Κρίσιμο στοίχημα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη την προσπάθεια να ελεγχθεί το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η μάχη θα πρέπει να δοθεί ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τα stress test, αναφέρουν τραπεζικές πηγές και προσθέτουν ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η «ακτινογραφία» των μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την αναγκαιότητα προκειμένου να λυθεί προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να επιστρέψει στην «κανονικότητα».
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε περίπου 225 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων περίπου τα 100 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά τις όποιες προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος αν και το συνολικό ποσό έχει μειωθεί το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Ανά κατηγορία το 45% του συνόλου των δανείων το οποίο είναι μη εξυπηρετούμενα, αφορά το 43% των στεγαστικών δανείων (460.000 δάνεια), το 43% των επιχειρηματικών δανείων (420.000 δάνεια) και το 53% των καταναλωτικών δανείων (2.000.000). Συνολικά δηλαδή σχεδόν 3 εκ. δάνεια βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπο να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα βέβαια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τη στιγμή που από τα 100 δισ. ευρώ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα 50 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταγγελθεί, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται είτε καθυστερούμενα, είτε αβέβαιης είσπραξης έστω και αν οι δανειολήπτες κατά διαστήματα πληρώνουν κάποιες από τις δόσεις.
Στόχος των τραπεζών όπως αυτός έχει τεθεί από την ΕΚΤ είναι μόνο το 2018 το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων να έχει μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και αν ο στόχος επιτευχθεί ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αναμένεται να μειωθεί εύκολα καθώς οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι το 2019 θα δημιουργηθούν 20,1 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια, την ώρα που το 40% των ήδη ρυθμίσεων παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να «ξεροκοκκινίσουν».
Ρυθμίσεις, διαγραφές και προσφορές
Το τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι διαρκώς διογκώνεται και πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται έχει αναγκάσει τις τράπεζες να αναζητήσουν λύσεις είτε στέλνοντας τους δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη, είτε κυρίως επιχειρώντας να ρυθμίσουν οι ίδιες με τους δανειολήπτες το δάνειο, προσφέροντας σε πολλούς από αυτούς και γενναίο κούρεμα.
Το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες ειδοποίησαν τουλάχιστον 500.000 δανειολήπτες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους. Τα ειδοποιητήρια αφορούσαν δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσφέροντας τους μια τελευταία ευκαιρία ρύθμισης. Το πακέτο περιλαμβάνει γενναίο κούρεμα του χρέους έως και 95%, ανάλογα με την περίπτωση και τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κάλεσε δανειολήπτη με υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενου δανείου 13.600 προκειμένου να πληρώσει εφάπαξ 2.228 ευρώ και να διαγραφούν τα υπόλοιπα 11.372 ευρώ. Εναλλακτικά του πρότεινε 62 μηνιαίες δόσεις των 72 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει τα 4.464 ευρώ και να διαγραφούν τα υπόλοιπα 9.136 ευρώ.
Επανέλεγχος «προστατευμένων» δανείων
Από την αρχή ελέγχουν και πάλι οι τράπεζες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, ωστόσο υπάρχει στοιχεία ότι είναι πολύ πιθανό να ανήκουν στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν μέρος των 17,5 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται σε νομική προστασία, προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν πληρώνουν. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν ή σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμού.