Η μακάβρια απίστευτη ιστορία με το κεφάλι του Όλιβερ Κρόμγουελ

Έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κρόμγουελ στη Βρετανία, επιχειρεί να ρίξει φως σε μια ιστορία «τόσο παράξενη που δεν θα μπορούσε να την επινοήσει κανείς».
Πορτρέτο του 17ου αιώνα που απεικονίζει τον Όλιβερ Κρόμγουελ (1599-1658) φιλοτεχνημένο από τον Ρόμπερτ Γουόκερ. National Portrait Gallery, Λονδίνο. (Photo by Robert Alexander/Getty Images)
Πορτρέτο του 17ου αιώνα που απεικονίζει τον Όλιβερ Κρόμγουελ (1599-1658) φιλοτεχνημένο από τον Ρόμπερτ Γουόκερ. National Portrait Gallery, Λονδίνο. (Photo by Robert Alexander/Getty Images)
Robert Alexander via Getty Images

Η μακάβρια ιστορία με το κεφάλι του Όλιβερ Κρόμγουελ είναι «τόσο παράξενη που δεν θα μπορούσε να την επινοήσει κανείς». Και είναι ακριβώς αυτή η απίστευτη ιστορία που αποτελεί το θέμα έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κρόμγουελ στο Χάντινγκτον, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή του στρατιωτικού και πολιτικού που έδρασε τον 17ο αιώνα στη Βρετανία.

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, ένα από τα διασημότερα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ιστορίας, είχε την τύχη να πεθάνει από φυσικά αίτια -σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Κάρολο Α΄-αλλά μόλις αποκαταστάθηκε η μοναρχία το 1660, το σώμα του εκταφιάστηκε και για αιώνες (κυριολεκτικά) το κεφάλι του αποτελούσε αξιοθέατο, μέχρι που τάφηκε εκ νέου στο Κέιμπριτζ το 1960.

«Η ανατριχιαστική ιστορία του τι συνέβη στο πτώμα του Όλιβερ Κρόμγουελ φαίνεται να συναρπάζει τους επισκέπτες», δήλωσε στο BBC ο Stuart Orme, επιμελητής του Μουσείου του Κέιμπριτζσάιρ, εξού και η ιδέα για μία έκθεση που να αφηγείται τα γεγονότα μέσα από αντικείμενα των συλλογών του μουσείου και όχι μόνο, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σπάνια -κάποια από αυτά για πρώτη φορά-, μεταξύ των οποίων, μία από τις νεκρικές μάσκες του και το κλειδί του κουτιού στο οποίο είναι θαμμένο.

Ο Κρόμγουελ μεγάλωσε στο Χάντινγκτον και ήταν ένας άσημος κτηματίας προτού βρεθεί στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των εμφύλιων πολέμων.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δίκη και την εκτέλεση του Καρόλου Α′ το 1649 και έγινε Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας, Σκοτίας και Ιρλανδίας το 1653 - ο πρώτος απλός πολίτης που έγινε αρχηγός κράτους στη Βρετανία.

«Εβδομάδες μετά τον θάνατό του το 1658, έγινε μια από τις πιο εντυπωσιακές κρατικές κηδείες του 1600 για να τιμηθεί η μνήμη του», σημειώνει ο Stuart Orme.

Όταν ο Κάρολος Β΄ επέστρεψε στο θρόνο δύο χρόνια αργότερα, έδωσε γενική αμνηστία σε όσους πολέμησαν εναντίον του πατέρα του. Η αμνηστία δεν περιλάμβανε τους Regicides -όπως αποκαλούσαν τους άνδρες που υπέγραψαν το ένταλμα θανάτου του Καρόλου Α΄ ή συμμετείχαν ενεργά στη δίκη του- δέκα από τους οποίους οδηγήθηκαν στην αγχόνη. Άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό και κρύφτηκαν από τους απεσταλμένους του βασιλιά, μία ιστορία που διερεύνησε πρόσφατα ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις στο μυθιστόρημά του «Act of Oblivion».

Προσωπογραφία του Όλιβερ Κρόμγουελ, σε πλαίσιο με αλληγορικές φιγούρες και ιστορικές αναπαραστάσεις, περ. 1650. Καλλιτέχνης ανώνυμος. (Photo by: Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images)
Προσωπογραφία του Όλιβερ Κρόμγουελ, σε πλαίσιο με αλληγορικές φιγούρες και ιστορικές αναπαραστάσεις, περ. 1650. Καλλιτέχνης ανώνυμος. (Photo by: Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images)
Sepia Times via Getty Images

Ο Κάρολος Β′ δεν μπόρεσε να εκτελέσει τον Κρόμγουελ, καθώς είχε ήδη πεθάνει, αλλά μπορούσε να εκταφιάσει το πτώμα του. «Το οποίο, μαζί με δύο άλλα, κρεμάστηκε τελετουργικά στο Tyburn του Λονδίνου», αφηγείται ο Orme. «Αποκεφάλισαν τη σορό και το κομμένο κεφάλι τοποθετήθηκε σε δημόσια θέα στο Γουέστμινστερ για δύο δεκαετίες έως ότου εκλάπη».

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ βοήθησε στη δημιουργία του βρετανικού στρατού και στην ενίσχυση του ναυτικού, ενώ μέχρι τον θάνατό του το 1658 η Αγγλία είχε γίνει και πάλι σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη. Όπως αναφέρεται πάντως στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κρόμγουελ, κάποιες πτυχές της πορείας του θεωρούνται αμφιλεγόμενες, όπως η εκστρατεία του στην Ιρλανδία, ενώ άλλες έχουν γίνει δημοφιλείς μύθοι, όπως για παράδειγμα ότι ήταν υπεύθυνος για την απαγόρευση των Χριστουγέννων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2025.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή