Οι συνθήκες θανάτου της Τζιν Σίμπεργκ, το άψυχο σώμα της οποίας βρέθηκε στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1979, ήταν τραγικές. Η Αμερικανίδα ηθοποιός που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της στη Γαλλία και εξελίχθηκε σε είδωλο του γαλλικού κινηματογραφικού Νέου Κύματος μετά την αξέχαστη ερμηνεία της στην ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Με Κομμένη την Ανάσα», ήταν νεκρή επί δέκα ολόκληρες ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, όταν την ανακάλυψε η γαλλική αστυνομία. Σύμφωνα με έγγραφο, το σώμα της είχε «ψηθεί στον ήλιο» και η μυρωδιά ήταν «απίστευτα άσχημη».
Πίσω από το σώμα της Σίμπεργκ υπήρχε ένα μπουκάλι με ναρκωτική ουσία και ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Η ηθοποιός είχε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες καριέρες στο μεταπολεμικό Χόλιγουντ. «Ήταν τόσο παρεξηγημένη. Οι άνθρωποι την κοιτούσαν και την ταύτιζαν με φήμες που ήταν ψευδείς. Αυτό τελικά την κατέστρεψε», δήλωσε πρόσφατα η Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία υποδύεται την εμβληματική σταρ στην εν μέρει αυτοβιογραφική ταινία «Σίμπεργκ».
Η ταινία που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στις ελληνικές αίθουσες, εστιάζει στην εμπλοκή του FBI όσον αφορά τα αίτια θανάτου της ηθοποιού. Λίγες ημέρες μετά την είδηση του θανάτου, το FBI παραδέχτηκε ότι οι πράκτορες είχαν εξυφάνει συνωμοσία προκειμένου να καταστρέψουν τη φήμη της Σίμπεργκ ως μέρος του προγράμματος της υπηρεσίας με το όνομα Cointelpro, που εγκρίθηκε από τον ιδρυτή και πράκτορα του FBI Τζ. Εντγκαρ Χούβερ. Σύμφωνα με τον Χούβερ, το «έγκλημα» της Σίμπεργκ ήταν η εμπλοκή της στην πολιτική και η στήριξή της στην σοσιαλιστική οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες» (Black Panther Party) που ιδρύθηκε το 1966. Πιο συγκεκριμένα, το FBI έβαλε στο «μικροσκόπιο» του τη στενή σχέση της με τον ηγέτη του κόμματος, Χακίμ Τζαμάλ.
Ψευδείς ιστορίες και επακόλουθα
Το 1970, το FBI διέδωσε ψευδώς ότι η Σίμπεργκ ήταν έγκυος από μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων με στόχο να «προκαλέσει την ντροπή της ηθοποιού» και να «ευτελίσει την εικόνα της» στα μάτια του Αμερικανικού κοινού. Το σχέδιο πέτυχε. Οι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι σε lifestyle στήλες πήραν τις ψεύτικες πληροφορίες της αστυνομίας και μετέδωσαν την κατασκευασμένη ιστορία. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στους Los Angeles Times και το Newsweek. «Κάτω από την αδίστακτη ματιά του FBI, τα νήματα της ζωής της Τζιν άρχισαν να ξηλώνονται», δήλωσε ο Μπένεντικτ Αντριους, σκηνοθέτης της ταινίας «Σίμπεργκ». Η επίθεση ενάντια στην ηθοποιό και την φήμη της, υπήρξε η αιτία για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της δέκα χρόνια μετά. Την περίοδο της διαρροής, η Σίμπεργκ ήταν πράγματι έγκυος, όμως λίγο μετά αφότου διάβασε τις ψεύτικες αυτές ιστορίες, γέννησε πρόωρα και το μωρό πέθανε λίγες ημέρες μετά. Ο δημοσιογράφος Αλιστερ Κούκ αποκάλυψε μετά τον θάνατο της Σίμπεργκ στην ραδιοφωνική εκπομπή του «Letters from America», ότι η ηθοποιός πήρε το νεκρό μωρό της και το μετέφερε στο σπίτι της στην Αϊόβα. Σε κάθε επέτειο θανάτου του μωρού, η νεαρή γυναίκα έκανε απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον τότε σύζυγό της Ρομέν Γκαρί.
«It girl»
Η Σίμπεργκ ήταν γνωστό «It girl», όμορφη και χαρισματική, ένα πρόσωπο που «φώτιζε» την οθόνη και πολλά κορίτσια της εποχής ήθελαν να του μοιάσουν. Μεγάλωσε στην Μαρσαλτάουν και ο πρώτος της ρόλος ήταν στην ταινία «Saint Joan» το 1957. Όταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης Οτο Πρέμινγκερ έκανε κάστινγκ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του «Saint Joan» (1957) επέλεξε την Σίμπεργκ ανάμεσα σε 3.000 ηθοποιούς που είχαν περάσει στο δεύτερο στάδιο των οντισιόν. Πολλοί την συνέκριναν με την Βίβιαν Λι, τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα από το «Όσα παίρνει ο Άνεμος», λόγω της λάμψης της.
Χάρη στην ταινία «Με Κομμένη την Ανάσα», η Σίμπεργκ έγινε γνωστή και στο Χόλιγουντ. Συμμετείχε στις ταινίες «Lillith» (1964), Airport (1970) και «Paint Your Wagon» (1969).
Μεταφορά στην οθόνη
Η ταινία «Seberg» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά δεν εντάχθηκε στο διαγωνιστικό μέρος. Η ταινία του Αντριους που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες της Βρετανίας στις 10 Ιανουαρίου 2020, είναι εμπνευσμένο από τα αληθινά γεγονότα της ζωής της Σίμπεργκ και τον στόχο που αποτέλεσε για τον επικεφαλής του FBI εξαιτίας της σχέσης της με τον Τζαμάλ.
Πηγή: The Independent