Η κυβέρνηση του Πακιστάν καλεί τους πολίτες να πίνουν λιγότερο τσάι για να σωθεί η οικονομία

Πώς οι λιγότερες κούπες τσαγιού, του αγαπημένου ροφήματος των πολιτών, σχετίζεται με την κατάσταση στη χώρα που οδηγείται στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Muhammad Sajjad via AP

Οι κάτοικοι του Πακιστάν κλήθηκαν να μειώσουν την ποσότητα του τσαγιού που πίνουν για να διατηρήσουν την οικονομία της χώρας όρθια. Η κατανάλωση λιγότερων φλιτζανιών την ημέρα θα μείωνε τους υψηλούς λογαριασμούς εισαγωγών του Πακιστάν, δήλωσε ο ανώτερος υπουργός Αχσάν Ικμπάλ.

Τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας - επί του παρόντος επαρκούν για λιγότερους από δύο μήνες εισαγωγών - καθιστούν επείγουσα την ανεύρεση κεφαλαίων.

Το Πακιστάν είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τσαγιού στον κόσμο, αγοράζοντας πέρυσι τάσι αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. ”Καλώ το έθνος να μειώσει την κατανάλωση τσαγιού κατά ένα με δύο φλιτζάνια γιατί εισάγουμε τσάι με δανεισμό”, είπε ο Ικμπάλ, σύμφωνα με πακιστανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC.

Οι επιχειρηματίες έμποροι θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν τους πάγκους στις αγορές αγοράς στις 20:30 για να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια, όπως πρότεινε.

Η έκκληση έγινε καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν συνεχίζουν να μειώνονται ραγδαία ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να μειώσει το υψηλό κόστος εισαγωγής και να διατηρήσει κεφάλαια στη χώρα.

Το αίτημα για μείωση της κατανάλωσης τσαγιού έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να αμφιβάλλουν ότι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν με την με τον τρόπο αυτό.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν μειώθηκαν από περίπου 16 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο σε λιγότερο από 10 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, μόλις αρκετά για να καλύψει το κόστος δύο μηνών εισαγωγών.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι στο Καράτσι περιόρισαν την εισαγωγή δεκάδων μη απαραίτητων ειδών πολυτελείας ως μέρος της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν τα κεφάλαια.

Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιμράν Καν στην πρωθυπουργία του Πακιστάν.

Λίγο μετά την ορκωμοσία, ο Σαρίφ κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του ΙΚαν για κακή διαχείριση της οικονομίας και είπε ότι η ανάκαμψη αυτής θα ήταν τεράστια πρόκληση.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό του συμβούλιο παρουσίασε έναν νέο προϋπολογισμό 47 δισ. δολαρίων με στόχο να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης 6 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία του ΔΝΤ διαπραγματεύτηκε το 2019 για να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τις χαμηλές αποθεματικές συναλλαγματικές αποθεματικές και τα χρόνια στασιμότητας της ανάπτυξης - αλλά αργότερα διακόπηκε αφού οι δανειστές αμφισβήτησαν τα οικονομικά του Πακιστάν.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή