Σπάνια βιβλία, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περισσότερα από 2,7 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν κλαπεί από μια αποθήκη στο δυτικό Λονδίνο -σε μια θρασύτατη (και καλά σχεδιασμένη) ληστεία τύπου «Mission Impossible«- βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από το δάπεδο ενός σπιτιού σε επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας.
Η ανάκτηση των 200 βιβλίων, μεταξύ των οποίων και πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων του Γαλιλαίου, του Νεύτωνα αλλά και του Ισπανού ζωγράφου Φρανθίσκο Γκόγια, είναι το φινάλε μίας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που διήρκησε τρία χρόνια, με έρευνες και επιδρομές σε 45 διαφορετικά σημεία τριών χωρών, η οποία ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη 13 ατόμων.
Τα βιβλία είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο του 2017 από αποθήκη εταιρείας μεταφορών στο Φέλτχαμ (δυτικό Λονδίνο). Επρόκειτο να ταξιδέψουν στο Λας Βέγκας για μία δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, αλλά δεν πρόλαβαν. Οι δύο ληστές, ο Ντάνιελ Ντέιβιντ και ο Βίκτορ Οπάριουκ άνοιξαν τρύπες στην οροφή της αποθήκης και κατέβηκαν με σκοινιά πατώντας στα ράφια για να μην ενεργοποιηθούν οι αισθητήρες και ο συναγερμός.
Μέσα σε πέντε ώρες είχαν καταφέρει να βάλουν τα βιβλία σε 16 ταξιδιωτικούς σάκους, να βγουν από την αποθήκη με τον τρόπο που μπήκαν και στις 2:15 τα ξημερώματα να διαφύγουν με τον συνεργό τους, ο οποίος τους περίμενε στο αυτοκίνητο. Το όχημα βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο και καθαρισμένο προσεκτικά -όχι και τόσο σχολαστικά, όπως αποδείχτηκε- με χλωρίνη.
Οι ληστές εντοπίστηκαν από δείγμα DNA που βρέθηκε σε ένα από τα προσκέφαλα του οχήματος διαφυγής. Τα βιβλία βρέθηκαν τελικά, στις 16 Σεπτεμβρίου, στη βορειοανατολική Ρουμανία, από την τοπική αστυνομία, τακτοποιημένα σε πακέτα κάτω από το τσιμεντένιο πάτωμα ενός σπιτιού.
Η Μητροπολιτική αστυνομία δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν «το αίσιο τέλος της επιχείρησης», κάνοντας ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία βρετανικής, ρουμανικής και ιταλικής αστυνομίας.
Ο Βρετανός επιθεωρητής Άντι Ντάρχαμ δήλωσε ότι «αυτά τα βιβλία είναι εξαιρετικά πολύτιμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως είναι αναντικατάστατα και η σημασία τους για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι εξαιρετικά σημαντική».
Οι φερόμενοι ως ληστές είναι μέλη πολυμελούς συμμορίας Ρουμάνων που διέπραττε ληστείες σε αποθήκες «υψηλού ενδιαφέροντος» σε όλη τη Βρετανία, ως επί το πλείστον, με την ίδια μέθοδο. Η συμμορία συνδέεται με παρακλάδια της ρουμανικής εγκληματικής οργάνωσης Clamparu.
Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι έχουν διαπράξει 11 ληστείες, με λεία που ξεπερνά τα 2,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή Guardian