Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης ”Δέλτα” οδηγεί πολλές χώρες ανά τον κόσμο στη λήψη μέτρων που αφορούν τις διασυνοριακές μετακινήσεις και τα ταξίδια, σε μια προσπάθεια να τη ”φρενάρουν”.
Ήδη το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέβαλλαν -διαφορετικής διαβάθμισης- περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι κυρίαρχη. Η Γερμανία καθιστά πιο δύσκολη την είσοδο στη χώρα για όσους ταξιδεύουν από Πορτογαλία και Βαλεαρίδες Νήσους καθώς και στις δυο χώρες ταξίδεψαν πολλοί Βρετανοί χωρίς όμως, σε πρώτη φάση, οι κυβερνήσεις της Λισσαβόνας και της Μαδρίτης να έχουν λάβει αυστηρά μέτρα.
Η Γερμανία έθεσε επίσης τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Η πλατφόρμα δεδομένων GISAID δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή. Οι αρχές κατέγραψαν 616 μολύνσεις με την επικίνδυνη μετάλλαξη ”Δέλτα” τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και βάσει του ποσοστού επί των νέων μολύνσεων έρχεται τρίτη κατά την ανάλυση των δεδομένων από 80 χώρες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 56% επί του συνόλου των αναφερόμενων λοιμώξεων.
Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο - όπου η μετάλλαξη ”Δέλτα” εξαπλώνεται εδώ και μήνες - και οι ΗΠΑ μέτρησαν περισσότερες μολύνσεις την ίδια χρονική περίοδο.
Στις δύο χώρες - μαζί με την Ινδία, όπου εντοπίστηκε αρχικά η μετάλλαξη - πλέον η μετάλλαξη ”Δέλτα” έχει εξαπλωθεί πολύ.
Ωστόσο, ενώ αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις λοιμώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, το μερίδιο της μετάλλαξης ”Δέλτα” ήταν μόνο περίπου 22% για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Άλλες χώρες με μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων με την μετάλλαξη ”Δέλτα” και υψηλά ποσοστά είναι η Σιγκαπούρη, η Ρωσία, την Ινδονησία και η Ουγκάντα, όπου έχουμε μια επιθετική εξάπλωση. Στην πρωτεύουσα Καμπάλα, η έλλειψη οξυγόνου οδήγησε στον αναφερόμενο θάνατο και των 30 ασθενών COVID-19 στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας στις 17 Ιουνίου.