Η Κίνα «επικήρυξε» τα αγριογούρουνα - Αμοιβή στους κυνηγούς για κάθε νεκρό ζώο

Το πρόβλημα της Κίνας με τα αγριογούρουνα χρονολογείται πάνω από δύο δεκαετίες.
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Michael Probst)
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Michael Probst)
via Associated Press

Στις πρώτες ώρες ενός πρωινού του Οκτωβρίου, μια ομάδα σκύλων καταδίωκε την επιβλητική μορφή ενός ζώου που κινούνταν μέσα από το δάσος στη βόρεια Κίνα, ενώ από πάνω πετούσε ένα θερμικό drone.

«Τα σκυλιά το έπιασαν! Μαχαιρώστε το! Μαχαιρώστε το!» φώναζε στον κυνηγό, ο χειριστής του drone στον ασύρματό του. Ο κυνηγός έσπευσε στο σημείο όπου τα σκυλιά είχαν στριμώξει το ζώο των 125 κιλών και το σκότωσε, εξασφαλίζοντας αμοιβή 2.400 γιουάν – περίπου 330 δολάρια, αναφέρει το CNN.

Πρόκειται για μέλος σε μία από τις έξι ομάδες «κυνηγών επικηρυγμένων» που προσέλαβε η κομητεία Xiji στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui της Κίνας αυτό το φθινόπωρο.

Το θήραμά τους; Αγριογούρουνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει δώσει εξουσιοδότηση σε ομάδες κυνηγών για τη θανάτωση αγριόχοιρων, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που αποσκοπεί στον έλεγχο του πληθυσμού τους, καθώς τα ζώα αυτά προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες και οδηγούν σε ατυχήματα, τραυματισμούς και ακόμη και θανάτους.

Τον Φεβρουάριο, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε εθνική κλίμακα. Παρά το γεγονός ότι οι κυνηγοί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα ή δηλητήριο, η κλίμακα της σφαγής έχει προκαλέσει έκπληξη, καθώς στην Κίνα οι κανονισμοί για την προστασία της άγριας ζωής είναι αυστηροί.

Ομάδες υπεράσπισης των ζώων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο, ενώ ειδικοί συζητούν αν η αύξηση των επιθέσεων από αγριόχοιρους δικαιολογεί τη μαζική εξόντωσή τους και αν το κυνήγι αποτελεί την κατάλληλη λύση για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Το πρόβλημα της Κίνας με τα αγριογούρουνα ξεκίνησε πριν από πάνω από είκοσι χρόνια, όταν οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα ζώα σε τέτοιο βαθμό για τροφή, που σε ορισμένες περιοχές αυτά εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CGTN.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση τα πρόσθεσε σε έναν εθνικό κατάλογο προστασίας το 2000, επιτρέποντας το κυνήγι με άδεια μόνο σε περιοχές όπου υπήρχαν πάρα πολλά αγριογούρουνα. Με την πάροδο του χρόνου, σχεδόν απαλλαγμένος από φυσικούς θηρευτές, ο πληθυσμός του ζώου αυξήθηκε από περίπου 10.000 σε περίπου 2 εκατομμύρια, και το ίδιο συνέβη και με τις αναφορές για επιθέσεις αγριογούρουνων.

Τα αγριογούρουνα προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες ή ανθρώπους σε όλες τις 34 επαρχιακές περιοχές της Κίνας εκτός από οκτώ, ανέφερε η Εθνική Διοίκηση Δασών και Λιβαδιών (NFGA) τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην κομητεία Xiji, όπου έξι επίσημες ομάδες κυνηγών σκότωσαν 300 αγριογούρουνα αυτό το φθινόπωρο, τα ζώα προκάλεσαν οικονομικές απώλειες άνω των 2 εκατομμυρίων γιουάν - περίπου 276.200 δολάρια- μόνο το 2023, κυρίως μέσω της διάλυσης γεωργικών εκτάσεων, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην εφημερίδα The Paper, μια κρατική εφημερίδα.

Δημοφιλή