Με τα συνέδρια, διεθνώς και στη χώρα μας, να γίνονται πλέον και με φυσική παρουσία και σιγά σιγά να επανέρχονται σε ρυθμούς προ πανδημίας, η Ελλάδα επιχειρεί να πλασαριστεί ανάμεσα στις χώρες που θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο διεθνών συνεδρίων.
Κι επειδή ο προγραμματισμός για τα συνέδρια γίνεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια πριν την πραγματοποίησή τους, η έγκαιρη οργάνωση των φορέων που ασχολούνται με τον κλάδο, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Βέβαια, μολονότι υπάρχουν μικρά και μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα, σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις, παραμένει αγκάθι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει έναν πολύ μεγάλο συνεδριακό χώρο, της τάξης των 5.000 και άνω ατόμων, με αποτέλεσμα να μένει εκτός πλάνου για ανάλογα συνέδρια, κι αυτά είναι πολλά.
Ωστόσο, κινήσεις γίνονται, με το Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do), να είναι η πιο επιθυμητή λύση από τον κλάδο των συνεδρίων και των ξενοδόχων.
Μέχρι να ληφθεί απόφαση για την τύχη του ακινήτου αυτού, ο κλάδος των συνεδρίων ενώνει δυνάμεις.
Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (Τhis is Athens-CVB), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να υλοποιήσουν κοινές στρατηγικές δράσεις, που θα στηρίξουν τον συνεδριακό τουρισμό και θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Η σύμπραξη «Greek Meetings Alliance» (GMA) είναι πλέον γεγονός, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, να τονίζει τη σημασία αυτής της σύμπραξης για τη στήριξη του τουρισμού, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ώστε να παραμείνει ψηλά η Αθήνα στην κατάταξη των συνεδρίων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο (σήμερα είναι 6η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο).
«Είμαστε υπερήφανοι που το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί κάτω από την “ομπρέλα” της ΕΑΤΑ, αναδείχθηκε πρόσφατα ως το καλύτερο της Ευρώπης στα διεθνή βραβεία τουρισμού, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την επιτυχημένη διαχείριση και προβολή του προορισμού από τον Δήμο Αθηναίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ως Υπουργείο Τουρισμού, στηρίζουμε ένθερμα την εξαιρετική πρωτοβουλία των τριών οργανισμών να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το Greek Meetings Alliance. Η νέα αυτή Συμμαχία που σήμερα συγκροτείται, στέλνει ένα σαφές μήνυμα:
Φέτος, σε μία χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες, δεν επαναπαυόμαστε, άλλα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά. Στόχος είναι ένας τουρισμός πιο ποιοτικός και ισορροπημένος, που αναπτύσσει όλες του τις εκφάνσεις, εμπλουτίζοντας το τουριστικό μας προϊόν και brand.
Σε αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος του συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος έχει φυσικά μπροστά του σημαντικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε», επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ανέφερε ότι: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει και στηρίζει σταθερά μια σειρά δράσεων προώθησης του προορισμού στη διεθνή συνεδριακή αγορά με στρατηγικό συνεργάτη το Thessaloniki Convention Bureau. Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του προορισμού και να προβληθούν οι υποδομές και οι δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός της Θεσσαλονίκης με τη γύρω περιοχή.
Η αγορά της Θεσσαλονίκης περνάει πλέον σε φάση ωριμότητας με δυναμικές κινήσεις εξωστρέφειας, αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και ενισχύοντας τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τρόπο για μέγιστη αποτελεσματικότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμπραξη Greek Meetings Alliance (GMA) ουσιαστικά λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, διενεργώντας την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τον συνεδριακό τουρισμό (Ιούλιος 2020).
Σε αυτήν καταγράφηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων, αλλά και πραγματοποιώντας τη διοργάνωση δύο υβριδικών συναντήσεων (The Greek Meetings Industry - Open Web Forum Series), στις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και ακολούθως η στρατηγική για το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού.
«Ξεκινώντας από ένα όραμα, που γεννήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα και τον Ελληνικό Τουρισμό, οι τρεις κορυφαίοι Οργανισμοί που εκπροσωπούμε και προωθούμε τη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων στη χώρα, προχωρήσαμε σε μία σειρά επιτυχημένων κοινών δράσεων, σε πείσμα των καιρών, που επισημοποιείται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας.
Η σύμπραξη αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του HAPCO & DES, που θέτει πάντα υψηλούς στόχους στην προάσπιση και προβολή του ελληνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού», ανέφερε η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων HAPCO & DES.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ασλάνης, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), τόνισε ότι: «Η συνεργασία των τριών φορέων, Greek Meetings Alliance, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου της Βιομηχανίας των Συναντήσεων στην Ελλάδα:
Προσαρμοστικότητα, επαγγελματισμός, δημιουργικότητα, συνεργασία, εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και κυρίως προετοιμασία για περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς μας σε εθνικό επίπεδο με τους πλέον σύγχρονους όρους».