
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει αμοιβαίους δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 10 Απριλίου.
Την Τετάρτη (4/4), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε βέβαιο πισωγύρισμα τις προσπάθειες επαναφοράς των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και κλιμακώνοντας κατ′ επέκταση τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Αυτή η πρακτική των ΗΠΑ δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, υπονομεύει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και είναι μια τυπική μονομερής πρακτική εκφοβισμού», ανέφερε η Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας σε ανακοίνωσή της για τους αντιδασμούς.
Ανένδοτος ο Τραμπ
Μετά τη σκληρή απάντηση της Κίνας ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ποτέ τις πολιτικές του» παρά το σεισμό στις αγορές που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του.
«Προς τους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά, να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξω ποτέ την πολιτική μου. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Την ίδια ώρα βουτιά σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
S&P: Έρχεται νέο άλμα στον πληθωρισμό
Από την πλευρά του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.
Ο οίκος, που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων εταιριών και πάνω από 130 χωρών, δήλωσε ότι το εύρος και το μέγεθος των νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Εκτιμά ακόμη ότι θα υπάρξει νέο άλμα στον αμερικανικό πληθωρισμό οοποίος θα φτάσει κοντά στο 4% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.
«Ο αντίκτυπος στο αμερικανικό ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον» αναφέρει ο S&P με την Κίνα να είναι η πρώτη που έδωσε σκληρή απάντηση.
«Ακόμα και με βάση το σενάριο των μειώσεων φόρων και «σχετικά ήπιων» αντιποίνων, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ πιθανόν να είναι χαμηλότερος κατά τρία έως τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του οίκου» υπογραμμίζει.
Μεγάλες οικονομίες, όπως η ευρωζώνη και η Κίνα, πιθανόν να δουν μικρότερες αναθεωρήσεις, περίπου ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας κατ’ έτος, ενώ άλλες πιο ‘ανοικτές’ οικονομίες με μεγάλες εμπορικές συαλλαγές με τις ΗΠΑ πιθανόν θα δουν πιο σημαντικές αναθεωρήσεις.
Νέα βουτιά στη Wall Street
Νέα κατακόρυφη πτώση καταγράφει και σήμερα η Wall Street μετά την απάντηση της Κίνας, με τον Nasdaq να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 2,89% στις 16.073,05 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 39.523,02 μονάδες με απώλειες 2,49%.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 2,70%, στις 5.253,71 μονάδες. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν κάτω από το 4%.
Καταρρέουν αγορές και πετρέλαιο
Δεύτερη απανωτή βουτιά κάνουν σήμερα οι αγορές μετά τν απάντηση της Κίνας στους δασμούς Τραμπ.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει πλέον χάσει 313 μονάδες, ή 3,7%, από την έναρξη των συναλλαγών στις 8173 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2023.
Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων 600 εταιρειών της Ευρώπης υποχωρεί κατά 4,4% και ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 5% ενώ τεράστια αναμένεται να είναι η πτώση και της Wall Street, με το άνοιγμά της.
Οι δείκτης S&P 500, και Nasdaq, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 2,5% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 950 μονάδες, στο 2,4%.
Μεγάλη πρώτη καταγράφει και το πετρέλαιο με το αργό μπρεντ να υποχωρεί ήδη κατά 6,6% στα 65,50 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.
Βουτιά του γενικού δείκτη στο Χ.Α - Απώλειες για τράπεζες
Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς επιδεινώνεται το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το «ξεπούλημα» στις ευρωπαϊκές μετοχές εντείνεται μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ με την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα.
Η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τερματίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για αποκλιμάκωση της έντασης, με τον κίνδυνο οι μεγαλύτερες οικονομίες να οδηγηθούν σε ύφεση.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχωρεί 7,91%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:00, διαμορφώνεται στις 1.579,27 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 5,92%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 266,79 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,25%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-9,55%), Optima (-8,74%), της Εθνικής (-8,39%) και της Πειραιώς (-8,16%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 15.559.338 και 11.338.843 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 51,45 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 32,24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 4 μετοχές, 115 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις (+8,24%) και Προοδευτική (+3,79%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: CPI (-12,28%) και Ξυλεμπορία(π) (-10,00%).