
Την γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας Athens Fashion Week, όπου είχε ξεχωρίσει για τη δουλειά της. Το brand της “L’amour et L’ame” χαρακτηρίστηκε από μια νοσταλγική διάθεση και μια συνειδητοποιημένη απόσταση από κάθε τι τυποποιημένο και μαζικό. Η Λαμπρινή Μουρούτη, η σχεδιάστρια που εμπνεύστηκε το πρώτο της σχέδιο από την Μαρία Αντουανέτα, παραμένει πιστή στο μπισπόκ και εκπλήσσει ευχάριστα με τη νέα της δημιουργική ιδέα.
- Ετοιμάζετε αυτή την περίοδο το Ontoson, ένα πρωτότυπο εγχείρημα για τον κόσμο της ένδυσης.
Το Ontoson ξεκίνησε από την αδιάκοπη μελέτη που κάνω πάνω στο ελληνικό ένδυμα. Ανέκαθεν με ενδιέφερε η ιστορία του ρούχου και πως συνδεόταν και χαρακτήριζε όποιον το φορούσε. Η ιδέα του Ontoson ουσιαστικά γεννήθηκε όταν διάβαζα ένα βιβλίο – ημερολόγιο του Ίωνα Δραγούμη. Με μάγεψε το πως έβλεπε τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η καλλιτέχνης είχε εισβάλλει στην ασπρόμαυρη ζωή του και την έκανε απόλυτα έγχρωμη με την προσωπικότητά της που είχε θεατρικές εκφράσεις. Η εικόνα της στηριζόταν πολύ στα ρούχα που επέλεγε να φορέσει. Συνεπαρμένη από τις εικόνες και τις ενδυματολογικές λεπτομέρειες που επέλεγε, αποφάσισα να ξεκινήσω μια σειρά με ρούχα που θα είναι εμπνευσμένα από μεγάλες προσωπικότητες που με το στυλ τους επηρέασαν τους γύρω τους. Η Μαρίκα Κοτοπούλη είναι η πρώτη προσωπικότητα με την οποία ξεκινάω αυτό το εγχείρημα.

- Τι θα περιλαμβάνει η αφιερωμένη στη Μαρίκα Κοτοπούλη συλλογή;
Τα σχέδια έχουν αναφορές στις δεκαετίες των ΄20s και ΄30s. Θα υπάρχουν πολλά φορέματα, φούστες και τοπ με ζαπονέ μανίκια. Τα πριντς θα είναι κυρίως εμπριμέ και ιδιαίτερα, κάποια θα έχουν πεταλούδες, κάνοντας έτσι μια έμμεση παραπομπή στον μεταμορφωτικό της χαρακτήρα. Τα χρώματα θα έχουν ένταση, έτσι όπως ένταση έβγαζε και η προσωπικότητά της.
- Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε τη σειρά Ontoson;
Ontoson είναι όπως αντιλαμβάνεστε το Όντως όν και το επέλεξα γιατί αναφέρεται στη γνώση του όντος, αλλά γενικότερα στο απόλυτο θείο, στις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια ονομασία που εκφράζει τις δικές μου πεποιθήσεις σε ό,τι αφορά το ένδυμα και τον σχεδιασμό ενός ρούχου, στη γνώση του αντικειμένου που είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει τη βαρύτητα που της αξίζει.
- Εκτός από το Ontoson ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;
Ετοιμάζω μαζί με την Γαλλίδα σχεδιάστρια υφασμάτων Λιζ Φρελιζέρ μια σειρά μαθημάτων για νύφες, την οποία ονομάσαμε “L’ame d’une mariee” δηλαδή «Η ψυχή της νύφης». Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά σεμινάρια που στόχο έχουν να εκπαιδεύουν τις μελλοντικές νύφες σε θέματα αισθητικής, γνώσεις σωματότυπου και υλικών. Με βάση τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους επιλέγουμε το ύφασμα, τα υπόλοιπα υλικά και φυσικά το σχέδιο που θα είναι προσαρμοσμένο αποκλειστικά στο δικό τους σώμα. Είμαι υπέρ του εξατομικευμένου σχεδίου. Είναι σημαντικό να φοράμε ένα ρούχο που να μας κολακεύει γιατί αυτό μας χαρίζει επιπλέον πόντους αυτοπεποίθησης. Οι κύκλοι των “L’ame d’une mariee” είναι μικροί, τριών ημερών, αλλά θεωρώ ότι περιέχουν πολλή ουσία γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία η κάθε γυναίκα μπορεί να μάθει καλύτερα το σώμα της, τις γραμμές που την κολακεύουν και τα υφάσματα που της ταιριάζουν.

- Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νύφες... Γίνονται γάμοι στην Ελλάδα;
Δυστυχώς πολλοί γάμοι δεν πραγματοποιούνται πια κι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Υπάρχει βέβαια μια εξήγηση για όλη αυτή τη μείωση. Βρισκόμαστε τρία με τέσσερα χρόνια μετά την περίοδο του covid, όπου ήταν ανέφικτο να γίνουν ουσιαστικές γνωριμίες. Κατά μέσο όρο τα περισσότερα ζευγάρια παγκοσμίως παντρεύονται μετά από γνωριμία τεσσάρων ετών. Χρονικά λοιπόν είμαστε πάνω σε ένα οριακό σημείο, που καθορίζει τη συνέχεια των σχέσεων, αν υποθέσουμε ότι αναπτύχθηκαν αμέσως μετά την περίοδο της καραντίνας. Ένας άλλος λόγος βέβαια είναι και η οικονομική κρίση που συνεχίζει να στερεί από πολλά ζευγάρια τη δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με την παγκόσμια αγορά, οι γάμοι είναι περιορισμένοι και υπάρχουν δύο φαινόμενα. Ένα ποσοστό ζευγαριών αποφασίζει να κάνει πολυτελείς δεξιώσεις κι ένα άλλο ποσοστό, το μεγαλύτερο, προχωρά σε γάμους με περιορισμένο οικονομικό προϋπολογισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι γάμοι που γίνονται στο Δημαρχείο. Γενικότερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων.
- Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον της ελληνικής ένδυσης;
Όπως σας ανέφερα και παραπάνω το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το πως αντιμετωπίζεται ο σχεδιασμός του ρούχου. Βλέπουμε ότι σε άλλα κράτη προάγουν και στηρίζουν τις σχεδιαστικές δουλειές. Στην Ελλάδα έχουν μπερδέψει τη μόδα που - όπως ανέφερα - είναι εφαρμοσμένη τέχνη με το εμπόριο. Θα πρέπει να αναλογιστούν οι αρμόδιοι όλα τα οφέλη, που μπορεί να έχει το κράτος μακροπρόθεσμα, εάν χρησιμοποιήσουμε τη μόδα στην πολιτισμική διπλωματία. Η μόδα είναι ένα προϊόν πολιτισμού και προωθώντας τις σχεδιαστικές ιδέες των δημιουργών αναδεικνύουμε και τη χώρα μας. Η ευχή μου λοιπόν είναι να βρει η ελληνική μόδα τη θέση που της αξίζει.