Η Ιαπωνία επανεξοπλίζεται, με πρόγραμμα 320 δισ. δολαρίων

Τι θα περιλαμβάνει.
.
.
ISSEI KATO via REUTERS

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα αρχίσει επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του οποίου θα αποκτήσει πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν την Κίνα και θα ετοιμαστεί για μια σύγκρουση διαρκείας, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχίες για πόλεμο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει προηγούμενο το οποίο θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας κοντινά ιαπωνικά νησιά, διαταράσσοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και πιθανώς «στραγγαλίζοντας» τις θαλάσσιες οδούς των προμηθειών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου και της αναθεωρημένης στρατηγικής εθνικής ασφαλείας, η κυβέρνηση είπε ότι θα δημιουργήσει επίσης αποθέματα ανταλλακτικών και θα συνεργάζεται πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχων αντιλήψεων για την αποτροπή απειλών προς τη διεθνή τάξη.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή παραβίαση νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχουν κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης» ανέφερε η Ιαπωνία στο έγγραφο εθνικής ασφαλείας της. «Η στρατηγική πρόκληση από την Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία» συμπληρώνεται.

Ο ταχύς εξοπλισμός της Ιαπωνίας- η οποία ήδη φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις, περιλαμβανομένης μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων και μιας εκστρατευτικής δύναμης πεζοναυτών- θα ήταν αδιανόητος επί προηγούμενων κυβερνήσεων, ωστόσο έχει την υποστήριξη των περισσότερων ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- μέχρι και 70%, δείχνουν κάποιες από αυτές.

Το σχέδιο του Κισίντα θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% περίπου του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θα αυξήσει το μερίδιο του υπουργείου Άμυνας στο 1/10 περίπου του συνόλου των δημοσίων δαπανών. Επίσης, η Ιαπωνία θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, με βάση τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.

Τι περιλαμβάνει

Οι αλλαγές παρουσιάζονται σε τρία έγγραφα: Τη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Άμυνας.

Περιγράφεται η απόφαση της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων «αντεπίθεσης», που θα επιτρέπουν στο Τόκιο να χτυπά πλοία και στόχους σε απόσταση 1.000 χλμ με πυραύλους που θα εκτοξεύονται από την ξηρά ή τη θάλασσα. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή διαθέτουν πυραύλους που μπορούν να πετάξουν το πολύ μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Το Τόκιο πιστεύει ότι η ανάπτυξη δυνατοτήτων τέτοιου είδους θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Το σχέδιο αυτό είναι επί συζήτηση για πάνω από δύο χρόνια. Θεωρείται ότι θα δαπανηθούν περίπου 37 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντεπίθεσης, όπως πχ αύξησης της εμβέλειας των αντιπλοϊκών πυραύλων Type 12 ως το 2027. Ακόμη, σχεδιάζεται η ανάπτυξη άλλων πυραύλων, μεταξύ των οποίων και πολυηχητικών όπλων.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ιαπωνία θα αγοράσει εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους Tomahawk από τις ΗΠΑ. Η εφημερίδα Yomiuri είχε αναφέρει ότι θέλει μέχρι και 500 τέτοιους πυραύλους, που μπορούν να πετάξουν σε απόσταση 1.250 χλμ. Το υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει πάνω από 43 τρισεκατομμύρια γεν (315,76 δισ. δολάρια) στις ένοπλες δυνάμεις μέσα σε διάστημα πέντε ετών, διπλασιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Περίπου 7 δισ. από αυτά θα πάνε σε επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου, ενώ άλλα 7 δισ. σε διαστημικές δυνατότητες. Περίπου 6 δισ. δολάρια θα πάνε στην ανάπτυξη μαχητικών επόμενης γενιάς με τη Βρετανία και την Ιταλία.

Για τον καλύτερο συντονισμό των αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεών της η Ιαπωνία θα στήσει το πρώτο της κοινό διοικητήριο. Το κυβερνών κόμμα του Κισίντα συζητά επίσης κοινά διοικητήρια Ιαπωνίας- ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Στα έγγραφα σημειώνεται πως θα αυξηθούν επίσης τα αποθέματα πυρομαχικών και οι αποθήκες, χωρίς λεπτομέρειες. Η Yomiuri είχε προηγουμένων γράψει για σχέδια δημιουργίας περίπου 70 αποθηκών πυρομαχικών μέσα σε πέντε χρόνια και 130 ως το 2035. Υπάρχουν ανησυχίες πως η Ιαπωνία έχει πολύ λίγα πυρομαχικά για μια παρατεταμένη σύγκρουση, ένα πρόβλημα το οποίο έχει υποδείξει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή