Η μαγική κίνηση που μας γλυτώνει από ενόχληση στο στομάχι μετά την απόλαυση μιας μακαρονάδας

Και δεν πρόκειται για προσθήκη ζάχαρης.
Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει μια λαχταριστή σπαγγέτι; Το θέμα είναι να μην το πληρώσουμε μετά.
JianGang Wang via Getty Images
Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει μια λαχταριστή σπαγγέτι; Το θέμα είναι να μην το πληρώσουμε μετά.

Αν έχουμε την ατυχία να αντιμετωπίζουμε τακτικά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ίσως γνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν πραγματικά να την προκαλέσουν. Όσο νόστιμα και δελεαστικά κι αν είναι, απλά δεν αξίζει να τα απολαύσουμε λόγω του τιμήματος που θα πληρώσουμε μετά.

Ένα τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι οι ντομάτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας στο Health Central, αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερα όξινες, προκαλώντας παλινδρόμηση και ερεθίζοντας το πεπτικό σύστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στη μαγειρική πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει τη λύση και το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Ο απλός τρόπος για να σταματήσουμε να έχουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από τις ντομάτες

Ο σεφ Τιμ Φρέι γράφει στο Instagram του: «Μια κουταλιά μαγειρική σόδα στη ντοματόσουπα ή τη σάλτσα μας θα μειώσει το οξύ - κάνοντας τη σούπα να έχει λίγο καλύτερη γεύση και καθιστώντας την λιγότερο σοβαρή σε άτομα που έχουν προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Απλά ας φροντίσουμε να την ανακατέψουμε καλά και στη συνέχεια ας μαγειρέψουμε για άλλα 20 λεπτά. Η μαγειρική σόδα που δεν έχει μαγειρευτεί δεν έχει πολύ καλή γεύση», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν ζάχαρη για να μειώσουν το οξύ. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η προσθήκη ζάχαρης απλώς κάνει τη γεύση γλυκιά και δεν κάνει τίποτα στο οξύ».

Πώς η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το γιατί αυτό λειτουργεί, η HuffPost UK μίλησε με την Ελενα Ρολτ, εγγεγραμμένη διατροφοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη επαγγελματία λειτουργικής ιατρικής στο Health Miro.

«Οι ντομάτες έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό και μηλικό οξύ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καούρα αυξάνοντας την παραγωγή στομαχικού οξέος», εξηγεί η Ρολτ.

«Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) είναι μια αλκαλική ένωση που αντιδρά με τα οξέα της ντομάτας, δημιουργώντας μια πιο ήπια ισορροπία pH».

Οπως συμπληρώνει, η προσθήκη μιας μικρής πρέζας μαγειρικής σόδας σε πιάτα με βάση την ντομάτα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της υπερβολικής οξύτητας της ντομάτας, μειώνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα υπερβολικής παραγωγής οξέων στο στομάχι που μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο.

Η διατροφολόγος αναφέρει ότι μια μικρή πρέζα (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού) μαγειρική σόδα μπορεί να «μετριάσει διακριτικά την οξύτητα» χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση. «Ωστόσο, η υπερβολική χρήση μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση», προσθέτει.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι μπορούμε να μιλήσουμε με τον φαρμακοποιό μας αν παλεύουμε με την όξινη παλινδρόμηση, αλλά, αν έχουμε καούρα τις περισσότερες ημέρες, θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με τον παθολόγο μας.