινότητα αφού εκτιμάται πως πρόκειται ”ηλεκτρική δραστηριότητα” και όχι παλμό. Αυτή η αμφισβητήσιμη ένδειξη, εντοπίζεται κυρίως περί την έκτη εβδομάδα κύησης, περίοδο κατά την οποία πολλές γυναίκες δεν έχουν καν καταλάβει πως εγκυμονούν.

Παράλληλα όμως εισάγει και την δεύτερη, άκρως προβληματική πρόβλεψη που ήταν και η αιτία το Ανώτατο Δικαστήριο να μην ”μπλοκάρει” την εφαρμογή του νόμου στο Τέξας.

Προβλέπει πως όποιος «βοηθά και υποστηρίζει» μια διαδικασία άμβλωσης πέραν του ορίου των έξι εβδομάδων θα μπορούσε να καταδικαστεί και να του επιβληθεί χρηματική ποινή τουλάχιστον 10.000 δολάρια ενώ η επιβολή του νόμου θα γίνεται όχι από τις αρχές της Πολιτείας αλλά από τους πολίτες που ασχέτως εάν έχουν σχέση με την εγκυμονούσα ή όχι, μπορούν να καταθέσουν αγωγές κατά του ιατρού, φιλικου προσώπου, ΜΚΟ που τη βοήθησε να κάνει την άμβλωση.

Το δε νομοσχέδιο του Μπάρνεμπι επεκτείνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κάποιος μπορεί να καταθέσει αγωγή στα έξι από τα τέσσερα χρόνια που προβλέπει ο νόμος του Τέξας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ήδη προσφύγει νομικά κατά της Πολιτείας του Τέξας για τον συγκεκριμένο νόμο θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας αφού το δικαίωμα στη άμβλωση έχει αναγνωριστεί από το 1973 με την απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πριν λίγες ημέρες ιατρός στο Τέξας, σε άρθρο του στην Washington Post δήλωσε προχώρησε στην τέλεση άμβλωσης σε γυναίκα που είχε ξεπεράσει τις εβδομάδες κύησης. Πρόθεσή του, όπως ανέφερε, ήταν να θέσει σε δοκιμασία το νόμο εκτιμώντας πως κατατεθεί αγωγή στη βάρος του και για την υπόθεση, άρα και για την συνταγματικότητα ή μη του του νόμου, θα αποφανθεί το δικαστήριο.

Και πράγματι. Ένας άνδρας από το Αρκάνσας που ουδεμία σχέση έχει με τη γυναίκα που υπεβλήθη στην άμβλωση ή τον προσέφυγε νομικά κατά του τελευταίου, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος του Τέξας.

Ο Όσκαρ Στίλεϊ είναι ένας πρώην δικηγόρος ο οποίος καταδικάστηκε για φορολογική απάτη το 2010, καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης 15 ετών την οποία πλέον εκτίει υπό κατ′ οίκον περιορισμό.

Όπως δήλωσε στην Washington Post, ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στις αμβλώσεις αλλά είναι πεπεισμένος πως ο νόμος θα πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο. Και όπως λέει, «Εάν η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε ότι θα δίνει 10.000 δολάρια (για κάθε αγωγή), γιατί να μην πάρω αυτές τις 10.000», είπε, αναδεικνύοντας με τη φράση αυτή, όλη την προβληματική της κατασκευής αυτού του νόμου που καθιστά κάθε ιατρό, μέλος ΜΚΟ που βοηθά γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση ή ακόμη και έναν συγγενή ή φίλη μιας εγκύου που θα την βοηθήσει, έρμαιο σε κάθε τυχοδιώκτη ή ακραίο. Ενός νόμου που όπως υποστηρίζουν πολλοί νομικοί, ″γυρίζει τις ΗΠΑ πίσω στην εποχή της Άγριας Δύσης”.

Δημοφιλή