Η μεθαμφεταμίνη στο νερό του περιβάλλοντος εθίζει τα ψάρια στα ναρκωτικά

Πέστροφες που χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνα παρουσίασαν στερητικό σύνδρομο, αναζητώντας την «δόση» τους.
Loriene Perera via Reuters

Η καφέ πέστροφα μπορεί να εθιστεί στο παράνομο ναρκωτικό μεθαμφεταμίνη, όταν συσσωρεύεται σε πλωτές οδούς του περιβάλλοντος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Πάβελ Χόρκι από το Τσεχικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής στην Πράγα, ξεκίνησαν να διερευνούν εάν τα παράνομα ναρκωτικά μεταβάλλουν τη συμπεριφορά των ψαριών, στα επίπεδα που εντοπίζονται στα υδάτινα σώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η ομάδα έβαλε 40 καφέ πέστροφες σε μια δεξαμενή νερού, που περιείχε ένα ποσοστό μεθαμφεταμίνης ανάλογο με αυτό που βρέθηκε σε ποτάμια γλυκού νερού, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, πριν τις μεταφέρει σε μια καθαρή δεξαμενή.

Στη συνέχεια, κάθε δεύτερη μέρα οι ερευνητές ήλεγχαν αν η πέστροφα έπασχε από στέρηση μεθαμφεταμίνης, δίνοντάς τους μια επιλογή μεταξύ του νερού που περιέχει το ναρκωτικό ή του νερού χωρίς αυτό.

Τα ψάρια που είχαν περάσει οκτώ εβδομάδες σε νερό που περιείχε μεθαμφεταμίνη επέλεγαν το νερό που περιείχε την παράνομη ουσία τέσσερις ημέρες μετά τη μετάβασή τους στο γλυκό νερό.

Αυτό δείχνει ότι υπέφεραν από έλλειψη, επειδή αναζητούσαν το ναρκωτικό όταν ήταν διαθέσιμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εθισμένα ψάρια ήταν λιγότερο δραστικά από αυτά που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε μεθαμφεταμίνη και βρήκαν ίχνη του φαρμάκου στον εγκέφαλό τους έως και 10 ημέρες μετά την έκθεση.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα παράνομων ναρκωτικών σε υδάτινα σώματα μπορούν να επηρεάσουν τα ζώα που ζουν σε αυτά.

Τα ναρκωτικά που απεκκρίνονται από τους χρήστες περνούν από τα συστήματα αποχέτευσης και στη συνέχεια απορρίπτονται σε υδάτινες οδούς από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες δεν έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του είδους μόλυνσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ψάρια είναι ευαίσθητα σε ανεπιθύμητες ενέργειες πολλών νευρολογικά ενεργών ουσιών, από το αλκοόλ μέχρι την κοκαΐνη, και μπορούν να αναπτύξουν εθισμό στα ναρκωτικά με παρόμοιο τρόπο όπως οι άνθρωποι», δήλωσε ο Χόρκι στο CNN.

Ο Χόρκι εξέφρασε ανησυχίες ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά θα μπορούσε να κάνει τα ψάρια να περνούν περισσότερο χρόνο γύρω από τα λύματα που πετούν τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, οι οποίες είναι ανθυγιεινές για αυτά, προκειμένου «να πάρουν τη δόση» τους.

«Τέτοιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τη λειτουργία ολόκληρων οικοσυστημάτων, καθώς οι αρνητικές συνέπειες έχουν σημασία τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο του γενικού πληθυσμού», είπε.

Η επιθυμία των ψαριών για ναρκωτικά θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ισχυρή από τις φυσικές «ανταμοιβές» όπως η τροφή ή το ζευγάρωμα, πρόσθεσε.

Τα ψάρια αργότερα υποβλήθηκαν σε ευθανασία και αναλύθηκαν οι εγκεφαλικοί ιστοί τους.

Ο Χόρκι είπε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας εστίασαν επίσης στις επιδράσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η φθοροξετίνη, ευρέως γνωστή ως Prozac, στην υδρόβια ζωή.

«Η τρέχουσα έρευνα από ομάδες σε όλο τον κόσμο δείχνει αναμφίβολα τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους» κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Biology.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή