Η Marathon Venture Capital ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II

Τα νέα κεφάλαια, αρχικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν σε φιλόδοξους Ελληνες ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.

Με το πρώτο της fund, η Marathon επένδυσε σε δέκα ελληνικές startups, με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Οι εταιρείες αυτές δημιουργούν ίσως τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στο αντικείμενό τους στον κόσμο, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από τους κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ ως τη Silicon Valley.

Δύο χρόνια κατά μέσο όρο μετά την αρχική της επένδυση σε κάθε εταιρεία, η πλειονότητα των εταιρειών της Marathon έχουν σήμερα ολοκληρώσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής τους, αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσια των συνολικών επενδύσεων της Marathon. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon σήμερα εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική startup βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα σε κάθε κατεύθυνση. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά προσεγγίζουν πλέον το 1 δις ευρώ ετησίως, σημαντικές εξαγορές λαμβάνουν χώρα με αυξανόμενη συχνότητα, και δεκάδες χιλιάδες Eλληνες συσσωρεύουν καθημερινά πρακτική εμπειρία, τροφοδοτώντας τον κύκλο ανάπτυξης.

Σήμερα, η Marathon Venture Capital ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II. Τα νέα κεφάλαια, αρχικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να διατεθούν σε φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης, ξεκινώντας άμεσα.

Στους συμμετέχοντες του Marathon Fund II συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές όπως το EIF (European Investment Fund) και η EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), καθώς επίσης και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων επιτυχημένων ιδρυτών ως επενδυτές, οι οποίοι και ολοκληρώνουν τον κύκλο του οικοσυστήματος.

Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Το fund πρόκειται να ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά ξανά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

Η Marathon φιλοδοξεί να αποτελέσει τον έμπιστο συνεργάτη ενός ιδρυτή, όχι απλά έναν μέτοχο. Από την προσέλκυση ταλέντου, ως την ανάπτυξη προϊόντος και πωλήσεων, καθώς και την εύρεση επενδυτών και συνεργατών, η επένδυση της Marathon συνεπάγεται επίσης εκτενή υποστήριξη σε οτιδήποτε άπτεται της δημιουργίας μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας τεχνολογίας.

Η Marathon απευθύνεται τυπικά σε ιδρυτές με λειτουργικό προϊόν λογισμικού και αρχικούς πελάτες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα marathon.vc

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης του νέου fund, ο εταίρος της Marathon Γεώργιος Τζιραλής δήλωσε: ”Από το 2007 μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε αποστολή. Ξεκινήσαμε δημιουργώντας startups οι ίδιοι, αλλά και την startup κοινότητα, τα πρώτα funds, επίσης τα πρώτα επιτυχημένα exits. Σήμερα η startup κοινότητα έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας παραμένει η ίδια – να βοηθήσουμε Έλληνες ιδρυτές να δημιουργήσουν εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.”

Ο εταίρος της Marathon Πάνος Παπαδόπουλος πρόσθεσε: ”Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε την Marathon Venture Capital, και τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματα των εταιρειών μας, και περήφανοι που δουλεύουμε με τον καθένα από τους ιδρυτές ξεχωριστά. Για εμάς, οι Έλληνες ιδρυτές είναι κάτι περισσότερο από συνεργάτες. Αν αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θέλουμε να σας μιλήσουμε.”

Ο CEO του European Investment Fund (EIF), Alain Godard, διατύπωσε: “Παρά το τρέχον δύσκολο περιβάλλον εξεύρεσης κεφαλαίων λόγω της κρίσης του COVID-19, είμαστε χαρούμενοι που η διαδικασία συγκέντρωσης αρχικών κεφαλαίων (first closing) για το δεύτερο fund του Marathon VC ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί τον θετικό αντίκτυπο των πρόσφατων πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου του venture capital (VC) στην Ελλάδα, ιδίως μέσω της υποστήριξης που παρείχε το EquiFund στο πρώτο fund του Marathon. Αυτό το ορόσημο επιβεβαιώνει την ύπαρξη μίας δραστήριας, ποιοτικής αγοράς deep tech στην Ελλάδα και τη μεγάλη της προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπουμε, μέσω και της συνεργασίας μας με το Marathon, στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης συμμετοχικού κεφαλαίου (VC) για την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω δυναμικής στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον.”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), Καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε: ”Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ επενδύσεις. Επενδύσεις αξιόπιστες, βιώσιμες, καινοτόμες. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΑΤΕ, το πρώην ΤΑΝΕΟ, είναι ο φορέας εκείνος, που με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην υποστήριξη επενδύσεων, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το κάνει ήδη. Η συμμετοχή της ΕΑΤΕ στο “Marathon Fund II”, εγκαινιάζει τη συνεργασία με την επιτυχημένη ομάδα της Marathon Venture Capital, συνεπενδύοντας με το EIF και άλλους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Είναι μία ακόμη κίνηση που αποδεικνύει ότι υλοποιούμε άμεσα και αποτελεσματικά τον σχεδιασμό μας, υποστηρίζοντας με “έξυπνα” χρηματοδοτικά εργαλεία το ελληνικό και καινοτόμο νεοφυές επιχειρείν με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνή καταξίωση. Και έπεται συνέχεια.”

Ο Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόσθεσε: ”Για την Ελληνική Κυβέρνηση, και ειδικά για τον Πρωθυπουργό, είναι πρωτεύουσας σημασίας η στήριξη και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έξυπνα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που μέσω του προγράμματος equity της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ενισχύουμε ως μέτοχοι το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών της Marathon και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη εμπειρία της ομάδας του θα αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο σε υπεραξία απόδοσης όσο και σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν”.

Σχετικά με την Marathon Venture Capital

Η Marathon Venture Capital (https://marathon.vc) υποστηρίζει φιλόδοξους ιδρυτές στη δημιουργία εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν τις Netdata, Hack The Box, Lenses, Causaly και Learnworlds, ενώ οι εταίροι της υπήρξαν ιδρυτές ή αρχικοί επενδυτές σε εταιρείες όπως οι Bugsense, Taxibeat και Workable. H Marathon Venture Capital διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με το European Investment Fund

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕIF) αποτελεί μέρος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με κεντρική αποστολή να υποστηρίξει τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Ευρώπης, βοηθώντας τις να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Το EIF σχεδιάζει και αναπτύσσει επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κεφάλαια, εγγυήσεις και μέσα μικροχρηματοδότησης που στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτό το τμήμα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕIF ενθαρρύνει τους στόχους της ΕΕ για την υποστήριξη της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, του επιχειρηματικού πνεύματος, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σχετικά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (π.ΤΑΝΕΟ)

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ πρώην ΤΑΝΕΟ) συστάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει του άρθρου 28 του Ν. 2843/2000. Διέπεται από τις διατάξεις του άνω νόμου όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και από τις διατάξεις του Ν.4608/19. Σκοπός της εταιρίας είναι η συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα ιδρυθούν ειδικά για το σκοπό αυτόν και θα διέπονται από τη νομοθεσία κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η διαχείριση επιχειρήσεων και κεφαλαίων προορισμένων για συμμετοχή σε κεφαλαιουχικές εταιρείες και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 7 του Ν. 2992/2002 (ΦΕΚ 54/Α), εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 5 του Ν.2367/1995 (ΦΕΚ 261/Α) και αντίστοιχα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα διέπονται από τη νομοθεσία αλλοδαπού κράτους και θα επενδύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, η σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων και η παροχή συμβουλών για τη διαχείρισή τους.

Δημοφιλή