Μερικές από τις πιο διάσημες γυάλινες, κρεμαστές γέφυρες της Κίνας που χαρίζουν, σε όσους δεν φοβούνται να τις διασχίσουν, μια μοναδική αίσθηση ότι περπατούν στο αέρα δεν είναι πλέον διαθέσιμες.
Η επαρχία Χεμπέι της χώρας, με 32 τέτοιες γέφυρες και πλατφόρμες, που αποτελούσαν σημαντικό πόλο έλξης Κινέζων αλλά και τουριστών αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμό τους μετά από θανάτους και τραυματισμούς επισκεπτών, όπως αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τον Guardian.
Μεταξύ των γυάλινων κρεμαστών γεφυρών που έκλεισαν για το κοινό είναι και η πλέον διάσημη και πολυδιαφημισμένη γέφυρα Χονγκριγκού η οποία μάλιστα μέχρι πρόσφατα κατείχε και τον τίτλο της μεγαλύτερης γυάλινης γέφυρας παγκοσμίως με μήκος 488μ.
Επίσης στην ίδια επαρχία, κλειστό για το κοινό είναι πλέον και το Γυάλινο Μονοπάτι της Ανατολικής Ταϊχνάγκ. Πρόκειται για ένα ορεινό μονοπάτι που γεννά τον φόβο σε όσους το διασχίζουν καθώς το γυάλινο δάπεδο μοιάζει να θρυμματίζεται όταν περπατά πάνω σε αυτό ο επισκέπτης.
Η απόφαση να κλείσουν οι γέφυρες έρχεται μετά από μια σειρά σοβαρών ατυχημάτων δύο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Στην επαρχία Guangxi φέτος, μια τέτοια γυάλινη επιφάνεια ήταν η αιτία εξαιτίας και της βροχόπτωσης να πέσει ένας επισκέπτης και σκοτωθεί εξαιτίας σοβαρής κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ενώ άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν. Επίσης έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, επάνω στη γέφυρα, εξαιτίας της αποκόλλησης μικρών βράχων.
Σημειώνεται πως το 2016 η πιο διάσημη γυάλινη κρεμαστή γέφυρα που συνδέει τις άκρες δύο γκρεμών στην επαρχία Χουνάν έκλεισε 13 ημέρες μετά τα εγκαίνια επειδή υπήρχαν ανησυχίες πως δεν μπορεί να αντέξει το βάρος όλων των επισκεπτών. Ακολούθησε δε μια τεράστια καμπάνια για να πειστούν οι τουρίστες πως η γέφυρα είναι ασφαλής. Είναι κατασκευασμένη από 99 πάνελ γυαλιού, έχει μήκος 430μ. και «αντέχει» 8.000 επισκέπτες τη μέρα.
Τώρα η κινεζική κυβέρνηση ζητά από τις αρχές να διεξάγουν ενδελεχής ελέγχους σε όλες τις γυάλινες κατασκευές αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση αφού στην Κίνα υπάρχουν συνολικά 2.300 γυάλινες γέφυρες.
Πηγή: The Guardian