Η ιστορία πίσω από τις σεληνιακές πέτρες που βγάζει στο «σφυρί» ο Sotheby’s

Η ιστορία πίσω από τις σεληνιακές πέτρες που βγάζει στο «σφυρί» ο Sotheby’s
Sotheby’s New York Space Exploration29 November 2018
Sotheby’s New York Space Exploration29 November 2018

Οι μόνες σεληνιακές πέτρες που καταγεγραμμένα έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια βγαίνουν στο «σφυρί».

Στις 29 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Οίκος Sotheby’s βγάζει σε δημοπρασία τρία «σεληνιακά δείγματα» που επεστράφησαν στη Γη το 1970, μετά τη μη επανδρωμένη Σοβιετική Αποστολή Luna-16.

Οι πέτρες είχαν δοθεί τιμητικά στη χήρα του Σεργκέι Παβλίβιτς Κορόλεβ, ο οποίος ήταν επικεφαλής Σχεδίασης και διευθυντής του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Οίκος Sotheby’s οι σεληνιακές πέτρες εκτιμάται ότι, θα δημοπρατηθούν 700.000 - 1 εκατομμύριο δολάρια.

Εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο φακό

Τα συγκεκριμένα σεληνιακά δείγματα παρέμειναν από το 1993 στην ιδιωτική αμερικανική συλλογή της τότε δημοφιλούς δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s που ήταν αφιερωμένη στη Ρωσική διαστημική ιστορία.

Άλλα αντίστοιχα δείγματα πωλήθηκαν τότε για 442.500 δολάρια- η πρώτη φορά που ένα κομμάτι από το Διάστημα είχε διατεθεί προς πώληση στο κοινό.

Η εκτιμώμενη πώληση τότε ανερχόταν από 30.000 - 50.000 δολάρια, ενώ τα δείγματα είχαν δοθεί από την κυρία Ιβάνοβνα Κορολέβα, χήρα του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής Σχεδίασης και διευθυντής του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

Τα παρόντα δείγματα είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο φακό με την ένδειξη «ЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ- 16» (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ LUNA - 16).

Lot 63The Only Known Documented Samples of the Moon Available for Private OwnershipЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ-16 [SOIL SAMPLES FROM LUNA-16], Collected September, 1970Estimate $700,000/1 million Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για κάθε πιθανή αξιοποίηση.
Lot 63The Only Known Documented Samples of the Moon Available for Private OwnershipЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ-16 [SOIL SAMPLES FROM LUNA-16], Collected September, 1970Estimate $700,000/1 million Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για κάθε πιθανή αξιοποίηση.

Μόνο στις διαστημικές υπηρεσίες τα άλλα σεληνιακά δείγματα

Τα αυθεντικά σεληνιακά δείγματα που διατίθενται προς το κοινό μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο σεληνιακά δείγματα παραμένουν στην ιδιοκτησία των διαστημικών υπηρεσιών που τις συγκέντρωσαν - των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια των αποστολών 11- 17 του Apollo και της ΕΣΣΔ (την οποία διαδέχτηκε η Ρωσική Ομοσπονδία) Luna- 16, -20 και -24 - καθώς και σε χώρες των οποίων η κυβέρνηση Nixon είχε δώσει τιμητικά σεληνιακά δείγματα από το Apollo 11 και σεληνιακούς βράχους Goodwill του Apollo 17.

Αυτά τα δείγματα υπόκεινται σε νόμους που διέπουν τις δημόσιες δωρεές και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος δεν επιτρέπει επί του παρόντος να μεταβιβάζονται σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου, τα δείγματα που προσφέρει ο Οίκος Sotheby’s είναι τα μόνα τεκμηριωμένα σεληνιακά δείγματα που έχει στην κατοχή του ιδιώτης.

Στον Ψυχρό Πόλεμο

Ο Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ (1906 - 1966) ήταν μηχανικός πυραύλων, σχεδιαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων και ο ιθύνων νους του σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος στη δεκαετία του ’50 και του ’60.

Καθ′ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής του προγράμματος ήταν γνωστός στο κοινό μόνο με τον τίτλο του Υπεύθυνου Σχεδιασμού προκειμένου να προστατεύσει την ταυτότητα του και να αποτρέψει μία πιθανή απόπειρα δολοφονίας από τις ΗΠΑ μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στην επιτυχία πολλών σοβιετικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Sputnik το 1957, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα από τον Γιούρι Γκαγκάριν, το Βοστόκ-1 το 1961 -η πρώτη ελεγχόμενη προσγείωση στη Σελήνη (Luna-9) και το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι (Luna-10) το 1966.

Getty Editorial

Με τον πρόωρο θάνατό του το 1966, ο Κορόλεβ δεν κατάφερε ποτέ να δει τα δείγματα σεληνιακού εδάφους που επέστρεψαν από το φεγγάρι. Μεταξύ 1970 και 1976, οι Σοβιετικοί έστειλαν τρεις αποστολές δειγματοληψίας τις- Luna-16, Luna-20 και Luna-24 - και οι τρεις προσγειώθηκαν με επιτυχία στο ανατολικό άκρο της Σελήνης. Ένα από τα ωραιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, το διαστημικό σκάφος Luna-16, ήταν φτιαγμένο από ένα στάδιο ανόδου τοποθετημένο στην κορυφή ενός σταδίου καθόδου, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με συσκευές παρακολούθησης ακτινοβολίας και θερμοκρασίας, τηλεπικοινωνιακά εξαρτήματα, μια τηλεοπτική οθόνη και έναν βραχίονα με διάτρηση γεώτρησης που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δείγματος σεληνιακού εδάφους.

Τον Σεπτέμβριο του 1970, το Luna- 16 προσγειώθηκε στο βόρειο μέρος της Σελήνης, στο σημείο Mare Fecunditalis (σημείο προσγείωσης : 0,7 ° S, 56,3 ° Ε), νότια του χείλους της λεκάνης Crisius, τρύπησε το έδαφος σε βάθος 35 εκατοστών και εξήγαγε ένα δείγμα σεληνιακού εδάφους προτού επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.


Τι είναι οι τρεις σεληνιακές πέτρες

Το κεντρικό σεληνιακό δείγμα είναι βασάλτης με αδρανείς κρυστάλλους, ενώ τα παρακείμενα μεγαλύτερα θραύσματα είναι υπολείμματα που ονομάζονται regolith. Το μέγεθος των κόκκων και τα συνολικά χαρακτηριστικά του δείγματος από το Luna-16 είναι πολύ παρόμοια με τα δείγματα που επιστράφηκαν από τις αποστολές Apollo, ενώ διάφορες αναλύσεις βρήκαν ίχνη από περίπου 70 σεληνιακά στοιχεία. Οι δοκιμές που έγιναν σε άλλα θραύσματα σεληνιακού δείγματος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, έδειξαν ότι ο βράχος είναι ηλικίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ετών. Το μέγεθος των πετρών κυμαίνεται από ένα έως δύο τετραγωνικά χιλιοστά.

Η έκθεση των σεληνιακών πετρών ανοίγει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία Οίκου Sothebys είναι αφιερωμένη στην Εξερεύνηση του Διαστήματος.

Δημοφιλή