Κλινικές δοκιμές για την ιβουπροφαίνη ξεκινά μια επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Guy’s και St Thomas και το King’s College του Λονδίνου, καθώς εκτιμούν ότι το φάρμακο, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, μπορεί να θεραπεύσει δυσκολίες στην αναπνοή.
Είναι αισιόδοξοι ότι το φθηνό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ώστε οι ασθενείς με Covid-19 δεν θα χρειάζονται διασωλήνωση.
Στην κλινική δοκιμή, που ονομάζεται Liberate, οι μισοί από τους ασθενείς θα λάβουν ιβουπροφαίνη παράλληλα με τη συνήθη περίθαλψη.
Κατά τη δοκιμή θα χρησιμοποιείται μια ειδική σύνθεση της ιβουπροφαίνης και όχι τα συνηθισμένα χάπια που μπορούμε να αγοράσουμε από το φαρμακείο. Η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται ήδη ως θεραπεία για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας - μία από τις επιπλοκές του κορονοϊού.
Ο καθηγητής Μιτούλ Μεχτά, από την ομάδα του King’s College, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε μια κλινική δοκιμή για να δείξουμε ότι τα δεδομένα ταιριάζουν με αυτό που περιμένουμε να συμβεί».
Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για κάποιον που έχει τον ιό με ήπια συμπτώματα.
Αυτές οι ανησυχίες αυξήθηκαν όταν ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λοίμωξη και συμβούλεψε τους ασθενείς να πάρουν παρακεταμόλη.
Μια έρευνα της Επιτροπής Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όπως και η παρακεταμόλη, και οι δύο ουσίες είναι ασφαλείς για τα συμπτώματα του κορονοϊού. Και οι δύο μπορούν να ρίξουν τον πυρετό και να βοηθήσουν με τα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
Για τα ήπια συμπτώματα του κορονοϊού, το NHS συμβουλεύει τη χρήση πρώτα της παρακεταμόλη, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από την ιβουπροφαίνη και είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν πρέπει να λαμβάνεται ιβουπροφαίνη από όσους έχουν έλκος στομάχου, για παράδειγμα.
Πηγή: BBC