
Εάν είμαστε λάτρεις των αναψυκτικών όπως η σόδα και η κόλα, των ζαχαρούχων χυμών, των ροφημάτων τσάι και του σοκολατούχου γάλατος με ζάχαρη, τα νέα δεν είναι και πολύ ευχάριστα. Διότι όλα αυτά τα ποτά συνήθως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και είναι έξτρα επεξεργασμένα. Αυτά όμως πάνω κάτω τα γνωρίζαμε ήδη.
Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι τα ζαχαρούχα ποτά, πέρα από την παχυσαρκία, τις καρδιακές και γαστρεντερικές παθήσεις και τις φθορές στα δόντια, προκαλούν κάτι ακόμη: Νέα μελέτη θέλει την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων ποτών να συσχετίζεται μέχρι και με τον καρκίνο του στόματος. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου.
Τι διαπίστωσε η μελέτη
Για τη διεξαγωγή της έρευνας οι επιστήμονες αξιοποίησαν τα δεδομένα από μια μακροχρόνια σειρά μελετών που ξεκίνησαν το 1976. Τα δεδομένα προέκυψαν από τον συσχετισμό της κατανάλωσης ανθρακούχων και ζαχαρούχων ποτών με διάφορα προβλήματα υγείας. Το δείγμα ήταν 160.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 43 έτη. Οι ειδικοί της παρακολουθούσαν επί 30 χρόνια και έλαβαν υπόψιν τους και άλλες συνήθειες όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η φυλή, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και η ηλικία.
Η πρόσφατη μελέτη ωστόσο, είχε ως στόχο να εξετάσει συγκεκριμένα τον αυξανόμενο επιπολασμό του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας σε νέους ανθρώπους. Και μάλιστα σε ανθρώπους που δεν εκδήλωναν άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα. Οι μελετητές αναζήτησαν λοιπόν άλλους παράγοντες καρκίνου, ανεξάρτητους από το αλκοόλ και το τσιγάρο. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη την ημέρα είχαν 4,87 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας.
Οπότε;
Σαφώς ο κίνδυνος δεν είναι τεράστιος και δεν μας απαγορεύει να απολαμβάνουμε πού και πού χυμούς ή αναψυκτικά με ζάχαρη. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες και να μην το κάνουμε κάθε μέρα. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου το υψηλότερου κινδύνου φλεγμονής, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Αν θέλουμε να μειώσουμε τα ζαχαρούχα ποτά, για αρχή, υπάρχουν πολλές επιλογές χωρίς προσθήκη ζάχαρης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρόσκαιρο υποκατάστατο. Όμως ούτε και με αυτά τα προϊόντα δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολές. Διότι περιέχουν γλυκαντικά που κατηγορούνται για άλλες παθήσεις. Οπότε, γενικά τηρούμε το μέτρο κι αν λαχταράμε να πιούμε κάτι, ένα πράσινο τσάι με λίγο μέλι ή και σκέτο, είναι ό,τι καλύτερο.
(Με πληροφορίες από eatingwell).