Η ιστορία πίσω από τα 5 πορτρέτα της Ελισάβετ και των άλλων βασιλιάδων στα νομίσματα

Πάνω από 29 δισ. νομίσματα με το πορτρέτο της Ελισάβετ Β’ κυκλοφορούν μόνο στη Βρετανία
NurPhoto via Getty Images

Περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια νομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα στη Βρετανία απεικονίζουν το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Παρόμοια νομίσματα διαθέτουν και οι χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Καθώς ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ είναι πλέον ο νέος μονάρχης, τα νομίσματα που θα τυπωθούν με τη δική του εικόνα θα τεθούν σύντομα σε κυκλοφορία, όμως η αγαπημένη βασίλισσα των Βρετανών θα παραμείνει στη «θέση» της.

O Ντόμινικ Τσόρνει, ειδικός νομισμάτων της A.H. Baldwin & Sons ανέφερε στο CNBC ότι «κανένας δεν επιθυμεί να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα δισ, χαρτονομισμάτων και νομισμάτων της βασίλισσας. Απλά θα χαθούν μέσα στο χρόνο, αλλά φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα πάρει δεκαετίες».

Τα νομίσματα μπορούν συνήθως να κυκλοφορούν για περίπου 30 χρόνια χωρίς να φθαρούν πολύ για χρήση.

Προτού γίνει η δεκαδιοποίηση στις αρχές του 1971 – όπου τα σελίνια και οι πένες έγιναν στερλίνες ή λίρες και πένες - ήταν πολύ συνηθισμένο να συναντά κανείς εικόνες προηγούμενων μοναρχών στα νομίσματα.

«Θα υπήρχαν τότε νομίσματα σε κυκλοφορία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘, του Γεωργίου ΣΤ‘, του Γεωργίου Ε’ ακόμη και πολύ παλιά νομίσματα με τη βασίλισσα Βικτώρια», είπε ο Τσόρνεϊ.

Ετσι, πολύ σύντομα θα κυκλοφορούν νομίσματα του βασιλιά Καρόλου Γ′ και νομίσματα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, κάτι που είναι μοναδικό στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, επειδή κανείς δεν θυμάται να έχει δει δύο διαφορετικούς μονάρχες σε κυκλοφορία», είπε ο Τσόρνεϊ.

Που θα κοιτάει ο Κάρολος Γ’;

Η χρήση εικόνων του μονάρχη σε νομίσματα είναι μια παράδοση που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Συμβολίζει την εξουσία και εγγυάται την αξία του νομίσματος, σύμφωνα με τον Τσόρνει.

«Ένα νόμισμα μπορεί να είναι αξιόπιστο εάν υποστηρίζεται από το κράτος. και το πιο προφανές σύμβολο του κράτους, από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι ο αυτοκράτορας, ο ηγεμόνας, ο βασιλιάς» αναφέρει.

Από το 1659 - μια εποχή που αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο Λόρδος Όλιβερ Κρόμγουελ και όχι βασιλιάς ή βασίλισσα - τα πορτρέτα των μοναρχών στα νομίσματα είχαν αντίθετες κατευθύνσεις μετά από κάθε νέα στέψη.

Όταν ο Κάρολος Β′ ανέβηκε στο θρόνο το 1661, επέλεξε το πορτρέτο του να είναι στραμμένο προς τα αριστερά του - το αντίθετο από τον Κρόμγουελ, ο οποίος εκτέλεσε τον πατέρα του Κάρολο Α’.

Πέντε διαφορετικά πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β′ εμφανίζονται στα βρετανικά νομίσματα από τότε που ανέβηκε στο θρόνο το 1952 με κάθε ένα από αυτά να κυκλοφορεί αφότου είχε δώσει την έγκρισή της.

Το πιο πρόσφατο σχεδιάστηκε από την Τζόντι Κλαρκ και ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από φωτογραφίες και όχι από πορτρέτο της βασίλισσας.

Φήμες λένε ότι η κίνηση αντιπροσώπευε τον νέο μονάρχη να γυρίζει την πλάτη του στη δημοκρατική εκδοχή της Βρετανίας του Κρόμγουελ και η παράδοση συνεχιζόταν κάθε φορά που ένας νέος μονάρχης έπαιρνε τον θρόνο.

Ο μόνος που δεν ακολούθησε την παράδοση ήταν ο Εδουάρδος VIII. Τα νομίσματά του έπρεπε να έχουν την ίδια όψη με του πατέρα του, για να συλλάβουν την πιο κολακευτική πλευρά του.

Όμως καθώς παραιτήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη στέψη του ως βασιλιάς, τα νομίσματά του δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ο αδερφός και διάδοχός του, Γεώργιος ΣΤ’, επέλεξε να αντιμετωπίσει τον αντίθετο τρόπο από τον πατέρα του και έτσι η παράδοση αποκαταστάθηκε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία εκδίδει τα τραπεζογραμμάτια του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι τα τραπεζογραμμάτια με την εικόνα της βασίλισσας θα συνεχίσουν να είναι νόμιμο χρήμα και είπε ότι περαιτέρω ανακοινώσεις για το νόμισμα θα γίνουν «αφού τηρηθεί η περίοδος πένθους».

Δημοφιλή