Για κάποιους ανθρώπους, η κλειτορίδα υπάρχει αποκλειστικά για την σεξουαλική ευχαρίστηση. Ωστόσο έχει και μια ακόμη πολύ σημαντική λειτουργία που αρκετοί δεν γνωρίζουν. Φτιάχτηκε για να βοηθάει στην γονιμοποίηση.
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Anatomy βρήκε πως η κλειτορίδα, με τη διέγερσή της ενισχύει τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα έδειξε ότι η κλειτορίδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αναπαραγωγής. Ήδη από τη δεκαετία του ’70 οι κλειτοριδικοί οργασμοί είχαν συνδεθεί με την γονιμοποίηση των ωαρίων. Θεωρείτο ότι οι συσπάσεις που προκαλεί ο οργασμός εξασφαλίζει ότι το σπέρμα πάρει στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό αποδείχτηκε λάθος στο τέλος του προηγούμενου αιώνα και η επιστημονική κοινότητα έμεινε να ψάχνει πως ακριβώς βοηθάει στην αναπαραγωγή.
Πώς λειτουργεί
Η νέα μελέτη ήρθε να δώσει νέα στοιχεία. Καταρχήν αναγνωρίζει την διττή λειτουργία της κλειτορίδας: τον οργασμό και την βοήθεια που προσφέρει στη σύλληψη. Όπως αποδείχθηκε, η διέγερση της κλειτορίδας στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να αυξήσει την κολπική λίπανση, τη ροή του αίματος στον κόλπο και τη βελτίωση της θερμοκρασίας ώστε να δώσει στο σπέρμα καλύτερες συνθήκες για να φτάσει στο ωάριο.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο κλειτοριδικός οργασμός αλλάξει τη θέση του τραχήλου, που είναι η είσοδος της μήτρας. Αυτή η αλλαγή εμποδίζει το σπέρμα να ταξιδεύει πολύ γρήγορα στην μήτρα, επιτρέποντας έτσι στο σπέρμα να βελτιώσει την κινητικότητά του, για να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κλειτοριδεκτομή, η βάρβαρη πρακτική που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, δεν δημιουργεί μόνο σεξουαλική αναπηρία, αλλά ενδεχομένως και προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία.
«Η συχνά επαναλαμβανόμενη θεωρία, πως η μόνη λειτουργία της κλειτορίδας είναι να προκαλέσει σεξουαλική ευχαρίστηση, είναι πλέον ξεπερασμένη», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρόι Λέβιν, MSc, PhD.
Σύμφωνα με την γυναικολόγο Δρ. Ντόνικα Μουρ, η μελέτη αυτή θα έχει «μεγάλη επίδραση στους γιατρούς και τους ερευνητές, καθώς η κλειτορίδα δεν ήταν ένα όργανο-μυστήριο για πολλούς ανθρώπους, αλλά κυρίως για την επιστημονική κοινότητα».
Πηγές: Insider, Guardian, Scitechdaily