Η κυβέρνηση Μελόνι εκθειάζει τη "θυσία" των στρατευμάτων του φασίστα Μουσολίνι που έπεσαν στο Ελ Αλαμέιν

"Θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας" λέει το Υπ.Άμυνας. ”Ηρωική και τραγική” η απώλεια φασιστών, ναζιστών στη μάχη του Β' Π.Π.Η Μελόνι επιμένει πως το κόμμα της δεν είναι αρκοδεξιό.
Ιταλοί αξιωματικού και στρατιώτες στο Ελ Αλαμέιν (8 Δεκεμβρίου 2042)
Ιταλοί αξιωματικού και στρατιώτες στο Ελ Αλαμέιν (8 Δεκεμβρίου 2042)
via Associated Press

Κριτική δέχεται η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, για εκθειαστικά σχόλια για τα στρατεύματα του φασίστα, Μπενίτο Μουσολίνι που πολέμησαν στο Ελ Αλαμέιν, με αφορμή την 82η επέτειο της μάχης του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι στρατιώτες που συμμετείχαν ”θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας”, περιγράφοντας την απώλεια των Ιταλών και των Ναζί από τις συμμαχικές δυνάμεις στην Βόρεια Αφρική ως ”ηρωική και τραγική”.

Επίσης με αφορμή την επέτειο της έναρξης της μάχης, η Πάολα Paola Τσιέσα, πολιτικός του ακροδεξιού κόμματος της Μελόνι, είπε ότι η ”καρδιά του έθνους” ήταν στο Ελ Αλαμέιν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν τα σχόλια. Ειδικότερα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σχολίασε πως ήταν άκρως ”ακατάλληλο” να λέει κανείς πως ιταλικά τα στρατεύματα πολέμησαν για την ελευθερία. Τόνισε δε, σύμφωνα με το BBC, πως οι 17.000 νεκροί στρατιώτες θα μπορούσαν να τιμηθούν μόνο ως θύματα του φασιστικού καθεστώτος και της αποικιοκρατίας. Σημειώνεται πως εκείνη την εποχή, η Ιταλία είχε αρκετές αποικίες στη βόρεια Αφρική (Ερυθραίας, Σομαλία, Λιβύης και Αιθιοπία).

Υπό την ηγεσία του φασίστα Μουσολίνι, η Ιταλία συμμάχησε με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησε μαζί με τα στρατεύματά της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Βόρεια Αφρική.

Η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν στην Αίγυπτο - που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 1942 - θεωρείται η πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και βασικό σημείο καμπής στη συνολική σύγκρουση.

Χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ η ήττα στέρησε στις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) τη στρατιωτική κυριαρχία στη Βόρεια Αφρική.

Η πρωθυπουργός Μελόνι ηγείται του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και είναι επίσης ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, που είναι και ο άμεσος πολιτικός απόγονος του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, το οποίο σχηματίστηκε από μέλη του Φασιστικού Κόμματος του Μουσολίινι μετά τον πόλεμο.

Η ίδια επιμένει ότι το σύγχρονο κόμμα της απέχει πολύ από τις ρίζες του, λέγοντας ότι δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό ή τη νοσταλγία για την εποχή της Ιταλίας υπό τον Μουσολίνι.

Σημειώνεται πως το κόμμα της Μελόνι αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για ακροδεξιά ρητορική και πολιτικές αλλά και πως δεν καταδικάζει τους εορτασμούς για το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας.

Τον Ιανουάριο, η Μελόνι παρέμεινε σιωπηλή αφού εκατοντάδες άνδρες εθεάθησαν να χαιρετούν φασιστικά σε μια συγκέντρωση στη Ρώμη. Η Έλι Σλάιν, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), είπε τότε ότι το Σύνταγμα έκανε σαφές ότι ”οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλύονται”.

Η Μελόνι, επιμένει πάντως ότι το κόμμα της δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ”ακροδεξιός”. Το κόμμα της βέβαια εξακολουθεί να φέρει το ίδιο τρίχρωμο λογότυπο φλόγας που χρησιμοποιούσαν οι νεοφασίστες μετά τον πόλεμο.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή