Η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζεις είναι και για το 2023 η υπέροχη Βιέννη της Αυστρίας. Ο λόγος που πρώτευσε στη σχετική λίστα του Economist Intelligence Unit (EIU) είναι απλός και κατανοητός: Είναι η πόλη που κατάφερε για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει ότι για να ζει κανείς καλά χρειάζεται σταθερότητα, κουλτούρα, ψυχαγωγία, μια πόλη με καλές υποδομές, υποδειγματική εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.
Η Βιέννη, βρίσκεται στις λίστες των απόλυτων ταξιδιωτικών πρωτευουσών του κόσμου για όλα τα ωραία που έχει να προσφέρει, Τα θέατρα, την όπερα, τα ασφαλή σοκάκια για περιπάτους, τις πράσινες λεωφόρους και την ανθρώπινη διασκέδαση. Η μόνη φορά που έχασε την κορυφή ήταν την περίοδο της πανδημίας.
Ποιες πόλεις κερδίζουν σε εκπαίδευση και περίθαλψη
Η Κοπεγχάγη διατηρεί και φέτος τη δεύτερη θέση ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, ενώ η Αυστραλία, με το Σίδνεϋ και την Μελβούρνη μπήκαν δυναμικά στην πρώτη πεντάδα.
«Οι βαθμολογίες τους στην κατηγορία της υγειονομικής περίθαλψης βελτιώθηκαν από πέρυσι, όταν τα περιστατικά κορονοϊού άσκησαν τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας της χώρας» δήλωσε η ερευνητική εταιρεία.
Η ετήσια έκθεση βαθμολόγησε 172 πόλεις για τη βιωσιμότητα, τους, τη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές.
Ο δείκτης αυξήθηκε το 2022 για να φτάσει σε υψηλό 15 ετών καθώς ο κόσμος ανέκαμψε από την πανδημία, με την μέση βαθμολογία να είναι πλέον στο 76,2 στα 100, από 73,2 πριν από ένα χρόνο.
«Ανεβαίνουν» Ασία και Ειρηνικός
Σύμφωνα με την EIU, οι πόλεις στην Ασίας και τον Ειρηνικό σημείωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη στη φετινή κατάταξη, καθώς οκτώ από τις 10 κορυφαίες μετακινήσεις σημειώθηκαν στην Ασία.
Συγκεκριμένα, το Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκε 35 θέσεις στην 23η θέση, ενώ το Ώκλαντ ανέβηκε 25 θέσεις για να καταταχθεί στη 10η θέση στον δείκτη μετά την περυσινή του πτώση λόγω του κορονοϊού.
Το Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 13 θέσεις και είναι στην 61η πιο εύχρηστη πόλη στον κόσμο.
«Αυτό οφείλεται στην άρση των περιορισμών για τον Covid, που βελτίωσε τρομερά την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι», είπε στο Squawk Box Asia του CNBC την Πέμπτη.
Ο υπόλοιπος κόσμος κινήθηκε σταθερά για να ανοίξει ξανά στις αρχές του περασμένου έτους - αλλά το Χονγκ Κονγκ ακολούθησε πιστά τη σκληρή πολιτική της ηπειρωτικής Κίνας κατά του μηδενικού Covid και άρχισε να χαλαρώνει ορισμένους από τους περιορισμούς του μόλις στα τέλη του 2022.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι χώρες της Μέσης Ανατολής σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε θέματα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης.
«Η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί ισχυρότερη με τα παιδιά που επιστρέφουν στα σχολεία παράλληλα με μια σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση στα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε η έκθεση.
Η τάση αυτή δεν επικράτηση ωστόσο και στο επίπεδο της ασφάλειας και της σταθερότητας με την Ευρώπη να πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω κρίσης κόστους ζωής και αύξησης των εγκλημάτων σε ορισμένες πόλεις.
Χάνει τη λάμψη της η Ευρώπη
Οι πόλεις στη Δυτική Ευρώπη έχασαν την λάμψη τους λόγω του κύματος των απεργιών και των διαδηλώσεων των εργαζομένων.
Η Φρανκφούρτη της Γερμανίας, και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας έπεσαν για πρώτη φορά από την πρώτη δεκάδα, ενώ οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, στοίχισαν στο Παρίσι εκτός από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην τοπική αγορά και τον χαρακτηρισμό της «πόλης του φωτός».
Κι αν η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Δαμασκό της Συρίας, συνεχίζει να είναι η πόλη που κανείς δεν θέλει να βρίσκεται και να μεγαλώνει την οικογένεια του.
Σε αντίστοιχη θέση και το Κίεβο της Ουκρανίας, λόγω της «ζημίας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη σταθερότητα, τις υποδομές και τη γενική βιωσιμότητα της», όπως αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι μία από τις δέκα χειρότερες πόλεις στον κόσμο.