Πάνω από 90% ακαρπία παρατηρείται στις ελιές τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, γεγονός που αποτελεί κι αυτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Δενδροκομίας του ΑΠΘ Αθανάσιου Μολασιώτη.
Εκπρόσωποι 13 συλλογικών και συνεταιριστικών φορέων ελαιοκαλλιεργητών ζητούν με την επιστολή τους τη στήριξη και ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Π.Ε. Χαλκιδικής «ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την επιβίωση της ίδιας της ελαιοκαλλιέργειας», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι οικονομικές συνέπειες της ακαρπίας, έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις στον νομό.
Αύξηση θερμοκρασίας και έλλειψη νερού επηρεάζουν την παραγωγή
Οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή της Χαλκιδικής από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά και τον Ιανουάριο του 2023 επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή.
Ενδεικτικά, η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στη Χαλκιδική απαιτεί έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για 900 τουλάχιστον ώρες κάτω των 7,2 ⁰C κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του δένδρου σε ψύχος.
Λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας όλο και πιο συχνά, οι ελαιοκαλλιέργειες θα βρίσκονται σε συνθήκες θερμικού stress, γεγονός που έχει αρνητική συνέπεια στην ποιότητα του καρπού. Ειδικότερα επηρεάζεται, κυρίως το χειμώνα, η ανθοφορία της ελιάς και η μείωσή της θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση του αριθμού των ελιών ανά δέντρο, αλλά και της ποιότητας του λαδιού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, υπάρχει μεταβολή του βροχομετρικού καθεστώτος στη περιοχή της Χαλκιδικής, με τις πιο ηπειρωτικές περιοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες μεταβολές, γεγονός που μειώνει την αρδευτική τους ικανότητα. Συνεπώς η ανάγκη για νερό αυξάνεται, δεδομένου ότι οι κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργιας βρίσκονται στις πιο ξηροθερμικές περιοχές της Χαλκιδικής με τις απαιτήσεις για άρδευση να είναι μεγάλες.
Οι επιπτώσεις έχουν αναπόφευκτες οικονομικές συνέπειες διότι, όπως τονίζεται στην επιστολή, με την καλλιέργεια ελιάς είναι συνδεδεμένες, λειτουργούν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα περισσότερες από 150 μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, ελαιοτριβεία και τυποποίησης ελαιόλαδου, ενώ συνολικά 60.000 άνθρωποι, από τις 100.000 του πληθυσμού της Χαλκιδικής, ποσοστό 60% δηλαδή, ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι σε μεταποιητικές μονάδες, γεωπόνοι, παραγωγοί, εργάτες γης, έμποροι και όλα τα συναφή με την ελαιοκαλλιέργεια επαγγέλματα.
(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)