Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατονόμασε μεγάλους Ρώσους επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων των χώρων των ορυχείων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κ.α., σε μια λίστα στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης και ολιγαρχών που φέρονται να είναι κοντά στο Κρεμλίνο.
Η λίστα περιλαμβάνει 210 άτομα, περιλαμβανομένων 96 ολιγαρχών, με περιουσία άνω του ενός δισ. δολαρίων. Συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου κυρώσεων που πέρασε ως νόμος τον προηγούμενο Αύγουστο.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, δεν πρόκειται για μια λίστα κυρώσεων, και η παρουσία αυτών των ονομάτων δεν σημαίνει ότι σε αυτούς που κατονομάζονται θα επιβληθούν κυρώσεις. Αν και είναι ασαφές τι θα συμβεί στην πράξη, όπως αναφέρει το Reuters, η λίστα ρίχνει «σκιά» περί πιθανών κυρώσεων σε ένα μεγάλο εύρος πλούσιων Ρώσων.
«Η δημοσιοποίηση μιας τόσο μεγάλης λίστας που περιλαμβάνει τους πάντες και τα πάντα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην εικόνα και την υπόληψη των εταιρειών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας, και μελών της ηγεσίας μας» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ο οποίος βρίσκεται επίσης στη λίστα.
Τη δημοσιοποίηση της λίστας σχολίασε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση στα όρια της ανοησίας, επειδή δείχνει ασυνέπεια στις πολιτικές της Ουάσινγκτον. «Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά» είπε ο Πούτιν την Τρίτη, σύμφωνα με το RT.
Σημειώνεται πως η λίστα δεν περιλαμβάνει τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, με τον Πούτιν να σχολιάζει σαρκαστικά πως «είναι κρίμα». Ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται σίγουρα για μια «μη φιλική κίνηση», καθώς επιδεινώνει τις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και ότι είναι ασυνεπές και ανόητο από πλευράς της Ουάσινγκτον να εξισώνεται η Μόσχα με την Τεχεράνη και την Πιονγκγιάνγκ, την ίδια στιγμή που ζητείται από τη Ρωσία να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα και να μεσολαβήσει σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Ιράν.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, χαρακτήρισε τον κατάλογο σαν τον οδηγό «Who is who στην ρωσική πολιτική». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονταντίν Κόσατσεφ, δήλωσε ότι ο κατάλογος αυτός δημιουργεί την αίσθηση ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν επιβαρυντικά στοιχεία για τους Ρώσους πολιτικούς, απλώς αντέγραψαν τον τηλεφωνικό κατάλογο του Κρεμλίνου.
Η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Ιρίνα Γιαρόβαγια, εξέφρασε την άποψη ότι η Αμερική εγκαινιάζει το οικονομικό Γκουαντάναμο για τους επιχειρηματίες όλου του κόσμου. Αλλά και ο εμπειρογνώμων του Ατλαντικού Συμβουλίου Αντέρς Όσλουντ (ο οποίος συμμετείχε στην διαμόρφωση κριτηρίων για τον εν λόγω κατάλογο), τον οποίο επικαλείται η ρωσική υπηρεσία του BBC θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να τους υποχρεώσει όλους (τους ολιγάρχες-σ.σ.) να συσπειρωθούν γύρω από το Κρεμλίνο.
Ο ηγέτης της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, και επικριτής του Πούτιν , δείχνοντας ότι επιχαίρει για τον κατάλογο έγραψε στο twitter: «Παρά πολλοί κλέφτες.. έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό. Τι να κάνουμε όμως, χαιρόμαστε που επίσημα τους αναγνωρίζουν ως κλέφτες και απατεώνες σε διεθνές επίπεδο».
Η λίστα
Όπως αναφέρει το BBC, η αμερικανική κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να συντάξει τη λίστα αφού το Κογκρέσο πέρασε το Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Caatsa) τον Αύγουστο. Ο σκοπός αυτού του νόμου ήταν να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Το Κογκρέσο ήθελε να κατονομάσει αυτούς που είχαν επωφεληθεί από τις στενές σχέσεις με τον Πούτιν, και να τους δώσει το μήνυμα πως ενδεχομένως να τους επιβάλλονταν κυρώσεις (ή επιπλέον κυρώσεις) στο μέλλον. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν στήριζε τον νόμο, αν και τον υπέγραψε, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό.
Στη «λίστα Πούτιν» περιλαμβάνονται 210 ονόματα, 114 εκ των οποίων στην κυβέρνηση ή συνδεόμενα με αυτήν, ή μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι άλλοι 96 είναι ολιγάρχες, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκαν στη λίστα κυρίως λόγω των περιουσιών τους, που ξεπερνούν τον ένα δισ. δολάρια.
Σε κάθε περίπτωση, στη λίστα βρίσκει κανείς κάποιους από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, όπως ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ της FSB και ο Σεργκέι Ναρίσκιν της SVR (η πρώτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και η δεύτερη η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών) , ο Αλεξέι Μίλερ και ο Ιγκόρ Σέτσιν των ενεργειακών κολοσσών Gazprom και Rosneft, ο μάνατζερ της Bank Rossiya Γιούρι Κόβαλτσουκ και άλλοι. Επίσης, μεταξύ των ολιγαρχών βρίσκεται και ο Κιρίλ Σαμάλοφ, που φέρεται να είναι γαμπρός του Πούτιν, αν και το Κρεμλίνο ουδέποτε επιβεβαίωσε τον γάμο του με την Κατερίνα Τιχόνοβα- για την ακρίβεια, ούτε καν ότι είναι κόρη του.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)