Η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς ρομποτικό σκάφος με προορισμό τη Σελήνη

Αποστολή του η πρώτη συλλογή και επιστροφή δειγμάτων σεληνιακών βράχων εδώ και δεκαετίες.
ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα χαρακτήρισε ως επιτυχή την εκτόξευση τα ξημερώματα της Τρίτης ενός ρομποτικού σκάφους για την επιστροφή βράχων από τη Σελήνη, στην πρώτη απόπειρα χώρας για συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του φεγγαριού από τη δεκαετία του 1970- σε μια αποστολή που υπογραμμίζει τις κινεζικές φιλοδοξίες στο Διάστημα.

Ο πύραυλος Long March-5, ο μεγαλύτερος πύραυλος της Κίνας, εκτοξεύτηκε στις 4.30 πμ ώρα Πεκίνου από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων Γουεντσάνγκ στο νησί Χαϊνάν, μεταφέροντας το Chang’e-5.

H κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA) χαρακτήρισε επιτυχή την εκτόξευση και ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος πέταξε για 37 λεπτά πριν θέσει το διαστημόπλοιο στην επιθυμητή τροχιά.

Η αποστολή Chang’e-5, που έλαβε το όνομά της από την αρχαία θεά της Σελήνης της Κίνας, προορίζεται να συλλέξει σεληνιακό υλικό για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευση και τον σχηματισμό της Σελήνης. Η αποστολή θα είναι μια δοκιμασία ως προς τις δυνατότητες της Κίνας για συλλογή δειγμάτων από το Διάστημα, εν όψει πιο πολύπλοκων αποστολών.

Το κρατικό κανάλι CCTV, που κάλυψε ζωντανά την εκτόξευση, πρόβαλε εικόνες προσωπικού της CNSA με μπλε φόρμες να επευφημούν καθώς παρακολουθούσαν το διαστημόπλοιο να υψώνεται στην ατμόσφαιρα, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό. Εάν η αποστολή εξελιχθεί όπως αναμένεται, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που συλλέγει και φέρνει πίσω δείγματα από τη Σελήνη, μετά από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Όταν μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το σκάφος θα απελευθερώσει ένα ζεύγος οχημάτων στην επιφάνεια: Μια σεληνάκατο και ένα όχημα επιστροφής σε τροχιά. Η προσελήνωση αναμένεται να λάβει χώρα σε περίπου οκτώ ημέρες, σύμφωνα με τον Πέι Ζαογιού, εκπρόσωπο της αποστολής. Η σεληνάκατος αναμένεται να είναι στη σεληνιακή επιφάνεια για περίπου δύο ημέρες, ενώ η αποστολή στο σύνολό της αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 23 ημέρες.

Στόχος είναι η σεληνάκατος να τρυπήσει με τρυπάνι τη σεληνιακή επιφάνεια, με έναν ρομποτικό βραχίονα να συλλέγει έδαφος και βράχους. Το υλικό αυτό θα μεταφερθεί στο όχημα ανόδου, που θα το μεταφέρει στο σκάφος που είναι σε τροχιά. Τα δείγματα θα μεταφερθούν σε κάψουλα επιστροφής για το ταξίδι πίσω στη Γη, η οποία θα προσεδαφιστεί στην Εσώτερη Μογγολία της Κίνας.

Ερωτηθείς για το αν η Κίνα σχεδιάζει να στείλει κοσμοναύτες στη Σελήνη, ο Πέι είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα βασίζεται στις επιστημονικές ανάγκες, καθώς και στις τεχνικές και οικονομικές συνθήκες, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι οι μελλοντικές δραστηριότητες εξερεύνησης της Σελήνης θα έπρεπε να γίνουν από έναν συνδυασμό ανθρώπου και μηχανής».

Η Κίνα πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη προσελήνωση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, και τον Ιούλιο εκτόξευσε ένα ρομποτικό σκάφος με προορισμό τον Άρη- ενώ σκοπεύει να έχει έναν μόνιμο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε υπηρεσία κατά το 2022.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή