Μια ημέρα μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τζόρτζια Μελόνι, ο χάρτης της Ιταλίας «βάφτηκε» μπλέ στα χρώματα του κόμματος της «Αδέρφια της Ιταλίας».
Εκτός από μια κόκκινη κουκίδα στην Εμίλια Ρομάνια, που το Δημοκρατικό κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει τη δύναμή του και την περιοχή της Νάπολη που τα 5 Αστέρια έμειναν ζωντανά, το μεγαλύτερο μέρος των ιταλών ψηφοφόρων, από το βορά ως το νότο, επέλεξαν τη Μελόνι από κάθε άλλο υποψήφιο κόμματος.
Η πρώτη δήλωση της οτι «θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς» είναι σε μεγάλο βαθμό αληθινή, ωστόσο, η 46χρονη Μελόνι έχει δύο βασικά προβλήματα να επιλύσει πριν ριχτεί στη μάχη με την ακρίβεια, την ενέργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την έφεση.
Άπειρη πολιτικός εν μέσω σκληρών προκλήσεων
Να βρει κατάλληλους υπουργούς για την κυβέρνησή της και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που τόσο η ίδια όσο και η υπόλοιποι είναι εντελώς άπειροι.
Σύμφωνα με τον Guardian η πιο άμεση πρόκληση της, θα είναι να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που να είναι αρκετά κατάλληλο για να κυβερνήσει και αρκετά ισχυρό για να διαρκέσει.
H εύρεση κατάλληλων προσωπικοτήτων από το ακροδεξιό κόμμα της Brothers of Italy για να καλύψει σημαντικές υπουργικές θέσεις, όπως το υπουργείο Οικονομικών, θα ειναι δύσκολη καθώς οι περισσότεροι δεν κρύβουν τη νεοφασιστική καταγωγή τους.
Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, η Μελόνι είχε αναφερθεί στον Τζούλιο Τρεμόντι για το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου είχε αναλάβει το οικονομικό επιτελείο σε όλες τις πρώην κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την τελευταία να οδηγεί την Ιταλία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Εσωτερικές ίντριγκες
Μια άλλη απειλή για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού της Μελόνι θα μπορούσε να προέλθει μέσα από τον ίδιο το συνασπισμό, που αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι.
Η συμμαχία των τριών προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ο Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πολύ εν μέσω της ανόδου της Μελόνι, βρίσκει την προοπτική να γίνει εκείνη πρωθυπουργός όχι καλή καθώς είναι ένας ρόλος που επιθυμούσε από καιρό για τον εαυτό του.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αφότου οι Brothers of Italy κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλο μέρος της δύναμης της Λέγκας στα προπύργια της στο βορά, στις τοπικές εκλογές, ο Σαλβίνι σε δηλώσεις του που βγήκαν στη δημοσιότητα αποκάλεσε τη Μελόνι, «μπελά».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι ο ανταγωνισμός μεταξύ της Μελόνι και του Σαλβίνι αναμένεται να διαφανεί σύντομα. Αφενός γιατί μοιράζονται αρκετές κοινές ακραίες πολιτικές αλλά και γιατί διαφωνούν έντονα στο ζήτημα της Ρωσίας.
Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, ενώ ο Σαλβίνι είναι εντελώς αντίθετως λέγοντας οτι «γονάτισαν την Ιταλία».
Ο μεγαλομανής Σαλβίνι
Η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική αναλύτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εκτιμά ότι «η Μελόνι και οι Brothers of Italy θα είναι φυσικά ο ηγέτης του συνασπισμού, όμως για τον μεγαλομανή Σαλβίνι, που βρίσκεται σε παρακμή, αυτό θα είναι αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ένταση μέσα στην κυβέρνηση».
Ο Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, φημολογείται επίσης ότι δεν υποστηρίζει την άποψη να γίνει η Μελόνι πρωθυπουργός, καθώς προτιμά κάποιον πιο έμπειρο για το ρόλο αυτό.
Αν η Μελόνι καταφέρει να υπερπηδήσει τα εσωκομματικά προβλήματα την περιμένει μια δύσκολη και απαιτική θητεία, στην οποία θα πρέπει να διατηρήσει τη δημοτικότητα της και την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι ψηφοφόροι όταν θα κληθεί να λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα.
Με την πολτική αστάθεια που διακρίνει την ιταλική πολιτική σκηνή, ο μεγάλος αντίπαλος της Μελόνι θα είναι ο χρόνος και η δύναμή της να ολοκληρώσει μια θητεία, που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Πληροφορίες από Guardian