Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθο Χόκουλ νομιμοποίησε το Σάββατο, παραμονές του 20223, τη φυσική βιολογική συρρίκνωση, ευρέως γνωστή ως ανθρώπινη κομποστοποίηση, μετά τον θάνατο.
Η νομοθετική κίνηση κάνει την πολιτεία την έκτη που το κάνει από το 2019 και δίνει στους Νεοϋορκέζους πρόσβαση σε μια εναλλακτική, πράσινη μέθοδο ταφής, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον.
Αλλά οι εκλιπόντες δεν μπορούν απλώς να ”τοποθετηθούν” στον σωρό κομποστοποίησης: τα λείψανα πρέπει να παραδοθούν σε πιστοποιημένη εταιρεία τελετών με κατάλληλη εγκατάσταση οργανικής συρρίκνωσης, κατάλληλα αεριζόμενη και που δεν περιλαμβάνει «μπαταρία, κυψέλη ισχύος, ραδιενεργό εμφύτευμα ή ραδιενεργός συσκευή».
Η Ουάσιγκτον έγινε η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε την ανθρώπινη κομποστοποίηση το 2019, ακολούθησαν το Κολοράντο και το Όρεγκον το 2021, μετά το Βερμόντ και η Καλιφόρνια αργότερα το 2022.
Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης, A382, πέρασε και τις δύο συνελεύσεις το καλοκαίρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο νεκρός τοποθετείται σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, ημι-ανοιχτό δοχείο που περιέχει κατάλληλη κλινοστρωμνή – κάτι σαν ροκανίδιαή άχυρο – ιδανικό ώστε τα μικρόβια να κάνουν τη δουλειά τους. Στο τέλος της διαδικασίας, παράγονται 36 σάκοι πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά χώματος που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
«Κάθε πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από τσιμεντένιες επενδύσεις και φανταχτερές θήκες για ταρίχευση, πρέπει να το κάνουμε και να το υποστηρίξουμε», δήλωσε η Μισέλ Μέντερ, διευθύντρια στο Greensprings Natural Cemetery Preserve στην κεντρική Νέα Υόρκη.
Η Χότσουλ είχε βρεθεί σε πολιτικό δίλημμα για το θέμα. Έχει πει ότι είναι περήφανη Ιρλανδοαμερικανίδα και έχει μιλήσει συχνά για το πώς οι ιρλανδικές, καθολικές ρίζες της επηρέασαν την πολιτική της άποψη. Η Καθολική Διάσκεψη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε ενθαρρύνει τους οπαδούς της εκκλησίας να πιέσουν τον Χόκουλ να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η διαδικασία «δεν παρέχει τον σεβασμό που οφείλεται στα σωματικά υπολείμματα».
Αλλες οργανώσεις υποστήριξαν θερμά το όλο εγχείρημα μάλιστα με πρωτοβουλίες: Από την άλλη πλευρά, η καλλιτεχνική συλλογικότητα Order of the Good Death παρότρυνε την κυβερνήτη να υπογράψει και τις έστειλε μια σειρά από διακοσμητικές, χρωματιστές κάρτες που έγραφαν «Compost Me» και «I Want To Be A Tree».
«Η αποτέφρωση χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα και η ταφή απειτεί πολλή γη και έχει αποτύπωμα άνθρακα», είπε η Κατρίνα Σπέιντ, ιδρύτρια του Recompose, ενός πράσινου γραφείου τελετών στο Σιάτλ που προσφέρει ανθρώπινη κομποστοποίηση.
«Για πολλούς ανθρώπους το να μετατραπούν σε χώμα που μπορεί να μετατραπεί σε κήπο ή δέντρο είναι πολύ επιδραστικό», είπε ο Σπρέιντ στο Associated Press.