Πέρα από το μύθο πως ένα μοναχοπαίδι μπορεί να είναι εγωιστής και μοναχικός χαρακτήρας, ολοένα και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να αποκτήσον μόλις ένα παιδί.
Η Harriet Noble είναι μοναχοπαίδι και για λογαρισμού του BBC ρωτά τρεις μητέρες, ανάμεσα στις οποίες και τη δική της, γιατί αποφάσισαν να σταματήσουν στο ένα παιδί.
Στο βίντεο γίνεται ειδική αναφορά στις ταμπέλες, οι οποίες φοριούνται στα μοναχοπαίδια κατά καιρούς.
Ουσιαστικά, πρόκειται για κλισέ - συμπεράσματα προς τα παιδιά εκείνα τα οποία μεγάλωσαν και μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια: κακομαθημένο, κάπως παράξενα, αντικοινωνικά, εγωιστές, απαιτητικά, μοναχικά πλάσματα.
Η δημοσιογράφος μάλιστα αναφέρεται και στα όσα είχε πει, 100 χρόνια πριν, ένας ψυχολόγος ενισχύοντας τα στερεότυπα: Το να είσαι μοναχοπαίδι είναι αρρώστια από μόνο του. Βέβαια, είναι γεγονός πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και τους υπόλοιπους. Κι αυτό το έχουν αποδείξει μελέτες. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχει αυτή η προκατάληψη.
«Μερικές φορές άνθρωποι μου λένε πως μάλλον είμαι μοναχοπαίδι επειδή έχω συνηθίσει να παίρνω αυτό το οποίο θέλω», λέει η Σοφία από την Πορτογαλία η οποία έχει επίσης ένα μοναχοπαίδι την Νταϊάνα η οποία είναι 31 και θέλει και η ίδια να κάνει τη δική της οικογενεια. Ωστόσο, όπως εξηγε, στην Πορτογαλία είναι αρκετά ακριβό να κάνεις παιδί.
«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως το να είσαι μοναχοπαίδι σημαίνει πως είσαι κακομαθημένο. Και ναι,εγω είμαι μοναχοπαίδι και ναι ήμουν κακομαθημένη από την πολλή αγάπη που λάμβανα και όχι από πράγματα», σημειώνει η Τερέζα από τη Σουηδία. Για την ίδια, η απόφαση του να αποκτήσει ένα παιδί ήταν επιλογή αλλά για τον περίγυρό της όπως εξηγεί ήταν μία απόφαση η οποία ήταν αδιανόητη. Όπως εξηγεί «οι άνθρωποι γύρω μου σχεδόν είχαν προσβληθεί με το γεγονός».
Στη Σουηδία, όπως εξηγεί η Τερέζα είναι πολύ εύκολο να αποκτήσει κανείς πολλά παιδιά αφού δεν κοστίζει ιδιαιτέρως ενώ είναι εύκολο να απουσιάζει κανείς από τη δουλειά του για αυτά. Για την ίδια ένα παιδί σημαίνει ότι έχειπερισσότερο χρόνο να πετύχει αυτά τα οποία θέλει στη ζωή.
Μία άλλη κλισέ κουβέντα είναι η εξής: «δεν μοιάζεις με μοναχοπαίδι». Αυτή η κουβέντα είναι εκείνη που η δημοσιογράφος του BBC ακούει συχνότερα. Η ίδια μεγάλωσε στο Ην. Βασίλειο. Στο βίντεο απευθύνεται στους γονείς της και τους ρωτά «γιατί δεν έκαναν άλλα παιδιά». Οι λόγοι ήταν επίσης οικονομικοί.