Η καλύτερη πλευρά να κοιμόμαστε για να αποφύγουμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Κι όμως, παίζει μεγάλο ρόλο.
Serene beautiful woman sleeping on soft pillow
bymuratdeniz via Getty Images
Serene beautiful woman sleeping on soft pillow

Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost UK για το πώς το να τρώμε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καούρας το βράδυ, καθώς και πότε πρέπει να ανησυχούμε για το σύμπτωμα της καούρας αρχικά.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αποκαλύπτει ακόμη ότι το να σηκώνουμε το κεφάλι μας με ένα μαξιλάρι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, αν και μια πιο σταδιακή ανύψωση του κεφαλιού μας (που επιτυγχάνεται, για παράδειγμα, με το να σηκώνουμε το προσκέφαλο του κρεβατιού μας) μπορεί να είναι χρήσιμη.

Σύμφωνα με το The Sleep Foundation, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν κοιμόμαστε. Το ποια πλευρά κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει το πόσο οξύ μπορεί να ξεφύγει από τα όρια του στομάχου μας.

Ποια είναι η καλύτερη πλευρά για ύπνο για να αποφύγετε τον πόνο στο στομάχι;

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα και μερικές φορές επακόλουθο πονόλαιμο, είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν ξαπλώνουμε για ύπνο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η βαρύτητα δεν μπορεί να κρατήσει το οξύ του στομάχου μας σε αυτή τη θέση και εν μέρει επειδή βγάζουμε σίελα και καταπίνουμε λιγότερο τη νύχτα. Και τα δύο βοηθούν στη διατήρηση του οξέος, το οποίο είναι «υπεύθυνο» για την καούρα στο στομάχι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά ο δρ Αμπχινάβ Σάινχ, γιατρός στη μελέτη διαταραχών ύπνου αναφέρει στο The Sleep Foundation ότι αν κοιμόμαστε γερμένοι στην αριστερή μας πλευρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι μας είναι «σχεδιασμένο» ως καμπύλη, με μεγάλο μέρος του όγκου του (το οποίο περιέχει το οξύ) να βρίσκεται στα αριστερά - στην πλευρά του χεριού. Αυτή η καμπύλη σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για το στομαχικό οξύ (που είναι η αιτία της δυσπεψίας και της καούρας) να εισέλθει στον οισοφάγο μας, γιατί έχει πιο απότομη καμπύλη για να «ανέβει» από την δεξιά πλευρά.

Ετσι, λοιπόν, όπως η αναφέρει η Gastrointestinal Society (από την Canadian Society of Intestinal Research): «Λόγω της βαρύτητας, του σχήματος του στομάχου και της γωνίας ”σύνδεσης” μεταξύ αυτού και του οισοφάγου, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παλινδρόμηση» .

Πότε θα πρέπει να ανησυχούμε σε σχέση με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η καούρα είναι συχνή και συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί.

Μπορεί να προκληθεί από το στρες, τις ορμονικές αλλαγές, τα καυτερά φαγητά, τον καφέ και τα όξινα φαγητά.

Μερικές φορές αξίζει να κάνουμε μια επίσκεψη στο γιατρό. Θα πρέπει να δούμε ένα γενικό γιατρό αν:

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα στα φαρμακεία δεν βοηθούν την καούρα μας.
Εχουμε καούρα τις περισσότερες μέρες.
Παρουσιάζουμε επίσης άλλα συμπτώματα, όπως το φαγητό να «κολλάει» στο λαιμό μας, να είμαστε συχνά άρρωστοι ή να χάνουμε βάρος χωρίς αιτία.