Η Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να ανανεώσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας και να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον το φιλόδοξο σχέδιό του μπορεί να υλοποιηθεί.
JUNG YEON-JE via Getty Images

Το φιλόδοξο νέο σχέδιο του Κιμ Γιονγκ Ουν για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει στόχο την ανάπτυξη της κατεστραμμένης οικονομίας της Βόρειας Κορέας, μα οι προτάσεις του μπορεί να πέσουν στο κενό ενώπιον μεγάλων κρίσεων που έχουν ήδη «βαλτώσει» τα υπάρχοντα εγχειρήματα του νεαρού ηγέτη της χώρας.

Σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο Κιμ απέδωσε στις διεθνείς κυρώσεις καθώς και απρόσμενες κρίσεις, μεταξύ των οποίων η πανδημία του κορονοϊού και φυσικές καταστροφές, το ότι η κυβέρνηση δεν έχει βελτιώσει τις ζωές των πολιτών, επικρίνοντας παράλληλα αξιωματούχους για λάθη που έπρεπε να διορθωθούν.

Ο ίδιος πρότεινε μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές, αναπτύσσοντας σχεδόν κάθε βιομηχανία, και μεταρρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι αξιωματούχοι.

Ωστόσο το νέο σχέδιο είναι μάλλον απίθανο να αντιστρέψει την αποσύνθεση της βορειοκορεατικής οικονομίας, καθιστώντας δύσκολο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του ο Κιμ και πιθανώς μειώνοντας τους διαθέσιμους πόρους για τα πολύτιμα στρατιωτικά projects, είπε ο Τσαντ Ο′ Κάρολ, διευθύνων σύμβουλος του Korea Risk Group, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις, ανακούφιση από κυρώσεις ή άνοιγμα της οικονομίας» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ το 2011, το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε για πολλούς Βορειοκορεάτες, καθώς οι αγορές αυξήθηκαν και καταναλωτικά αγαθά άρχισαν να γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα. Ωστόσο τώρα η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη κατάσταση από τον λιμό της δεκαετίας του 1990, και εγχειρήματα όπως τουριστικά θέρετρα, οικονομικές ζώνες και ένα μεγάλο νοσοκομείο φαίνονται να έχουν βαλτώσει.

Η απόφαση του Κιμ να πραγματοποιήσει μια μεγάλη συνέλευση του κυβερνώντος κόμματος και να μιλήσει για φιλόδοξα προγράμματα μπροστά σε σοβαρές ελλείψεις για πολλούς Βορειοκορεάτες δείχνουν πώς η κυβέρνηση έχει «εσωτερικοποιήσει την ίδια της την προπαγάνδα» είπε ο Λέιφ- Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής στο Ewha University στη Σεούλ.

«Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι χειρότερες από ό,τι πιστεύουν πολλοί έξω» είπε. «Ο Κιμ μιλάει στον λαό του για εσωτερικές ανεπάρκειες και υπόσχεται βελτιώσεις, μα είναι μάλλον απίθανο να τροποποιηθούν πολιτικές για να ληφθεί βοήθεια».

Το σχέδιο, που περιλαμβάνει προτάσεις για πιο προηγμένα πυρηνικά όπλα, φαίνεται να δίνει έμφαση στη «Byungjin» της Βόρειας Κορέας, ή αλλιώς την παράλληλη πολιτική ανάπτυξης, είπε ο Κανγκ Ντονγκ-γουάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Ντόνγκα του Μπουσάν. «Η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στο σχέδιο του 2017- διπλή πολιτική βελτίωσης της πυρηνικής αποτροπής της και αυτάρκης οικονομία» είπε.

Το νέο πενταετές πλάνο περιλαμβάνει μια μακρά λίστα για επέκταση κάθε κατηγορίας της βιομηχανίας, από την παραγωγή μετάλλων και χημικών μέχρι εξόρυξη άνθρακα, τουρισμό, εκσυγχρονισμένους σιδηρόδρομους και περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παλιρροιακής και πυρηνικής ενέργειας, καθώς και «κτίρια μηδενικών ρύπων άνθρακα και μηδενικής ενέργειας, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη», ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας θα έπρεπε να γίνουν «επόμενης γενιάς» το συντομότερο δυνατόν.

Τουλάχιστον 50.000 διαμερίσματα πρόκειται να χτιστούν στην Πιονγκγιάνγκ, και άλλες 25.000 κατοικίες στην περιοχή Κομντόκ, όπου λαμβάνουν χώρα εξορυκτικές δραστηριότητες. Ο Κιμ ζήτησε δυνατότητες παραγωγής 8 εκατ. τόνων τσιμέντου για να υποστηριχθούν τα μεγάλα οικοδομικά εγχειρήματα.

Η βελτίωση της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην επίλυση των εξωτερικών προβλημάτων και θα είναι δυνατή μόνο μετά την «απομάκρυνση από την παρούσα λανθασμένη ιδεολογική οπτική γωνία, την ανεύθυνη εργασιακή συμπεριφορά, την ανικανότητα και τον παρωχημένο τρόπο εργασίας» είπε ο Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα μετατοπίστηκε από τον πλήρως κεντρικό χαρακτήρα αφού πολλές ιδιωτικές αγορές και επιχειρήσεις εμφανίστηκαν ύστερα από τις κυβερνητικές αποτυχίες της δεκαετίες του 1990. Αναλυτές λένε πως αυτές οι αγορές είναι εκεί για να μείνουν, μα υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση ανασυντάσσεται με τρόπους που στην πράξη ανακαλούν ή περιορίζουν τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Οι σημαντικές δουλειές...είναι να αποκαταστήσουμε τον ηγετικό ρόλο του κράτους και τον έλεγχο επί των δραστηριοτήτων εμπορικών υπηρεσιών και να διατηρήσουμε τη φύση του σοσιαλιστικού εμπορίου, που υπηρετεί τον λαό» είπε ο Κιμ.

Όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας και τις στρατιωτικές της δυνατότητες, προσθέτοντας πως ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως τον «μεγαλύτερο εχθρό» της χώρας του και εκτίμησε πως δεν θα αλλάξει η πολιτική τους απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, όποιος και αν είναι πρόεδρος.

Τα σχόλιά του λαμβάνουν χώρα εν όψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν, και αναλυτές θεωρούν πως ενδεχομένως να αποτελούν απόπειρα άσκησης πίεσης στην επερχόμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως ο Κιμ είχε καλές σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, αν και είχε γίνει μόνο μικρή πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ τόνισε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα εκτός και αν «εχθρικές δυνάμεις» σχεδιάζουν να τα χρησιμοποιήσουν πρώτες εναντίον της.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μια λίστα επιδιωκόμενων όπλων, μεταξύ των οποίων μακράς εμβέλειας βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από την ξηρά ή τη θάλασσα και «εξαιρετικά μεγάλες κεφαλές».

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή